Mám pro vás báječný sezónní recept, který vám bude moc chutnat, ozdraví vás a vlije energii ihned po ránu, když si ho dáte jako snídani a potěší vás i jako svačina nebo dezert. Ingredience jsou dostupné právě v tomto období a díky skořici vás prohřejí a poskytnou útulno i v méně slunečných dnech. Jeho příprava je snadná a textura „barevná“, neboť semínka granátového jablka osvěží jemnost kaki krému.
Datle zafungují jako energetická, minerálová a vitamínová bomba, která navíc dodá pudinku příjemně sladkou chuť.
Jestli si chcete udělat radost, vyzkoušejte ho…
Kaki patří vzhledem k vysokému obsahu výživných látek mezi ovoce, které nejvíce prospívá lidskému organismu. Obsahuje i velké množství vitaminu A, plody jsou bohaté na vlákninu, která podporuje pohyb střev a díky obsahu pektinu pomáhá snižovat množství cholesterolu v krvi. Obsahuje také všechny aminokyseliny, které organismus potřebuje pro svou činnost, včetně aminokyselin, které si tělo nedokáže samo vyrobit. Plody jsou bohaté na fosfor – nepostradatelnou minerální látku pro lidskou tkáň a lykopen, což je antioxidant oddalující procesy stárnutí.
- Posiluje imunitní systém a metabolismus
- Pomáhá při stresu, nervozitě a únavě
- Zmírňuje svalové potíže
- Má příznivý účinek i při srdečních problémech
- Přispívá ke zdraví a pevnosti kostí
- Má blahodárné účinky na embryonální vývoj dítěte
Granátové jablko obsahuje až 77 % vody. Z minerálních prvků obsahuje vápník, fosfor, železo, hořčík, velké množství sodíku, draslíku. Rovněž obsahuje významné množství cukrů a organické kyseliny (hlavně kyselinu citrónovou). Ze skupiny vitamínů obsahuje vitamíny skupiny B (B1, B2 a B3) a dále vitamín C, v menším množství vitamín A ve formě provitamínu (karotenoidů). Důležité je také to, že obsahuje také 6 esenciálních a 9 neesenciálních aminokyselin, dále taniny, polyfenolické látky, třísloviny a flavonoidy.
- Výrazně přispívá ke snižování výskytu kardiovaskulárních chorob
- Redukuje pravděpodobnost vzniku osteoporózy
- Výrazně snižuje riziko rakoviny a pomáhá při jejím léčení
- Účinně posiluje imunitní systém a podporuje obranyschopnost
- Pomáhá ke snížení vysokého krevního tlaku
- Snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu v krvi
- Funguje jako účinný prostředek na poruchu erekce
Datle jsou bohaté na draslík, vitamíny A, B, niacin, měď a železo. Pečují o svěžest a soustředěnost a startují energetickou přeměnu ve všech tělesných buňkách. Jsou ideálním zdrojem doplnění energie, důležitých minerálů a některých vitamínů při dlouhých bězích nebo turistických túrách.
- Používají se při silném suchém kašli a při zánětu průdušek
- Mají posilňující účinek a jsou užitečné při únavě nebo slabosti pro lidi všech věkových kategorií.
- Prospívají hlavně adolescentům, sportovcům, těhotným a kojícím ženám
Ingredience na kaki krém (4 porce):
Ingredience na chia pudink:
- 1 a 1/2 šálku neslazeného mandlového mléka (recept zde)
- 1/3 šálku chia semínek
- 1/2 lžičky skořice
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu (vanilky)
- špetka soli
- 3-4 datle (předem namočené)
- 1/4 šálku kuliček granátového jablka (na posypání)
Postup:
Zkombinujte chia semínka, mandlové mléko, skořici, vanilkový extrakt a sůl a dobře promíchejte. Nechte chvilku stát, aby chia absorbovala vlhkost a zgelovatěla. Mezitím si v mixéru umixujte kaki se skořicí na hladký krém.
Nalijte do misek nejprve chia pudink a jemně ho promíchněte s kaki krémem, navrch posypte kuličkami granátového jablka.
Poznámka:
Jestli chcete dosáhnout hutnější konzistence kaki krému, můžete ho rozmixovat navíc s pár datlemi.
Dobrou chuť.