Příčiny svědění kůže, vyrážek a ekzémů

 

kůžeKůže tvoří pro tělo hlavní ochranou bariéru. Stav naší pokožky mnohdy zrcadlí stav nejen kůže, ale i naší stravy nebo dalších orgánových systémů našeho těla.

V naší pokožce je důležité správné zastoupení tukové složky (kožní tuk) a správný podíl vody. Je-li v kůži dostatek fungujících – nepoškozených, nezoxidovaných tuků, tvoří pokožka neproniknutelnou ochranou bariéru pro cizorodé částice a zároveň udržuje v kůži správný poměr vody – tuky brání odparu vody z pokožky a následné suchosti kůže.

Voda v pokožce je potřebná, ostatně jako všude v těle, jako transportní médium. Nejen, že je základem krve, ale i mezi každou naší buňkou je voda. Voda, tedy krevní i ta mezibuněčná, umožňuje buňkám přijímat živiny a kyslík. A odvádět odpadní látky do jater, ledvin a pryč z těla.

 

Příčina a mechanizmus onemocnění kůže

Ve vodě obsažené v našem těle jsou v každém momentě rozpuštěny živiny i odpadní látky.
Nižší obsah vody v kůži, který je mnohdy způsoben špatnou tukovou ochranou a tedy vyšším odparem vody, způsobuje doslova zakoncentrování rozpuštěných látek – živin a odpadů. Je to jako když nabereme špinavou vodu a necháme jí vypařovat na slunci. Voda bude ubývat, až zbude jen kašovitá směs vody a nečistot, živin.

Buňky obklopené nečistotami mohou přejít až do zánětlivé reakce, případně je změna prostředí ideální příležitostí pro mikroorganizmy a následné nehojící se infekce.

Vyrážka a ekzém, jsou definovány jako zánět kůže, který není vyvolán mikroorganizmy napadající kůži. Tělo tímto způsobem dává najevo problém v celém těle, kterým může být infekce v těle, nedostatek nějaké živiny, problémy imunity, nebo onemocnění nějakého orgánu.

 

Možné příčiny svědění kůže, vyrážek a ekzémů

  • atopický ekzém, alergie
  • snížená imunita a přítomnost infekce (např. plané neštovice, spála, pásový opar)
  • opruzeniny (zčervenání, pupínky, pálení, bolest, svědění)
  • překyselení organizmu (únava, zimomřivost, studené končetiny, bolest hlavy, snížená imunita, alergie, špatné hojení ran, poruchy nervů)
  • celiakie, alergie na lepek (bolest břicha, průjem, hubnutí, pocit plnosti, únava, krev ve stolici, kožní vyrážka)
  • cukrovka, diabetes mellitus (únava, ospalost, žízeň, hlad, nadměrné močení, necitlivost, brnění končetin, svědění kůže, průjem, záněty močových cest, afty, zápach z úst a z moči)
  • nedostatek polynenasycených mastných kyselin (únava, snížená imunita, suchá, svědivá kůže, špatné hojení ran, padání vlasů, zhoršení zraku, poruchy paměti, neplodnost, poruchy menstruace, nadměrná srážlivost krve, otoky nohou, bušení srdce, srdeční arytmie)
  • spála, scarlatina (bolest v krku, břicha, horečka, únava, zarudlá kůže, spálová vyrážka podobná husí kůži při chladu, nateklé, zvětšené mandle, malinový jazyk, nevolnost, zimnice)
  • spalničky (vyrážka, zarudnutí, zánět spojivek, zvýšené slzení, horečka, rýma)
  • zarděnky, rubeolla (vyrážka, zvětšené uzliny, horečka, bolest kloubů a hlavy)
  • impetigo, chrásty (malé puchýřky – po prasknutí žlutá krusta, nebo velké mokvající puchýře)
  • plané neštovice (červené puchýřky, následně jejich svědění, praskání a uvolnění hnisu a tvorba strupů, může se objevit horečka, průjem, zánět nosohltanu)
  • nedostatek vitaminu B2 (suchá, pálící kůže, ekzémy, padání vlasů, bolestivé ústní koutky, lupy, třepení nehtů, únava, zánět spojivek, trávicí potíže, nespavost, závratě)
  • nedostatek vitaminu B3 (citlivost na světlo, bolestivá, podrážděná kůže, bolestivost jazyka a ústní, únava, trávicí potíže, bolest břicha, průjem, ztráta hmotnosti, poškození nervů)
  • nedostatek vápníku (záškuby, bolest svalů, kloubů, poruchy nervů, vyrážka, svědění kůže, lámání nehtů, špatné hojení ran, bušení srdce, deprese, podrážděnost, nespavost, řídnutí kostí, osteoporóza)
  • nedostatek zinku (únava, popraskaná kůže, špatné hojení ran, vyrážky kůže, akné, lámání nehtů, padání vlasů, nechutenství, snížená imunita, šeroslepost, neplodnost)
  • vypjaté emoce, stresové situace, prodělané trauma
  • u dětí
    • pátá nemoc (vyrážka, na obličeji připomíná motýlí křídla, bolest hlavy, horečka)
    • šestá nemoc (horečka, vyrážka nejčastěji na trupu a končetinách)
  • pásový opar (různě intenzivní bolest dané oblasti, zarudnutí, vyrážka, ekzém, svědění kůže)
  • žloutenka (žluté bělmo, pokožka a sliznice, tmavá moč, světlá stolice, bolest břicha, teplota, nechutenství, pocit plnosti, zvětšení jater, sleziny)
  • zánět žlučníku, žlučových cest a městnání žluče (bolest břicha, bělavá, mastná, stolice, průjem, tmavá moč, žloutenka, svědění kůže, teplota, potíže s trávením)
  • žlučové, žlučníkové kameny (urputné křeče břicha, žloutenka, svědění kůže, potíže s trávením, nevolnost, zvracení)
  • rakovinu žlučníku a žlučových cest (únava, noční pocení, teplota, nechutenství, popřípadě hubnutí, žloutenka, svědění kůže, potíže s trávením, pocit plnosti, zvracení)
  • selhání ledvin (únava, málo moči, otoky, nevolnost až zvracení, bolest hlavy, u akutní: až ztráta vědomí, u chronické: bledost, svědění kůže, bolest hrudi, kostí)
  • nadbytek vitaminu A (může poškodit plod, bolest hlavy, kostí, břicha, nevolnost, zvracení, průjem, svědění kůže, padání vlasů, nepravidelná menstruace, poruchy zraku)
  • roupi, enterobióza (svědění konečníku, oděrky, ekzém, horečka, nevolnost, bolesti břicha)
  • svrab, zákožka svrabová (svědění kůže především v klidu, ekzém, pupínky, nejčastěji mezi prsty v oblasti genitálií, hýždích, prsou a na obličeji)
  • syfilis, lues, příjice (tvrdý vřed, zvětšené uzliny, bolest svalů, kloubů, zad, vyrážka, poruchy hybnosti páteře, únava)
  • dna, pakostnice (nesnesitelná bolest a otok kloubů, může se objevit bolest hlavy, svalů, trávicí potíže, nadýmání, průjem, pálení konečníku, vyrážka)
  • nedostatek biotinu (únava, popraskaná kůže, vyrážky, zvracení, padání vlasů, snížená imunita, deprese, záněty jazyka a úst, anémie, nízký cukr v krvi, vysoký cholesterol, bolesti svalů)
  • nedostatek mědi (únava, průjem, snížená imunita, řídnutí kostí, blednutí a padání vlasů, vyrážka, neplodnost, anémie, zvýšený cholesterol)
  • ojedinělý je nadbytek jodu z doplňků stravy (rýma, kašel, zvýšená teplota, kožní vyrážky a záněty)
  • lupus erythematodes (únava, bolest kloubů, na hrudi, červená vyrážka, pupínky, padání vlasů, světloplachost, zvýšená krvácivost, nedostatek dechu, krev v moči)

 

Uvedené rady nemohou nahradit osobní návštěvu lékaře, či kvalifikovaného terapeuta, protože TOTOŽNÉ ONEMOCNĚNÍ MŮŽE MÍT ROZDÍLNÉ PŘÍČINY. Články a rady nám však mohou ukázat možné cesty, jakými lze usilovat o své zdraví.

 

Léčba

špenátovojablečné smoothieAkutně vzniklá vyrážka může odeznít sama po několika dnech nebo lze od kožního lékaře či v lékárně získat nespočet přípravků pro léčbu vyrážky a ekzému. Pakliže se potýkáte dlouhodobě s onemocněním kůže, nechte si udělat krevní rozbory.

Na určité typy kožní disfunkce pomáhá slunění a doplnění vitamínů a minerálů, které můžete mít deficitní, z bylinek pomáhá Andělika (čerstvá šťáva) nebo Chmel. O bližším užívání se poraďte s bylinkářem.

Léčba by neměla znamenat jen zakoupení nějaké masti, pudru, či zásypu, ale také změnu stravy na zásaditou, s převahou ovoce a zeleniny, vyvarování se dráždivým, toxickým a tělu nevlastním látkám (kouření, drogám, alkoholu, průmyslově zpracovaným potravinám, polotovarům, konzervantům, umělým sladidlům, barvivům, stabilizátorům, …), změnou životního stylu na méně stresu, kvalitní spánek, pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu, relaxaci a pozitivní přístup k sobě samým i ke svému životu, ze kterého vše vychází.

 

Máte-li chuť se inspirovat tipy na odkyselení a zásadité recepty, více článků na tato témata naleznete například pod tagem Překyselení  nebo v sekci Recepty.

Bližší informace o příčinách vyrážek, pupínků a podobných projevů disbalance naleznete v článku Obličej jako zrcadlo našich orgánů.

Šťávu na vyčištění pleti a proti akné naleznete v článku Čistící a tonizující šťáva na akné.

Chcete-li si dát do pořádku své tělo a jeho funkce, doporučuji zařadit pití ozdravných šťáv pravidelně, nejlépe každé ráno, zhruba 20-30 minut před snídaní. Mnoho skvělých receptů naleznete v sekci Šťávy. Skvělá jsou také smoothies z ovoce, zeleniny a semínek, která se mohou stát vaší snídaní, svačinou nebo večeří. Na jejich přípravu naleznete spoustu inspirace pod tagem Smoothie.

 

Hodně zdraví!

Náš člověk
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

1 Komentář
  1. svědí mi kůže po celém těle,jsem opálená,namazala jsem to niveou,ale moc to nezabírá

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.