Jak vyrobit lékárničku z přírodních ingrediencí

lekarnicka1Blíží se doba dovolených a na každou cestu se vyplatí mít pár drobností z lékárničky, které nám mohou prokázat velkou službu. Jestliže nechcete sahat po běžných chemicky vyrobených lécích, můžete se nechat inspirovat přírodou a jejími uzdravujícími účinky na naše tělo. Samozřejmě náplast z lékárny je nenahraditelná.

Ze všeho nejdříve si řekněme, co všechno do takové lékárničky patří. Některé lékárničky jsou kapesních rozměrů, jiné zase dosahují velikosti kufříku. Abychom nic neopomenuli, konzultovali jsme vše s odborníky z Červeného kříže. Spolu s nimi jsme vypracovali recept na sestavení přírodní domácí lékárničky, kterou můžete použít při běžných drobných úrazech. Větší zranění přenechme profesionálům.

 

Říznutí, odřeniny a krvácení

Pořezaný prst patří k běžným poraněním, kterým se nikdo z nás zřejmě nevyhnul. Uveďme si několik přírodních pomocníků:

Řebříček: Podporuje srážlivost krve a krvácení. Naneste usušené květy či listy na říznutí a zavažte obvazem.

Měsíček: Pomáhá při hojení a působí jako prevence proti infekcím. Je to antibakteriální rostlina, kterou si můžete pěstovat na zahrádce a zařadit do své lékárničky. Rovněž léčí zánět spojivek. Používá se například ve formě tinktury nebo masti.

Arnika: Rostlina účinná při vymknutí či namožení a šoku, k němuž může dojít při silnějším krvácení. Používají se čerstvé nebo sušené květy.

 

Drobné popáleniny (i od slunce)

Pokud rádi vaříte, není problém pořídit si tu a tam nějakou popáleninu. Pro tyto případy, ale i tehdy, spálíte-li si pokožku od slunce, je dobré mít něco v zásobě.

aloeAloe vera: Tuto rostlinu snad ani nemusíme představovat. Tiší popáleniny. Je k mání ve formě gelu. Nejlepší je, když ji máte k dispozici jako živou rostlinu.

Éterický olej z levandule: Má uklidňující aroma a zároveň tiší aktuální bolest při popáleninách. Používá se také k léčbě akné či jako repelent.

 

Bodnutí hmyzem, včelí žihadlo

Ať už se jedná o škorpiona na vzdálených dovolených nebo včelu u Sázavy, pomoc je snadná.

Kadidlo: Pomáhá proti svědění a otokům. Tiší bolest při bodnutí.

Jitrocel: Příjemně chladí místa postižená bodnutím.

 

Bolesti žaludku, hlavy a svalů

zazvorMáta peprná: Je skvělá pro žaludek, pomáhá proti křečím, syndromu dráždivého tračníku, pálení žáhy a nadýmání. Navíc krásně voní. Připravte si mátový čaj.

Kopretina řimbaba: Účinná proti migréně i bolestem žaludku.

Zázvor: Bez něj se neobejde žádná přírodní lékárnička. Jeho protizánětlivé účinný jsou výborné pro klouby a svaly. Dokonce pomáhá při mořské nemoci a problémy se žaludkem.

 

Další tipy z přírody naleznete v článcích Nejúčinnější přírodní repelenty proti klíšťatům, komárům, blechám a mouchám,  Recept na léčivou měsíčkovou mast a léčení měsíčkemNa přírodu přírodou , Jak na nachlazení a nemoci přírodně a další články v rubrice Babské rady a Přírodní léčba.

 

Krásné léto a hodně zdraví!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

2 Komentářů
  1. Dobrý den, děkuji za tipy, neměla by jste tip, co pro děti, pokud trpí nevolností v autě? Děkuji

    1. Milá Kateřino,

      přírodní úlevu od nevolností nabízí zázvor. Můžete z něj udělat čaj nebo žvýkat jeho kandované kousky, v lékárně pak seženete také zázvorová lízátka.
      Dále dobře zabírá homeopatikum Cocculine, které se užívá večer před cestou a poté i v jejím průběhu.
      Nejvíce však pomáhá spánek. Nezapomeňte zastavovat, aby se dítko mohlo nadechnout čerstvého vzduchu, projít se, popřípadě aplikovat chladný obklad na čelo.

      Hodně štěstí!
      Michaela

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.