Raw čokoládový dort z červené řepy

dort6Udělejte radost sobě nebo přátelům a vyzkoušejte tento báječný nepečený dort z červené řepy s čokoládovou polevou.

Je krásný, vlhký, nadýchaný, zdravý, detoxikační a uchvátí vás jeho chuť i jemnost. Navíc para ořechy jako jeho součást poskytují zdravou dávku dobrých tuků a selenu.

 

Ingredience na dort:

2 šálky para ořechů (předem namočených)
4 ks vypeckovaných a nasekaných datlí
1/2 šálku rozinek
1/2 šálku javorového sirupu (pro úplnou raw verzi lze použít agáve, či jiný sirup podle chuti)
špetka Himálajské soli
1 čajová lžička skořice
3 středně velké červené řepy jemně nastrouhané
2 šálky sušeného kokosu
1/2 šálku kakaového prášku
3 polévkové lžíce psyllia (seženete v lékárně)
Ingredience na polevu:

1/2 šálku rozpuštěného kakaového másla (můžeme použít i kokosový tuk nebo máslo)
1 šálek raw kešu, namočených na 2 hodiny
1/2 šálku raw kakaového prášku
1/2 šálku javorového sirupu (pro raw verzi lze použít agáve, či jiný podle chuti)
2 čajové lžičky čerstvé citronové šťávy
1 čajová lžička Tamari
Postup na dort:

Nasekáme para ořechy v kuchyňském robotu. Vyndáme a dáme stranou do misky. V misce smícháme datle, rozinky, javorový nebo agáve sirup, sůl a skořici, dokud se hmota nespojí. Přidáme ořechy a pak přidáme nastrouhanou červenou řepu a promícháme. Pak přidáme kokos, kakaový prášek a psyllium a mícháme tak dlouho, dokud se ingredience nespojí a nevytvoří celistvou hmotu. Můžeme promíchat i v robotu. Poté přendáme vzniklou hmotu do dortové formy a rovnoměrně přitiskneme ke dnu. Dáme ztuhnout na půl hodiny do lednice.

 

Postup na náplň:

Rozpustíme kakaové máslo (nebo kokosový tuk). Rozmixujeme kešu, kakaový prášek, javorový nebo agáve sirup, citronovou šťávu a Tamari v mixéru, dokud se ingredience nespojí. Při chodu na nízké otáčky vlijeme rozpuštěné kakaové máslo do směsi a jemně promícháme dohladka. Vzniklou polevu nalijeme na dort a dáme vychladit do lednice nebo kdo chce mít dobrotu rychleji v žaludku, tak na 15 minut do mrazáku.

Dort uchováváme v lednici a krájíme až před samotnou konzumací. Můžeme ho ozdobit kokosem, jedlými květy, kustovnicí čínskou, hoblinkami čokolády nebo čímkoli nás napadne.

 

Vyzkoušejte a nechte se hýčkat, dobrou chuť i zdraví.

 

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

12 Komentářů
  1. ty datle a rozinky mají být jen nakrájené na drobno nebo je mám dát do mixeru a mixnout na pastu

  2. Tortička vyzerý krásne, zajtra sa ju chystám urobiť, len by som poprosila, na aký priemer tortovej formy sú uvedené dávky?

  3. Ahoj Mio,

    chystam se vyzkouset par tvych receptu (mimochodem velmi inspirujici clanky:) a chtela jsem se te zeptat, kolik ml ci dl je jeden salek v tvych receptech.

    Predem dekuju a preju hodne stesti 🙂
    Kata

  4. Zdravím všechny lidičky tohoto webu.
    Hledám čokoládový dort Raw ,ale ne s červenou řepou.
    Byl tu uveden a nějak se mi nedaří jej najít.Můžete mě prosím nasměrovat?
    Děkuji za pomoc a radu.
    Táňa

  5. Akurát som tortičku dorobila, ozdobila som ju čerstvými jahodami, kokosom a goji…už počas prípravy som koštovala a chutila výborne, teším sa, keď túto zdravú a lahodnú krásku donesiem zajtra na rodinnú oslavu 🙂

    1. To mám velkou radost, Julianno 🙂
      Díky za zprávu.
      Mia

    2. Tak, len sa po nej zaprášilo…dokonca ujo neznáša cviklu, nepovedala som mu, z čoho trota je vyrobená a tak mu chutila, že si vypýtal recept 🙂 bol veľmi prekvapený 🙂

    3. Tak to je výborné, pobavila jste mě, díky!

      🙂

  6. Vyzkoušeli jste? Chutnalo? Máte nějaké podobné recepty, o které byste se chtěli podělit?

    Pošlete, ráda je tu zveřejním a můžeme pak sdílet své zlepšováky 🙂

    Mia

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.