Bylinky jsou krásným zdrojem silic, hořčinů, alkaloidů, tříslovin, glykosidů, saponinů, fenolů, flavonoidů, vitamínů a minerálních látek, proto by neměly chybět na vašem talíři. I když třeba nemáte zahrádku, je možné mít od jara do podzimu bylinky na okně nebo na balkóně a mít tak po ruce stále čerstvé vitamíny v krásné dekorativní podobě. Bylinky nejen že předchází nejrůznějším zdravotním obtížím, ale také léčí již ty vzniklé. Abyste se dokázali lépe orientovat v tom, jaké by se hodily na vaše okno, nabízím vám jednoduchý přehled těch nejznámějších a nejjednodušších pro pěstování.
Všechny bylinky jsou „slunomilky“, vybírejte jim proto místo, kde si slunka užijí. Do truhlíků se hodí vybrat více druhů bylinek, nebojte se toho. Rostliny s podobnými nároky vytvoří kombinace nejen užitečné, ale i zajímavé a pěkné na pohled.
Pažitka
Pažitka je velmi oblíbenou zeleninou. Obsahuje hodně vitamínů a minerálů, zvláště B2, C, dále sodík, vápník a draslík a jiné. Používá se jedině v syrovém stavu, jakékoliv tepelné zpracování ničí železo a bílkoviny, obsažené v listech, sušením ztrácí své jemné cibulové aroma. Pro delší uchování pažitky je nejlepší metodou jí zamrazit. Povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení. Je skvělá na chléb s máslem, do polévek, k vajíčkům, do salátů, k houbám nebo rybám. Funguje jako krásná ozdoba.
Vyžaduje vydatnou zálivku a dostatek slunce. Pro pěstování za oknem nedoporučujeme pažitku ze supermarketů, nýbrž ze zahradnictví, neboť taková pažitka má kvalitnější kořenový bal a vydrží. Můžeme ji samozřejmě vypěstovat i ze semínek. Pažitku sestříháváme několikrát za rok, dle potřeby minimálně 10 – 15 cm nad zemí, aby nám neuschla.
Zkuste si dát rozkvetlou pažitku do vázy, budete překvapeni, jak pěkně se tam vyjímá. Sušené květenství se hodí do různých podzimních a zimních aranžmá.
Tip: Pár kapkami citrónu můžete neutralizovat aroma po cibulce.
Petržel
Petržel má močopudné účinky, tudíž je velmi vhodná při urologických obtížích a zánětech, prospívá ledvinám, uvolňuje křečovité stažení hladkého svalstva, skvěle funguje proti nadýmání, snižuje krevní tlak, podporuje odkašlávání, účinkuje proti střevním parazitům, upravuje činnost žaludku a poruchy menstruace, podporuje trávení a libido.
Je bohatá na draslík, vápník, hořčík, mangan, železo a chlór, provitamin A, vitaminy skupiny B. Obsahuje užitečné množství vitaminu C a železa.
Můžeme ji přidat skoro do všech jídel, polévek, salátů, omáček, na maso, do smoothies nebo jako ozdobu.
Pro léčitelské účely se používá nálev z kořene, nebo ze sušených semen, které mají větší účinek.
Tip: Žvýkáním petržele osvěžíte dech a neutralizujete pach po požití česneku.
Saturejka
Snižuje krevní tlak a tlumí tachykardii. Podporuje trávení, působí proti nadýmání a proti průjmově. Saturejka desinfikuje dýchací cesty a používá se při průduškovém astmatu. Působí baktericidně a zevně přispívá k hojení ran. Saturejkový čaj tlumí pocit žízně u diabetiků.
V léčitelství se saturejka využívá hlavně kvůli její schopnosti snižovat krevní tlak, podpoře trávení a účinkům proti nadýmání a průjmu. Dále desinfikuje dýchací cesty a napomáhá při průduškovém astma.
V kuchyni nalezne uplatnění všude, kde se používá pepř. Přidává se do luštěnin, k bramborům, slaným pomazánkám. Dále do uzenin, k zelenině, zejména k zelí a kapustě. Saturejka se přidává také do směsi na bylinkové máslo a omáčky.
Saturejkový čaj
- při zánětu střev
Polévkovou lžíci natě saturejky přelijeme šálkem vařící vody, 5 minut necháme vyluhovat a přecedíme. Před jídlem pijeme 3 – 4 krát denně.
- při poruchách zažívání
Rovnou polévkovou lžíci natě saturejky přelijeme šálkem vařící vody a necháme 5 až 10 minut vyluhovat. Pijeme po jídle, nálev kromě zlepšení zažívání uvolňuje i žaludeční bolesti.
Saturejka má ráda slunce a teplo, proto umístíme květináč na parapet, kde bude mít dostatek světla. Daří se jí v lehčích (humózních) půdách, ale není to podmínkou. Sklízíme v době květu (červenec – září) a sušíme ve stínu.
Tip: Traduje se, že saturejka, nošená ve váčku na krku, posiluje mysl.
Majoránka
Majoránka obsahuje éterický olej, třísloviny a hořčiny. V léčitelství se využívá jako podpůrný prostředek při nechutenství, k podpoře tvorby žaludečních šťáv a lepšímu trávení a dále při bolestivých křečích ve střevech. Z kvetoucích vrcholů majoránky se dělá čaj při nachlazení a bolestech hlavy, vývar se přidává do koupelí na zklidnění revmatických potíží.
Sklízíme nať před rozkvětem, která má nasládlou vůni a používá se do salátů, polévek, bramborových pokrmů, s vejci nebo s masem. Majoránku přidáváme až v poslední třetině tepelné úpravy pokrmu.
Vyžaduje slunné a teplé stanoviště, dobře snáší sucho a nesnáší mráz.
Majoránkový čaj
Využívá se právě při potížích v oblasti žaludku a střev. Připravíme jej tak, že jednu polévkovou lžíci majoránky přelijeme dvěma šálky horké vody a necháme 10 minut louhovat, poté scedíme. Popíjíme několikrát denně po doušcích.
Majoránková koupel
Uvolňuje a uklidňuje. Připravíme stejně, jako čaj a nálev přilijeme do koupele.
Tip: Při bolesti zubů žvýkejte čerstvé lístky majoránky – uleví se vám alespoň dočasně
Rozmarýn
V léčitelství rozmarýn pomáhá lepšímu trávení, dezinfikuje trávicí trakt, podporuje trávení a omezuje nadýmání. Působí proti stresu, zklidňuje nervy a zlepšuje spánek. Zlepšuje krevní oběh, koncentraci a odstraňuje pocit chladu v končetinách, tonizuje cévy a celkově posiluje. Je zvlášť vhodný v rekonvalescenci a geriatrii. Pomáhá při ženských onemocněních, upravuje menstruaci.
Hraje výraznou úlohu v aromaterapii a je výborný i pro zevní použití, silný odvar slouží k čištění převážně mastné pleti, omývání ekzémů, na rány a pohmožděniny. Je součásti provensálského koření, používá se do masitých pokrmů, zvláště do zeleniny a ryb.
Rozmarýn miluje slunce a vyšší vzdušnou vlhkost, n