Kdo miluje chuť chleba a nedokáže si bez něj představit svou snídani nebo svačinu a navíc ve slané verzi s vynikajícími zdravými pomazánkami, pro toho tu dnes mám čtyři recepty ve stylu zásadotvorného stravování, které mu dodají energii, udělají moc dobře a budou zaručeně chutnat. Tyto toasty se mohou stát také skvělým pohoštěním pro návštěvy nebo na večírky.
Živý sýr z dýňových a slunečnicových semínek s 2 plátky raw pohankovo-semínkového chleba
Ingredience:
- 2 hrnky předem namočených a proschlých slunečnicových semínek
- 1 hrnek předem namočených a proschlých dýňových semínek
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 lžička zázvoru
- 1 lžička oregana
- 1/4 hrnku čerstvé bazalky roztrhané
- troška soli
- trochu vody
Postup:
Rozmixujeme všechny ingredience v mixéru s dostatkem vody na krémovou pastu, vzniklou hmotu dáme do jemné gázy nebo jiného jemného plátýnka a vymačkáme přebytečnou vodu. Sýr dáme do mísy a necháme vychladit v lednici.
Tip: Tento dip je skvělý i na zeleninu nebo salát. A do dipu můžete přidat i avokádo.
Recept na chleba najdete v článku Recept na raw pohankovo-semínkový chléb.
2 rajčatovo-avokádové toasty s bazalkou ze špaldového domácího chleba se semínky
- 6 menších rajčat na kostičky (bez bubáka)
- 1 avokádo nakrájené na kostičky
- 4-6 velkých listů bazalky na nudličky
- 1 stroužek česneku drcený
- 2-3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 polévková lžíce lněného oleje
- mořská sůl podle chuti
Postup:
Zkombinujeme rajčata, avokádo, bazalku, oba oleje a dochutíme solí. Směs pak poklademe na toasty. Důležité! Je potřeba sníst toasty co nejdříve, neboť avokádo velmi rychle hnědne a nevypadá to pak dobře. Můžeme ho pokapat citrónovou šťávou.
Tip: Místo chleba můžete zeleninu zabalit do salátového nebo kapustového listu a udělat tak skvělé domácí závitky.
Recept na špaldový domácí chléb naleznete v článku Špaldový chléb.
Tomatová bruschetta ze 2 sezamovo-lněných houstiček s mandlovo-bazalkovým pestem
- 4 střední rajčata, na kostičky (nejlépe červená a žlutá na efekt)
- 4 stroužky česneku, drceného
- ¼ šálku extra panenského olivového oleje
- mořská sůl
- 12 malých lístků bazalky na ozdobu
Pesto
Ingredience:
- 1 šálek bazalky
- ½ šálku mandlí
- 1/3 šálku extra panenského olivového oleje
- 1 velký stroužek česneku, nahrubo nasekaný
- 1/4 lžičky mořské soli
Postup:
Smícháme česnek s olejem a necháme odpočinout. Nakrájíme rajčata na kostičky a osolíme a dáme stranou. Rozpečeme houstičky zhruba na 10 minut zastříknuté česnekovým olejem, aby se nevysušily. Na pesto smícháme všechny ingredience v mixéru dohladka. Na houstičky dáme nejdříve pesto, pak rajčata a ozdobíme kouskem bazalky.
Recept na sezamovo-lněné houstičky najdete v článku Sezamovo-lněné houstičky.
2 raw pohankovo-semínkové toasty s hráškovou pastou
- 1 ½ šálku čerstvého nebo mraženého hrášku
- 1 ½ šálku mražených edamame fazolí (mladé zelené sojové boby)
- 1/3 šálku extra panenského olivového oleje
- ½ lžičky soli
- 3 stonky čerstvé máty
- Šťáva z jedné limetky
- kůra z jedné limetky
Postup:
Dáme vařit mražené fazole do vařící vody po dobu 3-4 minut. Poté vyndáme děrovanou naběračkou a propláchneme pod studenou vodou. Přidáme mražený hrášek do vroucí vody a vaříme 1 minutu. Opět vyndáme a propláchneme pod tekoucí studenou vodou. Dáme fazole, hrášek a zbývající ingredience do mixéru a umixujeme na pastu. Poklademe na chléb, ozdobíme čerstvou mátou a pár kapkami olivového oleje.
Recept na chleba najdete v článku Recept na raw pohankovo-semínkový chléb.
Všechny dipy si samozřejmě můžete dát na jakémkoli vámi oblíbeném chlebu nebo plackách, ty v receptech jsou jen doporučením nebo inspirací.
Recept na skvělé mrkvové placky najdete v článku Raw mrkvové placky se semínky.
Dobrou chuť.
Super tipy! většina veganských svačin je sladká…a to je nuda, všeho s mírou, ne? Díky za článek,