Zdravý probiotický kvas z červené řepy a ovsa – podporuje také hubnutí

repa-kvasKvašení je tradiční ruský postup, díky kterému vzniká plno zdraví prospěšných jídel a nápojů. Kvašené obsahuje složky, které dokáží aktivovat funkci jater, ledvin a střev. Podle některých lékařských výzkumníků dokáží kvasnice čistit játra a celý organismus, zabraňovat vzniku zhoubných nádorů, zmírňovat zácpu, harmonizovat a léčit střeva, snížit vysokou hladinu krevního tlaku, léčit cévní nemoci, v rámci očisty se mohou uvolnit také písek a drobné kamínky z ledvin a mají mnoho dalších pozitiv. 

Kvas můžete popíjet ráno místo kávy nebo ho užívat jako čistící kůru 3x denně před jídlem několik lžic. Vyzkoušejte kvas z červené řepy a ulevte vaším játrům a ledvinám zdravou očistou.

Recept na kvas z červené řepy

repa1Ingredience:

  • 700 g syrové oloupané červené řepy
  • 2 lžíce mouky nebo 2 kousky žitného chleba
  • 200 g medu
  • 100 g bio rozinek
  • 3 l sklenice

Postup:

Umyjete a oloupete řepu, nakrájejte na malé kostičky či tenké plátky a vložte do sklenice.

Přidejte rozinky, 2 lžíce mouky nebo chleba a med.

Sklenici dolijte převařenou zchladlou vodou a promíchejte.

Sklenici zakryjte dvojitou gázou a nechte na teplém místě kvasit 7 dní.

Dvakrát denně sklenici promíchejte a pokud se tvoří pěna, odstraňte ji.

Po 7 dnech přeceďte přes plátýnko nebo jemný cedník a tuhou část vyhoďte.

Šťávu nalijte do uzavíratelné lahve a uchovávejte v lednici.
 
Užívání:
 
Nápoj pijte 3x denně, 3-4 lžíce vždy před jídlem.

Až dopijete všechnu šťávu, další várku na očistu si naplánujte až za 3 měsíce. Po této druhé očistě můžete kůru zopakovat potřetí. Po jednom roce budou vaše játra kompletně vyčištěna a svěží. Samozřejmě pouze v tom případě, že budete zdravě jíst, nebudete pít alkohol a kouřit.

Během čištění se může stát, že budete mít řidší stolici. Nezalekněte se toho. Tělo se čistí a odstraňuje z těla plno škodlivin a proto je tato reakce normální.

 

Na hubnutí

repa-kvas2Pokud si chcete naordinovat řepný kvas jako podporu hubnutí, pijte 150 ml 30 minut před jídlem, ne však více než 5 šálků denně.

V případě, že by se tělo čistilo příliš rychle, snižte denní dávku nápoje.

Tyto dávky vám krásně sníží cholesterol, zlepší metabolismus, pomohou se srdcem a kardiovaskulárními chorobami, vyčistí střeva a cévy a zbaví obezity.

Kontraindikace:

Kvas se nedoporučuje pít těm, kteří mají problémy s ledvinami, trávicím traktem v akutní fázi a dnou. V tomto případě je nutné poradit se s lékařem. Musíte být opatrní také pokud máte nízký krevní tlak.
 

Ovesný kvas

ovesOves má spoustu pozitivních účinků na tělo a kvašený oves ještě více.

  • Působí příznivě na úpravu krevního tlaku a při srdečních onemocněních (vhodný zejména po infarktu).

  • Ovesný sliz má léčebné účinky na sliznici střev, žaludku a dvanácterníku, při hemeroidech, vředech a poruchách trávení.

  • Oves má protirakovinné a protiinfekční účinky. Zvětšením objemu stolice působí preventivně proti zácpě, a tím tedy proti vzniku rakoviny střev, střevních divertikulů a hemeroidů.

  • Oves působí také jako sedativum, uklidňuje při přepracování a stresech, léčí neurózy a nervové slabosti.

  • Oves tlumí zvýšenou funkci štítné žlázy.

  • Odvar z ovsa snižuje vysoké horečky.

  • Odvar z ovesné slámy, či přídavek ovesných otrub do koupele pomáhá hojit některé ekzémy.

  • Oves je vhodnou potravinou pro diabetiky, protože trávení a vstřebávání ovesného škrobu probíhá pomalu (obsahuje tzv. pomalu se uvolňující sacharidy).

  • Oves je zdrojem posilujících látek při únavě, vyčerpání, po nemocech a je to vhodný pokrm před očekávaným velkým fyzickým výdejem.

  • Vysokým obsahem minerálů, stopových prvků a vitamínů příznivě ovlivňuje metabolismus.

 

Základ kvašeného ovsa

kvas-vlockyIngredience:

  • 1 kg ovesných vloček
  • 3 litry vody
  • 4 l sklenice

Postup:
Do sklenice dejte vločky a vodu, zakryjte plátnem, gázou nebo potravinářskou folií a nechte 4 dny stát při pokojové teplotě.

Dvakrát denně sklenici promíchejte.

Po 4 dnech důkladně protřepejte a pak přeceďte přes plátýnko nebo jemný cedník.

Šťávu (základní ovesný kvas) nalijte do uzavíratelné lahve a uchovávejte v lednici.

Tuhou část (fermentovaný oves), můžete sníst jako kaši nebo přílohu za syrova nebo ho dále uvařit na hladkou hmotu.

Místo ovsa můžete použít také jáhly nebo pohanku lámanku.

S ovesným kvasem můžete dále pokračovat na zdravý probiotický nápoj.

 
Ingredience 2 litry:

  • 1 l ovesného kvasu
  • 1 l vody
  • 20 g  pomletých ovesných vloček nebo ovesné mouky (cizrnová, rýžová, prosná …)
  • 50 g medu

Postup:

Odlijte si stranou 1 dcl kvasu.
V hrnci na sucho orestujte vločky a jen co začnou zlátnout a vonět, zalijte zbylým kvasem z 1l a vodou a vařte dokud směs nezačne mírně houstnout.
Nechte trochu vychladnout a přidejte med.
Pak přimíchejte odložený kvas, který poslouží jako startovací kultura.
Nechte 2 dny stát a kvasit při pokojové teplotě zakryté gázou nebo plátýnkem.
Přelijte kvas do láhví a uchovávejte v lednici.
Pijte vychlazené nebo ohřáté na pokojovou teplotu. Přidat můžete špetku skořice.
 
Tip: Na výrobu finálního kvasu můžete také přidat bio rozinky. Bude krásně vonět i chutnat a dostanou se do něj cenné minerální látky z rozinek.

 

Rychlý ovesný kvas na hubnutí

ovesny-kvasIngredience:

  • 400 g ovsa (celých zrn)
  • 3 lžíce medu
  • 3 litrová sklenice
  • převařená voda

 
Postup:
Do sklenice dejte oves, med a zalijte vodou a promíchejte.
Nádobu přikryjte gázou nebo plátnem a nechte kvasit při pokojové teplotě 4 dny.
Pokud máte rádi ostřejší chuť, můžete popíjet už první nálev, jinak postup s ovsem opakujte a každý další nálev bude jemnější.

Budete překvapeni, ale tento kvas se může stát skvělou alternativou vaší ranní kávy, neboť krásně nastartuje tělo díky ovesnému škrobu, který dodává sílu a energii i bez kofeinu. Ovesný  kvas mohou pít také diabetici, neboť snižuje hladinu cukru v krvi. Část ovesné bílkoviny má blahodárné účinky na obnovu tkání a tkáně zlepšují metabolické procesy v těle, rychle eliminuje nedostatek vitamínů a posiluje zubní sklovinu.
 
Užívání:
 
Při hubnutí trvá pitná kůra 2 týdny. Pijete 250 ml před každým jídlem. Během těchto 2 týdnů můžete shodit i 3 kg, v závislosti na vaší nadváze a zlepší se vám trávení.

 
Více tipů na hubnutí naleznete v sekci Hubnutí a na zdravý detox v sekci Detoxikace
 
Tak čin, čin!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

4 Komentářů
  1. Dobrý den,
    udělala jsem výluh z červené řepy již podruhé. Poprvé měl výluh hustotu jako obyčejná tekoucí voda, ale teď podruhé je výluh mírně naslizlý, chuťově však dobrý. Nevím zda je tedy vhodný ke konzumaci. Co myslíte..? Děkuji

  2. Dobrý den, víte, že slova čin-čin, která používáte místo českého „na zdraví“, znamenají v japonštině dětský výraz pro pánské přirození?

  3. Dobrý den, zkusila jsem ovesný kvas, je to příjemné osvěžující pití, potřebovala bych ale poradit.Kolikrát se přelití ovsa může opakovat a jestli se má oves propláchnou po zcezení.První kvas byl sice ostřejší, ale čiřejší s příjemnější vůní.
    Děkuji za odpověď:)
    Mark

  4. Dobrý den, díky za zajímavé tipy, nechci hubnout jen čistit játra, asi až přestanu kojit, bude lepší že? A můžu med nahradit něčím jiným (rýžový slad, datlový sirup?)Nebo budou stačit jen rozinky? Moc děkuji 🙂

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.