Maminky. Vždycky „mají“ pravdu, skvěle vaří, pečou, zavařují, sbírají staré recepty po svých babičkách a tak se u nich vždy najde nějaký ten poklad v tlusté, rukou psané a časem omšelé kuchařce. Jeden takový tu pro vás dnes mám a i když je starý, je jednoduchý – žádné hodiny u plotny a obměněný moderními zdravými potravinami – neobsahují umělá sladidla, nezdravé tuky, barviva, ani konzervanty. Podle mojí maminky jsou to ty nejzdravější sušenky na světě.
Místo másla v nich je avokádo, které jim dodá bohatou a jemnou texturu a spoustu cenných látek. Místo rafinovaného cukru med, místo bílé mouky superpotravina kakao.
Ingredience:
- 60 g neslazené vysokoprocentní čokolády (roztavit ji v 1/2 lžíci kokosového oleje)
- 1/2 avokáda
- 2 lžíce mandlového másla – recept ZDE
- 1/4 šálku domácího medu
- 1 vejce a 1 vaječný bílek (nejlépe bio nebo z farmy)
- 2 lžíce kakaového prášku (bio, nepražené nejlépe)
- 1 1/2 lžíce mandlové mouky (na jemno rozdrcené mandle)
Příprava:
1. Předehřejte troubu na nejvyšší stupeň.
2. V mixéru rozmixujte na pastu avokádo.
3. Pak přidejte všechny ostatní ingredience, jednu po druhé a vše dobře rozmixujte.
4. Dejte hotové těsto na hodinu do lednice.
5. Pak z těsta vytvarujte sušenky lžící nebo cukrářským pytlíkem.
6. Pečte sušenky zhruba 15 minut.
7. Pak nechte sušenky vychladnout a podávejte.
Dobrou chuť.
Michaela