Recept na pohankové a slunečnicové „mléko“

slunečnicové mlékoRostlinná mléka představují báječnou kombinaci chuti, výživy a lehkosti trávení bez zatížení živočišnou bílkovinou nebo cukrem a tak jsou velmi vhodná nejen pro vegany, ale také pro všechny trpící alergiemi. Spíše než o mléka jde o rostlinné nápoje, ale ve výživářské hantýrce jim říkáme mléka. Rostlinná mléka neobsahují cholesterol, mají méně proteinů a více sacharidů, nižší množství nasycených tuků, neobsahují laktózu, jsou dobrým zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálních látek, lecithinu a regulují zažívání. Rostlinná mléka můžete vyrobit například z kokosu, ovsa, rýže, jáhel, pohanky, amarantu, mandlí, sezamu, konopných semínek a dalších olejnin, obilovin, ořechů, semínek a luštěnin (sója). 

 

Pohankové mléko

Dříve, než přejdeme k samotnému receptu, pojďme si říci, proč je vhodné pohanku zařadit do svého jídelníčku, například i v podobě pohankového mléka.

Zdraví prospěšné účinky pohanky:

  • Pravidelná konzumace pohanky alespoň 3x týdně pomáhá léčit hemeroidy
  • Rutin v pohance výrazně zlepšuje nebo zastaví zhoršování stavu křečových žil na nohou.
  • Pohanka je vhodná v těhotenství.
  • Je znám léčebný účinek pohanky při praskání žilek v oku, obličeji, zvýšené krvácivosti apod.
  • Rutin obsazený v pohance vrací cévám pružnost. Spolu s přítomným vitamínem E léčí chorobné změny na cévách.
  • Pohanka obsahuje také cholin, který regeneruje jaterní buňky poškozené alkoholem nebo jinými chorobami. Cholin také pomáhá při odbourávání nahromaděného tuku v játrech.
  • Podle výzkumů, které se provádějí v Číně, je prokazatelné, že konzumace pohanky chrání před srdečními chorobami. Příčinou je působení na hladinu cholesterolu tak, že snižuje LDL cholesterol a zvyšuje HDL cholesterol. Tyto faktory působí proti vysokému krevnímu tlaku a srdečním onemocněním.
  • Je vhodná pro diabetiky a při onemocnění zažívacího ústrojí.
  • Je přirozeně bezlepková, tedy vhodná pro nemocné celiakií.
  • Rutin v semenech i slupkách je vynikajícím lékem na cévy v celém organismu.

 

pohankové mléko

 

Recept 

Ingredience na 500 ml:

  • 100 g světlé pohanky
  • 500 ml vody
  • 1 lžíce medu nebo agáve sirupu (volitelné)

 

Postup:

Pohanku přes noc namočte do 500 ml studené vody. Ráno vodu neslívejte, neboť rutin obsažený v pohance se uvolnil i do vody a přišli byste o něj. Směs nalijte do mixéru a umixujte dohladka. Pak nápoj přes sítko nebo plátýnko přeceďte do jiné nádoby, nejlépe skleněné uzavíratelné a dejte do lednice.

Tipy:

Mléko má jemnou chuť, ale kdo chce, může si jeho chuť ještě zpříjemnit lžíci medu nebo sirupu.

Můžete také vyzkoušet skvělou kombinaci vanilky, karadamonu, skořice a medu do pohankového mléka.

 

Slunečnicové mléko

Zdraví prospěšné účinky slunečnicových semínek:

  • slunečnice mlékoSlunečnicová semínka jsou zdrojem všech potřebných živin potřebných pro lidské tělo s výjimkou vitaminu D.
  • Jsou velice bohatá na vitamin E, základní v tucích rozpustný antioxidant lidského organismu, který napomáhá chránit molekuly obsahující tuk před poškozením a předčasným stárnutím a zabezpečuje naše tělo také před záněty, artritidou, rakovinou a cukrovkou.
  • Vysoký obsah hořčíku ve slunečnici vyvažuje hladinu vápníku v těle a napomáhá tak k regulaci nervové činnosti, snižuje vysoký tlak, uvolňuje svalové křeče, které zahrnují i srdeční sval a křeče dýchacích cest, charakteristické pro astma, pomáhá proti migréně, napětí, podrážděnosti a únavě.
  • Aminokyselina tryptofan ve slunečnicovém semínku podporuje produkci serotoninu v těle a tím také zlepšuje naši náladu.
  • Slunečnicové semínko obsahuje ideální kombinaci tryptophanu a uhlovodanů – a stává se tak ideální funkční potravinou v boji proti depresi.
  • Slunečnicová semínka jsou skvělou vegetariánskou alternativou k masu.
  • Slunečnicové semínko je cenným zdrojem vitaminu B6  a tak bojuje proti vzniku deprese.
  • Slunečnicová semínka také obsahují velké množství draslíku, který hraje naprosto zásadní roli v lidském organismu, neboť vyvažuje účinky sodíku a tím nás chrání před nadměrnou únavou, vyčerpáním nebo srdeční arytmií.
  • Čtvrtina hrníčku slunečnicových semen se rovná třiceti procentům doporučené denní dávky selenu, který chrání naše tělo před vznikem rakoviny.
  • Čtvrtina hrníčku slunečnicových semen je také bohatým zdrojem manganu, který je nezbytný k aktivaci enzymů, bez kterých by klíčové živiny zůstaly tělem nevyužité. Některé z těchto enzymů jsou potřebné i pro stavbu kostí či pro tvorbu hormonů štítné žlázy.

 

klíčení

 

Recept 

Ingredience na 500 ml:

  • 80g naklíčených slunečnicových semínek
  • 500 ml vody
  • 2 lžičky medu nebo agáve sirupu (volitelné)

 

Postup:

Semínka namočte do studené vody na minimálně 2 hodiny a pak nechte tak 2 dny naklíčit. Proplachujte 2x denně. Naklíčená semínka smíchejte s půl litrem vody a důkladně v mixéru rozmixujte. Pak semínka přes plátýnko, sítko, pytlík nebo punčochu přeceďte. Můžete opět dosladit nebo nemusíte. Když mléko nezkonzumujete hned, uzavřete ho do sklenice  a dejte do lednice na maximálně 3 dny.

Poznámka:

Je lepší dělat mléko z naklíčených semínek, neboť se může stát že z nenaklíčených by bylo hořké.

 

Mléka můžete použít samotné, ochucené kakaem nebo skořicí a medem, do smoothies s ovocem, do ranních kaší, na přípravu dezertů, do nápojů a zkrátka všude, kam se vám svou chutí bude hodit.

Další recepty a informace o účincích a přípravě rostlinných mlék naleznete v sekci Rostlinná mléka.

 

Nechte si chutnat.

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

2 Komentářů
  1. Dobrý den, zkoušela jsem mléko z nenaklíčených slunečnicových semínek a drť mi asi po 2 hodinách na povrchu zezelenala. Je to normální jev (např. oxidace) nebo je možné, že by tak rychle zplesnivělo?
    Děkuji, Hanka

  2. Dobrý den, velmi mě zaujal Váš recept na pohankové mléko a ráda bych jej vyzkoušela. Chci se zeptat, zda jste použila pohanku loupanou nebo nemusí být loupaná, děkuji Katka

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.