Jak na refluxní onemocnění jícnu z pohledu funkční medicíny?

Máme tu krásnou spolupráci s paní Mgr. Evou Hájkovou MBA, která spolu s MUDr. Janem Vojáčkem CFMP a Žanetou Kremsa FNLP založila Institut funkční medicíny v Praze, napsala knihu Hravě o živé stravě, má vlastní značku kvalitních, vysokorychlostních mixérů Eva Hajkova a rozběhla úspěšný e-shop výživy a přírodní léčby 21. století bez chemie a konzervantů Puravia.cz.

Eva odpověděla na pár zajímavých otázek na téma léčby refluxu prostřednictvím funkční medicíny, které Vám nyní společně přinášíme.

 

Mohla byste nám vysvětlit, co je to funkční medicína?

Funkční medicína (FN) je za mě trošku nešťastný pojem, který byl převzat z angl. Functional Medicine. Představte si ji spíše jako komplexní přístup k pacientovi, kdy praktik FM má krom jiného, znalosti v oblasti výživy, environmentální zátěže, psychiky, toxické zátěže a dokáže se tedy na pacienta podívat opravdu komplexně. FM neléčí a nepotlačuje symptomy, ale řeší příčiny zdravotních problémů. Lékaři či jiní zdravotníci pak logicky s klientem tráví mnohem více času, než u běžného lékaře tak, aby pochopili celý příběh a dokázali identifikovat možné příčiny a tzv. spouštěče zdravotních problémů, které se pak snaží společně s pacientem vědomě a systematicky redukovat či eliminovat. K tomu používají nejrůznější nástroje, jakými jsou například tzv. časová osa či metrix. FM neřeší akutní stavy, ale zaměřuje se na chronická onemocnění, se kterými si klasická medicína zatím neví moc rady a řeší je dlouhodobou medikací, která zatěžuje organismus a to především detoxikační mechanismy. FM je zde v ČR zcela novým oborem, který si dle mého zaslouží pozornost a i proto jsme společně s kolegou Mudr. Janem Vojáčkem a Žanetou Kremsa založili Institut funkční medicíny a výživy, kde krom kliniky pro klienty se snažíme o odborné vzdělávání lékařů, farmaceutů a výživářů právě v oblasti FM a výživy.

 

Co je tedy refluxní onemocnění a jak se řeší z pohledu FM?

Refluxní onemocnění jícnu (ROJ) je poměrně časté a významně ovlivňuje kvalitu života člověka, který refluxem trpí. Jde o to, že se žaludeční obsah vrací zpět do jícnu a může způsobovat specifické symptomy až zánět sliznice jícnu. Příčina refluxní choroby jícnu , z pohledu klasické medicíny, spočívá v prolomení tzv. antirefluxní bariéry, jejíž hlavní součásti jsou dolní jícnový svěrač (DJS) a bránice. Postihuje přibližně 20-25 % celosvětové populace a toto onemocnění je mnohdy spojováno s vyšším věkem a životním stylem (strava, pohyb, toxická a psychická zátěž).  Symptomatické projevy jsou především pálení žáhy (pyróza), zápach z úst, pálení v krku, bolest za hrudní kostí při polykání, návratem žaludečních šťáv do úst, chronickým kašlem, chrapotem či dlouhodobým zahleněním. Méně známými symptomy jsou astma, zubní kazy a záněty dásní.

Většina lidí s refluxem užívá léky potlačují sekreci žaludečních kyselin, které sice pomohou s nepříjemnými symptomy, každopádně neřeší hlavní příčinu/y tohoto onemocnění.

My se tedy na naše klienty díváme komplexněji a snažíme se najít proč k refluxu primárně dochází neboli proč dolní svěrač jícnu špatně funguje a jak zlepšit jeho funkci. Příčin může být celá řada. Jednou z hlavních, se kterou se na naši klinice setkáváme, jsou konkrétní potravinové senzitivity, o kterých mnohdy pacient neví, deficity určitých mikroživin, dále nezdravý životní styl (přemíra stresu, konzumace alkoholu, kouření). Z toho pak také vyplývají intervence, které doporučujeme.

  • U některých klientů s nadváhou či obezitou výrazně pomůže redukce váhy.
  • Paradoxně doporučujeme upravit kyselost HCl, která je u starších lidí nedostatečná. Problémem totiž není kyselost žaludku, ale problém se svěračem jícnu! Navíc nedostatečná kyselost žaludku může zapříčinit přemnožení bakterie helicobaktera Pylori (způsobující žaludeční vředy).
  • Doporučujeme se vyhnout tabáku, alkoholu a večerním jídlům a z krve zjistit možné deficity jak makro, tak mikroživin, které mohou mít vliv na špatnou funkci neurotransmiterů a ovlivňovat tak i funkci svěrače jícnu.
  • Vyhýbejte se potravinám, které mohou reflux zhoršovat (kofein, čokoláda, kořeněná jídla, velmi kyselá jídla a potraviny (citrusy) a mastná jídla.
  • Obecně se nám osvědčil paleolitický styl stravování, kdy se vyřazují určité potraviny, jakými jsou například obiloviny, luštěniny, průmyslově zpracované tuky, cukry atd. Obecně je nezbytné posílit střevní mikrobiom (diverzita, zjistit, zda trpíte na tzv. zvýšenou propustnost střev, přemnožení určitých bakterií, které mohou prostupovat do tenkého střeva apod.)
  • Adresovat možnou psychickou zátěž.
  • Dále významnou pomocí jsou doplňky stravy, konkrétně trávící enzymy a výbornou zpětnou vazbu od klientů máme také na Mastichu.

Masticha je vlastně pryskyřicí, která se získává z kmene a vedlejších větví řečníku lentišku a je tradičním řeckým receptem na pálení žáhy a zápach z úst. Obvykle se žvýkají mastichové krystaly, přičemž se účinné látky uvolňují do úst, jícnu a žaludku.

Další formou jsou mastichové kapsle, které obsahují čistý mastichový prášek a účinná látka se takto dostane do žaludku.

Masticha se také používá jako přísada pokrmů v oblasti Středozemního moře. Klinicky byla tato pryskyřice, mimo jiné,  účinná při léčbě benigních žaludečních vředů a dvanáctníkových vředů. U krys vykazovala masticha cytoprotektivní a mírné antisekreční vlastnosti.

Jak je zřejmě patrné, k refluxnímu onemocnění jícnu je třeba přistupovat komplexně a systematicky. Dlouhodobé užívání léků z našeho pohledu neřeší příčinu tohoto onemocnění, ale jen potlačuje symptomy a signály našeho těla.

Zdroj, ze kterého Eva čerpá podklady o funkčnosti Mastichy najdete ZDE.

 

Já ještě k přírodní léčbě refluxu dodávám 18 tipů, které najdete v článku Jak vyladit přírodně reflux a pálení žáhy

a také výborný recept na pošramocené trávení – Přírodní lék na obnovu sliznice trávicího traktu

Tady najdete recepty na 2 léčivé nápoje k podpoře imunity a trávení, kde také zahrnuji přírodní léčbu refluxu a Domácí recept na výrobu jablečného octa, který se Vám bude při léčbě velmi hodit.

Pro více informací o přírodní léčbě tohoto onemocnění stačí vepsat do lupy zcela vpravo nahoře REFLUX a vyjedou Vám všechny články Slunečného života na toto téma.

 

Hodně zdraví!

 

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

1 Komentář
  1. Refluxní onemocnění jícnu mám hodně let a ani tablety mi už moc nepomáhají. Snažím je vypustit ale mám obavy aby vše nebylo ještě horší. Lékař nemá uši na to jak mi pomoci. Ptám se,zda se s tím dá něco dělat. Popíjím Heřmánek,Řepík, Mátu i jiné bylinky.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.