Podzimní pečená jablka

jablkaPodzim se nádherně zbarvuje nejen venku na stromech, ale také množstvím nejrůznějších odrůd jablek, která nám nabízí. Teplá šťavnatá jablka v kombinaci se skořicí, zázvorem, kokosovým olejem, vlašskými ořechy a dalšími ingrediencemi jsou podle ayurvédy skvělou sezónní, naše útroby prohřívající, pochoutkou. 

 

Jablka se skládají z vody (84,4 %), sacharidů (14,5 %), tuku (0,6 %) a proteinu (0,2 %). Jsou tedy nízkokalorická, ve 100g zhruba 58 kcal. Ve slupce obsahují mnoho výživných látek jako jsou nenasycené tuky, vitamíny a minerály.

Jablka jsou bohatá na vlákninu, mají blahodárný účinek na náš metabolismus, zlepšují zažívání, podporují činnost mozku a snižují špatný cholesterol. Obsahují také velké množství draslíku (K), který je nezbytný pro:

  • udržení správné hladiny vody v těle
  • správný přenos v nervovém systému
  • zásobování mozku kyslíkem
  • zachování funkčnosti ledvin a svalů

Jedno jablko denně a produkty z něj, drží doktory dál od těla.

  • Čerstvé jablko působí proti kašli a bolestem na hrudníku, zlepšuje celkový zdravotní stav a zvyšuje koncentraci
  • Neoloupané jablko působí blahodárně na dásně.
  • Domácí jablečný mošt zlepšuje fungování srdce.
  • Jablečný ocet napomáhá k redukci tělesného tuku a pomáhá odstraňovat akné
  • Jablečný čaj pomáhá při problémech se spánkem a márelaxační účinek.

 

Pečená jablka po ránu jsou vhodnou snídaní pro období studených měsíců, kdy bychom měli podle ayurvédy a čínské medicíny omezit čerstvé ovoce a vždy ho alespoň krátce oblanšírovat nebo opéct. Prohřejí nám tak tělo, vyživí naše orgány a doplní energii.

 

Recept na pečená jablka:

Jablka je vhodné péct ve formě na muffiny nebo na menším plechu, kam pod jablka nalijeme trochu vody. V případě formy zhruba jednu polévkovou lžíci pod každé.

Ingredience:

  • 4 jablka
  • 1/3 šálku ovesných vloček
  • 1/3 šálku sušených brusinek
  • 1/3 šálku nasekaných vlašských ořechů
  • 1/3 šálku javorového sirupu (agáve)
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička strouhané pomerančové kůry bio
  • špetka mořské soli
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce kokosového oleje

 

Příprava:

Předehřejte troubu na 190°C. Uřízněte vršek jablka a vydlabejte trochu střed, ale ne až úplně dolů. Pokapejte okraje citrónovou šťávou, abyste předešli zhnědnutí. Rozmixujte všechny zbylé ingredience kromě kokosového oleje. Když je vše dobře rozmixováno, naplňte směsí jablka a nahoře udělejte kopeček jako na obrázku. Na každou hromádku směsi dejte půl lžíce kokosového oleje.

Nyní překryjte jablka alobalem nebo jinou fólií a dejte ještě na 25-45 minut do trouby dopéct, aby krásně změkla a šla dobře propíchnout vidličkou. Minutáž závisí na velikosti vašich jablek.

 

Vyzkoušejte rychlé a zdravé veganské pečení, které milují hlavně děti a nechte si všichni chutnat.

 

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.