Nabízím vám nový objev a zvu vás na cestu za skvělou chutí, zdravím, energií a přitom ve sladkém hávu. Bez bílé mouky, bílého cukru, ztuženého tuku, umělých dochucovadel a barviv. Jen radost, lehkost, čistota, antioxidanty, vitamíny, minerály a pohoda. Quinoa sušenky s čokoládou! Přirozeně bezlepkové, veganské, jednoduché a rychlé na přípravu, plné živin, pro malé i velké gurmány, na slavnost i běžný den, pro vás.
Zdravotní účinky quinoi – merlíku čilského
- protirakovinové účinky
- antioxidační účinky
- proti migrénám
- prospívá ledvinám
- prevence proti kardiovaskulárním onemocněním
- podporuje růst svalové hmoty
- prevence osteoporózy
- snižuje vysoký krevní tlak
- působí jako prevence rakoviny tlustého střeva
- zklidňuje nervový systém
- podporuje trávení a vyprazdňování
- postupně do těla uvolňuje energii
- pomáhá při cukrovce
- přispívá výživě mozku
- doporučuji při redukčních dietách
- patří do skupiny tzv. superpotravin
- zásadotvorná potravina
- vhodná pro sportovce, vegetariány a celiaky
Tyto sušenky si můžete dosladit podle své chuti. Tak, jak je dělám já jsou lehce nahořklé, což jim dodává punc dospělosti a hlavně 100% kakaová zrna. Příprava trvá zhruba 5 minut, pečení pak 15 minut, ale není nutné je péci, pokud nechcete a celkem z tohoto receptu dostanete 7 větších sušenek.
Quinoa čokoládové sušenky se lnem a mandlemi
Ingredience na sušenky:
- 1 šálek quinoa vloček
- 1/3 šálku čerstvě drcených lněných semínek
- 1/3 šálku drcených mandlí
- 1 banán, rozšťouchaný vidličkou
- 3 lžíce kakaové drti (drcené kakaové boby)
- 1 lžička skořice
- 2 lžíce sladidla dle vaší volby (med, čistý javorový sirup, agáve, …)
Ingredience na čokoládu na namáčení:
- 20 g kakaového másla
- 1 lžíce kokosového oleje (extra panenského)
- 1 lžíce sladidla dle vaší volby (med, agáve, javorový sirup, …)
- 4,5 lžíce kakaového prášku (kakao, nejlépe nepražené a v bio kvalitě)
- Volitelné: 1/2 lžičky chilli – pokud nebudou jíst děti
Postup:
Předehřejte troubu na 170°C a plech vyložte pečícím papírem.
Rozdrťte si lněná semínka. Já to dělám tak, že je nasypu do sáčku a několikrát silně přejedu válečkem na těsto.
Zkombinujte všechny přísady na sušenky v misce, dobře uhněťte, dokud vám nevznikne lepkavé těsto.
Vyválejte 6-7 kuliček a položte je na plech a dejte péct na 15 minut. Po 15 minutách je zkontrolujte a pokud budou zlatohnědé, vytáhněte je ven.
Nechte vychladnout a pak je můžete namáčet do čokolády.
Postup na čokoládu:
Dejte hrnek do hrnce s vodou a udělejte vodní lázeň.
Do hrnku dejte kakaové máslo a nechte ho volně rozpustit.
Pak přidejte kokosový olej a promíchejte.
Přidejte med nebo sirup a průběžně promíchávejte, dokud se vše nespojí do hladké hmoty.
Pak přidejte kakao, popřípadě chilli a opět promíchávejte.
Odstraňte z tepla a ještě do horké čokolády namáčejte z půlky sušenky.
Namočené sušenky klaďte na talíř nebo na pečící papír.
Můžete dát ztuhnout do lednice, ale nemusíte. Lednice sušenkám ubírá trochu na chuti.
Tip 1: Pokud nechcete dělat tuto čokoládu, můžete roztavit svou oblíbenou čokoládu a namáčet sušenky do ní.
Tip 2: Jestli máte chuť, můžete vrchní stranu sušenek na straně čokolády ještě posypat strouhaným kokosem, nebo jen některé ze sušenek.
Tip 3: Pokud jste vitariáni nebo jen nechcete sušenky péct, nepečte je, jsou skvělé i bez pečení!
Pokud hledáte inspiraci na zdravé vánoční cukroví, podívejte do sekce Vánoční cukroví. Pokud hledáte inspiraci na zdravé mlsání, podívejte se do sekce Zdravé dezerty.
Dobrou chuť!
Dobrý den, můžu namísto quinoa vloček použít uvařenou quinou a namísto kakaových bobů dát karob? 🙂 Díky…
Dobrý den,
zkuste to a dejte vědět. 🙂
Michaela