Přírodní lék na obnovu sliznice trávicího traktu

Pokud trpíte narušením střevního mikrobiomu, přemnoženými kvasinkami, parazity, plísněmi, syndromem propustného střeva, záněty střev nebo jinými trávicími obtížemi, velmi vám doporučuji tento léčivý nálev z ovsa, který hojí, zaceluje, posiluje a obnovuje sliznici střev.

Sliznice našeho zažívacího traktu je nejen velice unikátní zařízení produkující enzymy (fermenty), hormony a sekrety (výměšky), ale i účinná „pumpa“ se somatickým, výběrovým a antiseptickým systémem. Tento systém se však může léty nevhodné stravy, nadměrného stresu a celkově špatného zacházení poškodit a zakládat tak na těžká a bolestivá onemocnění.

Pro přírodní léčbu trávicího traktu velmi doporučuji hlídat si svou stravu a vypozorovat, co vám dělá dobře a co naopak ne a tomu se vyhýbat.

Zpravidla nedoporučuji moc syrové stravy (ovoce a zeleniny), ale spíše jemně povařenou. Mrkněte na článek Pohled ayurvédy na raw stravu.

Konzumujte jen kvalitní potraviny a dbejte na jejich správné kombinování. Více v článku Jak správně kombinovat potraviny.

Vyvarujte se alkoholu a kouření, které trávení velmi škodí.

Velmi pomáhá držet si střed těla v teple a prohřívat ho zevnitř teplým jídlem i nápoji (velmi teplá voda nebo čaje) a z vnějšku přiložením polštáře nebo elektrické dečky, když ležíte.

Trávení velmi prospívá pravidelnost a to jak v jídle, tak i ve spánku a celkovém biorytmu.

Celkové pohodě v zažívacím traktu velmi prospějete pravidelným jemným pohybem na čerstvém vzduchu a také tzv. Orgánovou sestavou, jejíž postup a přínosy najdete v článku Orgánová sestava.

Doporučuji zařadit probiotika a fermentované potraviny, jako je kysané zelí, vodní a mléčný kefír, pokud vám nedělá problémy, kombuchu, skvělý je domácí kvas – Zdravý probiotický kvas z červené řepy a ovsa. , miso, tempeh, nakládané okurky – pickles, kimchi – Domácí výroba vitamínové bomby – kimchi a jeho zdravotní účinky a další dobroty.

Skvělé na obnovu střevní sliznice je také lněné semínko a chia semínka, která mají obě schopnost na sebe vázat vodu a vytvořit šlem, který pokryje sliznici. Stačí si večer dát do hrnku lžíci lněných semínek a zalít je dvojnásobkem čisté vody a nechat přes noc nabobtnat a ráno na lačný žaludek vypít a semínka dobře rozkousat.

A dnes vám ještě doporučím léčivý nápoj z ovsa, který obnovuje sekretorické (vylučovací) a vstřebávací schopnosti sliznice zažívacího traktu a silně ho hojí.

 

Recept na ovesný nálev 

2 vrchovaté lžíce ovesných vloček (mohou být i bezlepkové), nasypte do menší termosky nebo konvičky a zalijte 0,5 l vařící vody.

Po 3 – 4 hodinách je nálev hotov a můžete ho popíjet.

Každý den si připravte nálev čerstvý.

Použití:

  • pro obnovu střevní a žaludeční sliznice
  • při alergiích na léky
  • po operacích
  • při rekonvalescenci
  • kojencům, pokud matka ztratila mléko
  • při chudokrevnosti
  • cukrovce
  • snížené kyselosti žaludku
  • chronických nemocech plic
  • narušení peristaltiky střev
  • k regeneraci parenchimotorických tkání
  • k posílení a obnovení přirozené imunity

 

Podrobné informace o přístupu k trávení, léčivé afirmace a další cenné rady na léčbu najdete v článku Trávicí soustava.

Pokud máte problémy s refluxem nebo pálením žáhy, mrkněte na článek Jak vyladit přírodně reflux a pálení žáhy, který nabízí přírodní fungující léčbu.

V článku Jak na různé nemoci léčivkami, najdete celou řadu dalších přírodních receptů, které vám pomohou nejen trávení hojit.

Pokud si uzdravíte trávení, budete se cítit celkově lépe a nálada vám půjde nahoru. V článku Co je barometrem vaší psychické pohody najdete další doplňující informace k léčbě trávení.

Hodně zdraví a sil!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

6 Komentářů
  1. Dobry den, Michaelo,
    jsem nesmirne vdecna, ze jsem narazila na Vas web…V soucasne dobe, ziju z pracovnich duvodu daleko od CR…Potykam se ze zdravotnimi problemy, nemam zlucnik a mam v soucasne dobe reflux.. Po ruznych vysetrenich…krev, ultrazvuk bricha, stolice mi vlastne jen zjistili, ze mam tedy reflux, nizkou hladinu Zeleza, nizsi lymfocyty. Doktorka me dala na zaludek lek s Omeprazolem, ktery me diky strasnym prujmum skoro vyradil ze zivota. Tak se snazim zmenou stravy a prirodni cestou ze vseho dostat. Jsem nesmirne vdecna za jakoukoliv pomoc a informaci. Predtim jsem mela zlute prujmy 3 tydny a pak nasledovala bolest zaludku, paleni na plicich a z toho spatna psychika. Kdybyste i sestavovala jidelnicek na miru, rada si ho od Vas zaplatim. Velmi dekuji!

  2. Ovesné vločky by se ale neměli při protikvasinkové dietě, jakto že nálev nevadí? 🙂

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.