Seznam „dobrých“ a špatných éček pro tisk do peněženky

eckaPokud se podobně jako já zajímáte o zdravou stravu a není vám lhostejné, co do svého těla a těl vaší rodiny dáváte, tak zřejmě trávíte delší čas v obchodech čtením etiket. V dnešní době je to nutnost, ať už zkoumáte tzv. éčka nebo složení z pohledu cukru, lepku, mléka či jiných alergenů, tak to tak berme. Abyste se již neztráceli v záplavě nic neříkajících názvů a čísel a neměli popřípadě špatný pocit z toho, že nějaké éčko v dané potravině je, ale vlastně vám třeba ani neuškodí, protože jde například o vitamín, mám tu pro vás praktický seznam těch nejpoužívanějších éček, rozdělený na dvě kategorie – Nemusíte se bát a Raději se vyhněte, který si po vytisknutí jednoduše složíte do peněženky a budete tak mít možnost vyhnout se doslova jedům, které by vás mohly poškodit.

Jedno samotné éčko vás jistě nezabije, ale koktejlový efekt špatných éček, který nasbíráte z různých produktů například v rámci jednoho dne, by vám už mohl při častější konzumaci způsobit zdravotní problémy, u starších lidí a malých dětí okamžitě.

Nejlepší cestou, jak se vyhnout éčkům, umělým barvivům, stabilizátorům, umělým sladidlům, chemickým konzervantům a dalším hitparádám, je kupovat celistvé potraviny – čerstvé ovoce, zeleninu, fazole, obilniny, nezpracované maso, čerstvé máslo, bílý jogurt, …

bright candy spilled out of the bag on a wooden table with a teapot and cups
Barvené cukrovinky nemusí být vždy problém, pokud jsou barveny přírodními barvivy, jako je červená řepa, kurkuma, levandule, jahody…

V případě dětí, se vám to ne vždy povede, díky barevným obalům a lákadlům, které přinesou děti, jejichž rodiče se stravou nezaobírají vůbec nebo jen okrajově. Takové děti pak často trpí ADHD, poruchou soustředění, hyperaktivitou a dalšími poruchami, spojenými především s umělými barvivy cukrovinek.

6 přírodních potravinových barviv z ovoce a zeleniny

Také uzeniny, párky, salámy a jinak zpracované maso je zdrojem nejen nekvalitního a často prošlého masa, které se vrací z krámů zpět výrobcům, kteří z něj pak výše zmíněné vyrobí nabarvením, umělým dochucením a zakonzervováním jedovatými dusitany, což by zejména d