Kondenzované mléko kupované v obchodě je doslazované bílým cukrem, mnohdy zahušťované a u mnohých lidí vyvolává alergické reakce. Proč podporovat drastický mléčný průmysl, když si můžeme do mnohých receptů na cukrovinky a vánoční cukroví udělat kondenzované mléko veganské, vlastní, domácí, lahodné, nealergizující a třeba kokosové.
Podělím se s vámi o své dva osvědčené recepty na kondenzované mléko a nechám na vás, který si vyberete.
Kondenzovaná mléka podle nich vyrobená se hodí do všech receptů s klasickým kondenzovaným mlékem a jsou skvělá i jen tak na lžičku do pusy, když vás honí mlsná.
K výrobě toho prvního smícháme kokos s ořechy a budeme k němu ještě potřebovat kokosové máslo, které můžete koupit v obchodě zdravé výživy nebo si ho sami vyrobit, což doporučuji spíše, neboť výroba je snad nejjednodušším receptem na světě, o který se s vámi hned podělím. Potřebujete k němu však velmi výkonný mixér.
Recept na kokosové máslo
Ingredience
- 250 g strouhaného kokosu
Postup
Nasypte strouhaný kokos do mixéru, zapněte na plný výkon a mixujte několik minut, dokud se kokos nezahřeje, neuvolní tuk a nestane se s něj kokosové máslo. A je to.
Použití
Kokosové máslo nalijte do uzavíratelné skleničky a skladujte pro jistotu v lednici. Kvůli velkému tuhnutí ho před použitím můžete ponořit do vodní lázně.
Hodí se na výrobu cukrovinek, do kaší, na lívance a palačinky, můžete s ním péct, namazat si ho na chleba nebo cokoliv vás napadne.
Tip 1: Není kokos jako kokos. Pro výrobu dobře udělaného domácího kokosového másla doporučuji strouhaný kokos značky Dr. Ensa z Penny nebo kokos, který není strouhaný moc na jemno.
Tip 2: Pokud by se vám kokosové máslo nedařilo v mixéru udělat, přidejte trochu kokosového oleje, aby se kokos lépe spojil a tím pádem lépe rozmixoval.
Tip 3: Do kokosového másla můžete přidat ještě špetku soli, 1/2 lžičky vanilkového extraktu a kapku (2-3) stévie.
Recept na kondenzované kokosové mléko s ořechy bez vaření
Ingredience
- 1 hrnek „krémových“ ořechů (kešu/para/makadamiové – namočených po dobu 2 hodin nebo přes noc)
- 1/4 hrnku kokosového másla
- 1/2 hrnku sladidla (kokosový cukr, javorový sirup, med, agávový sirup)
- 1/4 hrnku vody
- 1/4 lžičky himalájské růžové soli
- šťáva z 1 citrónu
Postup
Dejte všechny ingredience kromě vody do mixéru a začněte mixovat.
Postupně přidávejte vodu, dokud není dosažena požadovaná krémová struktura. Zjistila jsem, že 1/4 hrknu vody je nezbytný, ale to se může lišit podle vašeho přání.
Vzniklé mléko nalijte do uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici.
Recept na čistě kokosové kondenzované mléko vařené
Ingredience
- 1 hrnek kokosového mléka (kupovaného v plechovce nebo doma vyrobené)
- 4 pol. lžíce medu (nebo jiného sladidla)
Postup
Rozehřejte kokosové mléko, přiveďte k varu a pak stáhněte teplotu.
Rozpusťte v něm sladidlo. Za častého míchání nechte na mírném ohni probublávat asi 25-40 minut.
Výsledná hmota musí mít zhruba polovinu objemu, tedy hustá.
Poznámka:
Na výrobu kondenzovaného kokosového mléka nedoporučuji kupované mléko v tetrapacku např. Alpro, Alnatura a podobně, ale mléko z konzervy, kde najdete nahoře pevnou krémovitou bílou vrstvu a pod ní kokosový tuk nebo domácí kokosové mléko. Recept na něj najdete v článku Domácí výroba kokosového mléka.
Kondenzované mléko můžete také vyzkoušet z dalších rostlinných „mlék“, na které najdete recepty v sekci Rostlinná mléka.
Tip: Kondenzované mléko můžete nechat čisté nebo ho dochutit kakaem, karobem, skořicí, vanilkou nebo kardamonem.
Ať vám chutná!
Dobrý den, jen jsem chtěla dodat, že strouhaný kokos Dr. Ensa jsem použila na výrobu kokosové rolády (vánoční cukroví, které děláme 20 let) a byl to stoprocentně ÚPLNĚ NEJHORŠÍ KOKOS, který jsem kdy koupila. Je naprosto zbavený tuku, sype se jako mouka a cukroví se rozpadlo, nedrželo, nechutnalo… vyhodilo. Nemá vůni ani chuť, když se rozkouše, myslím, že ho totálně vylisovali a toto je jakási zbytková hmota, která se hodí max na vysypání formy místo strouhanky. Stejně špatný pocit máme i s pistáciemi této značky, žádné jejich produkty už z principu nekupuju.