Kopřivový sirup je nejlepším přírodním prostředkem na očistu krve, tedy detoxikaci a také na podporu imunitního sytému, boj proti revmatismu a artritidě, léčbu anémie, astmatu, kožních, respiračních a močových problémů nebo proti vypadávání vlasů. Tento recept je velmi jednoduchý na výrobu a moc dobrý na chuť.
Kopřiva vám pomůže při těchto stavech:
- bolesti hlavy
- ekzémy
- ledivnový písek a močový písek, ledvinové kameny
- čistí krev (detoxikace)
- chudokrevnost, anémie (podpora krvetvorby)
- podpora funkce slinivky břišní
- hyperglykémie (snižuje hladinu krevního cukru glukózy v séru)
- záněty močových cest
- zástava močení (anurie)
- nemoci jater
- nemoci žlučníku
- nemoci sleziny
- zahlenění žaludku
- zahlenění dýchacích cest
- nemoci sleziny
- nemoci plic
- žaludeční křeče
- žaludeční vředy
- virové infekce
- bakteriální infekce
- únava
- vyčerpanost
- chudokrevnost, anémie (podpora krvetvorby)
- otoky, vodnatelnost
- alergie
- náchylnost k nachlazení
- revma, revmatoidní artritida
- dna
- řídké vlasy, růst vlasů
- zúžení cév dolních končetin
- angina pectoris, zúžení koronárních tepen srdce
- píštěl, fistule
- plíseň nehtů
- kuří oko
- bolesti zad, ischias, lumbago
- záněty nervů horních a dolních končetin
- prevence rakoviny
Základní recept na kopřivový sirup
Ingredience:
- mladé listy kopřivy (př. 1 kg)
- cukr (př. na 500 ml kopřivové šťávy 500 gramů cukru)
Postup:
Čerstvé listy kopřivy propláchněte ve vodě a odšťavte. Pokud nemáte odšťavovač, můžete použít mlýnek na maso a z rozemletých listů vymačkáte šťávu (přes plátýnko nebo přímo z mlýnku – viz obrázek).
Podle množství šťávy budete přidávat cukr. Vznikne-li vám např. 150 ml šťávy, přidáte 150 g cukru. Tuto směs zahřejete na mírném plameni a promícháváte, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne vám sirupová konzistence. Vzniklý sirup nalijte do sterilních lahví, zavíčkujte a uchovávejte v lednici. Doba trvanlivosti je několik měsíců, v závislosti na čistotě zpracování.
Užívání:
Nejlepší užívání tohoto sirupu je jedna polévková lžíce dvakrát denně při obtížích, rozpuštěná ve vodě jako šťáva.
Tip1: Kdo má rád ostřejší chuť sirupu, může přidat citrónovou šťávu. Na 400g čerstvých listů kopřivy to bude šťáva zhruba ze 6 citrónů.
Tip2: Pokud se chcete vyvarovat bílému cukru, můžete použít třtinový, kokosový a podobně.
Tip3: Jestli nechcete kopřivovou šťávu vařit a navíc s cukrem, můžete ji smíchat při pokojové teplotě s tekutým medem nebo jiným sladidlem (např. rýžovým, ječným, kukuřičným nebo jiným sladem). Takový sirup má ovšem nižší dobu spotřeby.
Tip4: Pokud máte chuť vyzkoušet i jinou variantu, než jsou jen kopřivové listy, můžete smíchat kopřivové listy a listy rybízu v poměru 1:1. Tento míchaný sirup je také báječný.
Tip5: Já si dělám sirupy do mrazáku. Naliji hotový sirup do sáčků na led, takže se mi vytvoří malé porcičky sirupu. Sáčky zavážu a dám do mrazáku. Pak jen vylupuji potřebné množství sirupu a sirup tak vydrží velmi dlouho bez konzervace, se zachováním veškerých živin.
Mou nejoblíbenější variantou je sirup z čerstvé šťávy, dobře promíchaný s tekutým medem při pokojové teplotě a skladovaný v mrazáku. Je to nejčistší a nejzdravější kombinace, kterou vám velmi doporučuji.
Kopřivovou šťávu nebo listy kopřivy můžete přidávat také do smoothies, míchat s jinými, například ovocnými šťávami, sirup je pak moc dobrý například i na palačinky nebo jako sladidlo.
Z kopřivových listů si také můžete udělat skvělé pesto, podle receptu 3 recepty na pampeliškové pesto nebo kopřivový med, na jehož výrobu najdete recept v článku Recept na kopřivovo-kurkumový léčivý med.
Nezapomeňte si také kopřivové listy nasušit na léčivý a ledviny čistící čaj.
Hodně zdraví a dobrou chuť!
Udělala jsem kopřivový sirup s medem a dala do sáčků na led do mrazáku, jak je uvedeno v článku, a je fakt super. Hlavně jsem nezničila léčivé účinky kopřivy vařením a dlouho mi tak vydrží. Chutná i dětem a to je co říct, když je z kopřiv 🙂
Díky!
Dobrý den,
vyzkoušela jsem Váš sirup s agáve sirupem a je fantastický!
Díky moc,
A.