Mnoho z nás miluje zdravé a zatím netradiční věci a jídla a semínková a ořechová másla k nim beze sporu patří. Tento recept byl inspirován chutí jednotlivých másel ze slunečnicových a dýňových semínek a tak jsem se rozhodla semínka nakombinovat a vytvořit tak novou delikátní chuť a povedlo se.
Přidání lněných semínek zvyšuje ořechovou příchuť másla a jeho zdraví prospěšné účinky.
Jednou z nejlepších věcí na domácí výrobě másel je fakt, že přesně víte, co do směsi dáváte a v jaké kvalitě, takže tak krásně můžete ovlivňovat své zdraví.
Blahodárné účinky dýňových semínek:
Obsahují velké množství minerálů včetně fosforu, hořčíku, manganu, železa a mědi.
Obsahují fytosteroly, sloučeniny, u kterých bylo prokázáno, že dokážou snížit hladinu cholesterolu.
Obsahují L-tryptofan, který zlepšuje spánek a předchází depresím.
Jsou bohaté na zinek, což je přirozená ochrana před osteoporózou.
Jsou dobrým zdrojem vitaminu E, obsahují asi 35,10 mg tokoferolu na 100 g.
Jsou vynikajícím zdrojem vitaminů skupiny B (thiamin, riboflavin, niacin, kyselina pantothenová, vitamin B-6 (pyridoxin) a foláty).
Obsahují kvalitní bílkovinu. 100 g semen poskytuje 30 g bílkovin.
Zabraňují utváření ledvinových kamenů.
Redukují zánět při artritidě bez vedlejších účinků protizánětlivých léků.
Patří mezi přírodní léky proti různým parazitům a tasemnicím.
Jsou dobré pro zdraví prostaty! Olej z dýňových semínek zmírňuje obtížné močení při zvětšené prostatě.
V čase puberty působí blahodárně proti akné a zlepšují kvalitu vlasů i nehtů.
Blahodárné účinky slunečnicových semínek:
Vitamín E, kterého mají slunečnicová semínka velké množství, je silným antioxidantem, jenž zabraňuje degeneraci cév. Upravuje i přilnavost krevních destiček, což snižuje riziko tvorby krevních sraženin a vzniku infarktu myokardu.
Mají silný protirakovinný účinek.
Pomáhají při aterioskleróze a ischemické chorobě srdeční
Při zvýšený cholesterol
Při ekzémech, popraskané a suché pokožce, při zánětech kůže
Posilují nehty a vlasy
Díky vysokému obsahu vitamínu B1 pomohou lidem, které trápí stres, nespavost nebo nervozita. Tito lidé najdou v těchto obyčejných malých semínkách velkého pomocníka.
Jsou vhodná i pro diabetiky
Tato vysoce kalorická a na základní živiny bohatá slunečnicová semínka jsou velmi vhodná pro těhotné a kojící ženy či sportovce.
Doporučují se také pro těžce pracující, podvyživené, oslabené a anemické osoby.
Blahodárné účinky lněných semínek:
Kontrolují tlak v krevních cestách, kloubech a očích
Kontrolují a upravují záněty a otoky (jsou silně protizánětlivé)
Zprostředkovávají produkce hormonů a steroidů a následné řízení hormonů k cílovým buňkám
Zprostředkovávají imunitní odezvy (a autoimunity)
Upravují nervové přenosy ovlivňující náladu, poruchy emocí a pozornosti (deprese, mentální choroby, nutkavé stavy,..)
Regulují tělesné sekrety (může ovlivnit plodnost)
Regulace hladkých svalů a autonomních reflexů
Tvoří podstatnou část buněčné membrány
Tvarují strukturu pleti a vlasů
Regulují rychlost, s níž se dělí buňky (mitóza)
Jsou nepostradatelná pro dopravu kyslíku do tělesných tkání
Regulují funkci ledvin a rovnováhu tělesných tekutin
Jsou velmi důležitá pro udržování mobility nasycených tuků v krevním řečišti a zamezují krevním buňkám v tvorbě shluků, tvořících arteriosklerotický povlak a krevní sraženiny
Plní úlohu primárního zdroje energie pro svaly
Mají antibakteriální, antivirové a protiplísňové účinky, které mohou částečně vysvětlit jeho účinnost při pásovém i běžném oparu
Recept na máslo:
1 šálek dýňových semínek
1/2 šálku slunečnicových semínek
1/4 šálku lněných semínek
Zhruba 1/4 šálku oleje z dýňových semínek/ slunečnicových/ olivový olej nebo jiný za studena lisovaný olej podle chuti
Sůl podle chuti
podle chuti lžička agáve/medu/stévie/nebo jakéhokoli sladu (ječný, rýžový, …)
Postup:
Kdo chce, může nejprve semínka jemně opražit na pánvi bez oleje za stálého promíchávání, dokud nezačnou vonět. Pozor, je to velmi rychlý proces, než se spálí a to nechceme. Já preferuji semínka čerstvá, nepražená – zdravější, ale ta pražená mají zase o něco lepší chuť.
Poté dejte všechna semínka do mixéru a dobře rozmixujte. Do běžícího mixéru vlijte
1/4 šálku oleje a pokračujte v mixování, dokud není směs hladká a krémová, tj. asi 5 minut. Možná budete muset občas mixér vypnout a seškrábat pastu ze stěn, aby se vám vše hezky promixovalo.
Pak přidejte sůl a/nebo sladidlo, je to na vás, co preferujete, vždy však po malých dávkách a ochutnávejte. Přidat můžete také bylinky. Já osobně preferuji máslo bez soli i sladidel.
Pokud by byla směs příliš suchá, přidejte ještě olej, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
Přendejte máslo do uzavíratelné sklenice a uchovávejte v lednici po dobu maximálně 2 týdnů.
Máslo se hodí na chléb, placky, plátky jablek, do salátů, na maso, do omáček, na rýži, na sušenky, na pečení, na výrobu dezertů… kam vás jen napadne. Je zdravé, plné vitamínů, minerálů a stopových prvků, lahodné a rychlé na přípravu.
Často se mě ptáte, jaký mixér používám, že vám mnohdy v některých mixérech nejde másla vyrobit. Tak tedy zde je mixér, který mám vyzkoušený a velmi se mi osvědčil na veškeré recepty, které zde publikuji. Je od společnosti Froothie a jedná se o typ Optimum 9400. Ve srovnání s velmi oblíbeným, ale velmi drahým Vitamixem vychází v mnoha ohledech lépe a já jsem s ním velmi spokojená.
Další tipy na domácí másla naleznete v článcích Domácí výroba másel ze semínek a ořechů
Léčení a recept na výrobu Ghí
Báječné smoothie z arašídového másla
Skvělými plackami k tomuto máslu jsou Mrkvové placky se semínky. Dostanete mega nálož zdraví ze semínek.
Dobrou, zdravou chuť!