Co o vás vypovídá vaše pleť?

pletZastavte se na chvilku a pozorně si prohlédněte svou pleť od hlavy až k patě. Co vidíte? Mnoho lidí vidí vrásky, akné, ekzémy, nerovnou hrubou kůži nebo tzv. růži. I když si všichni přejeme se těmto příznakům vyhnout, pokusme se se na ně podívat jako na tichého pomocníka, který nám říká, že se naše tělo nachází v nerovnováze a že je potřeba s tím něco udělat. 

 

Kůže je zrcadlem toho, co se děje uvnitř těla. Co se nám to tedy snaží říct? Možná se budete muset detoxikovat, přidat více živin do svého jídelníčku nebo snížit stres ve vašem životě, abyste se vy i vaše pleť začali cítit opět dobře. Pokožka, jako největší orgán našeho těla, je vodítkem, které nás vede k tomu, čemu bychom měli věnovat svou pozornost.

 

Zde jsou hlavní příznaky nerovnováhy v těle, projevující se na kůži: 

Akné

Vnitřní příčiny: nahromadění přemíry toxinů, zaplísněná střeva, bakteriální nerovnováha, hormonální nerovnováha.

Akné se často objeví tehdy, když se tělo zbavuje více toxinů naráz, než kolik zvládne přirozeně. V případě, že jsou přetížená játra a nemůže zpracovat přicházející toxiny, často se tak čistí přes kůži.

Akné je také znakem „nešťastného“ střeva. Potravinové alergie a intolerance, i když je necítíme masivně, vytvářejí v krvi toxiny, které následně způsobují i akné. Mnoho studií zjistilo, že lidé, trpící akné, mají nerovnováhu střevních bakterií, což znamená, že často trpí kandidou (kvasinkami). Akné vyskytující se kolem úst a brady je obvykle příznakem hormonální nerovnováhy nebo u žen gynekologických obtíží.
 
 
 
Vrásky a/nebo suchá, matná kůže

Vnitřní příčina: nedostatek živin.

zena staráPřestože se naše pokožka mění s věkem, vrásky a suchá kůže jsou často hlavním příznakem dehydratace a nedostatku živin. Důležité je vypít nejméně 2 litry čisté neperlivé, nejlépe filtrované vody za den, zařadit do svého jídelníčku zdravé tuky jako je avokádo, kokosové produkty, olivový olej, ryby, semínka a ořechy každý den po dobu třiceti dnů a uvidíte ten významný rozdíl na své pleti. Samozřejmostí je nekouřit a nepít alkohol.

 

Růžovka

Vnitřní příčiny: toxické nánosy, zanešená střeva, bakteriální nerovnováha.

Podobně jako akné, je růžovka také spojena s toxickým přetížením našeho těla a bakteriální nerovnováhou ve střevě. Ti, kdo trpí například Crohnovou chorobou, celiakií nebo nadměrným nadýmáním, se po nějaké době často potýkají i s růží. Léčení střeva probiotiky celý stav velmi zlepšuje a růžovku eliminuje.
 
 
 
Ekzém

Vnitřní Příčina: alergie, zanešené střevo, nahromadění toxinů.

U ekzémů jsou nejčastějšími spouštěcími mechanizmy alergie, citlivost na určité potraviny nebo stres. Pro zjištění vaší příčiny doporučuji provést tzv. eliminační dietu pro zjištění spouštěče, kdy vždy po určitou dobu nejíte nějakou potravinu a pozorujete změny na těle i v těle tím, jak vypadá vaše pokožka a jak se cítíte. Můžete to vyzkoušet například po dvou týdnech. Také je dobré při zavedení nějaké nové potraviny (například při změně ročního období) pozorovat případné změny na kůži (pupínky), kterými by se alergie mohla ihned odhalit.

Mnoho lidí, kteří bojují s ekzémem mají také velkou střevní propustnost do organismu, kdy tělo reaguje na jídlo a toxiny tak, že je propustí přes střevní výstelku. Také vysoká míra stresu ovlivňuje výskyt ekzémů. V tomto případě doporučuji léčit svá střeva stravou a začlenit denní relaxační techniky jako je hluboké dýchání nejlépe na čerstvém vzduchu nebo meditace – stačí každý den alespoň 10 minut. Uvidíte, že všechny případné bakteriální infekce výrazně ustoupí.

 

 

Řešení pro zářivou pleť:

Každodenní detoxikace

arganovy olejKaždý den jsme vystavování ohromnému množství toxinů ze všech stran a tělo potřebuje naši veškerou pomoc, aby se dobře detoxikovalo a udržovalo se ve zdravé kondici a se zářivou pletí. Na každodenní detoxikaci zkuste suché kartáčování těla krouživými pohyby odspoda nahoru, střídající horkou a studenou vodu ve sprše, kdy zakončujeme cyklus studenou, masáže například sezamovým olejem, pití detoxikačních čajů jako je zázvor, kurkuma a ostropestřec mariánský a hlavně dbát na svůj jídelníček, který by měl být sestaven hlavně z ovoce a zeleniny, semínek, ořechů, celých zrn, kvalitních olejů, luštěnin, kvalitních ryb, jablečného octa a zelených potravin.

 

Rovnováha hormonů

Vyhněte se cukru a zpracovaným potravinám, snižujte vědomě stres, podporujte své detoxikační orgány a jezte hormonálně vyváženou stravu, jako je

  • ovoce
  • zelenina (listová, chřest, špenát, zelí, okurky, papriky, cibule, rajčata, mrkve, sladké brambory, dýně, řepa, artyčoky, koriandr, …)
  • ořechy a semínka (předem namočená)
  • kokosový olej
  • avokáda
  • fazole
  • čočka
  • quinoa
  • divoké ryby
  • bio vejce
  • ghí (bio přepuštěné máslo)
  • koření (skořice, zázvor, kayenský pepř, kurkuma, cumín, česnek)

 

Jezte nutričně bohatá jídla – maximum živin

Získání správného množství makro a mikro živin v naší stravě je stejně důležité jako se průběžně detoxikovat. Naše pokožka potřebuje určité živiny, aby mohla být zdravá a zářit. Zejména vitamín A, zinek, vitamín C, omega-3 mastné kyseliny, biotin, vitamin E, kyselinu pantothenovou (vitamin B5), selen, oxid křemičitý, niacin, vitamin K2 a probiotika.

Ty lze nalézt v různých potravinách, včetně listové zeleniny a zeleniny, ovoce (zejména v bobulovinách – borůvkách, malinách, jahodách, …), ořeších a semenech, v organických produktech živočišného původu jako jsou ryby nebo vejce a v superpotravinách jako jsou například chia semínka, spirulina nebo fermentované potraviny.

 

Podrobnější rozdělení příznaků na obličeji v souvislosti s vnitřními orgány naleznete v článku Obličej jako zrcadlo našich orgánů.

 

Michaela

Autor: Michaela Weissová, zdroj: mindbodygreen.com, foto: Pinterest, www.slunecnyzivot.cz

Pokud máte chuť sdílet článek na vašich stránkách, směle do toho, jen prosím o uvedení jména autora, případných zdrojů, odkazu na www.slunecnyzivot.cz a této poznámky.

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.