Domácí nevařený mátový sirup + univerzální recept na květové a bylinkové sirupy

mátový sirup1Musím říci, že letos mě moc baví dělat nejrůznější sirupy – smrkový, jedlový, bezový, kopřivový, jitrocelový, jahodový, teď naposledy mátový a mám pocit, že s nimi zdaleka nekončím. Každý z nich má jiné léčivé účinky, protože je nevařím, jsou skvělou zásobou zdraví na chladnější měsíce a hlavně všem moc chutnají. Tento recept je univerzální a dá se použít místo máty jakékoli jiné bylinky, které máte rádi – meduňkový, mateřídouškový, šalvějový, heřmánkový a další nebo si můžete udělat mixované sirupy, například mátovo-bazalkový, který je také moc dobrý nebo květové sirupy – pampeliška, sedmikrásky, fialky, růže a nebo bylinkovo-květové, například z plátků růže a jahodového listí nebo jen z malinového listí a mnoho dalších variant. Fantazii a chutím se meze nekladou.

Bylinky a květy na sirupy sbíráme za slunečného počasí na čisté lokalitě, nejlépe okolo poledne, kdy mají nejsilnější vůni.

Zvolíte-li meduňku, mátu, mateřídoušku, levanduli, kopřivy – sbírejte celou nať.
U jitrocele jen listy.
U pampelišky, violek, růží a dalších květů jen květy.

 

Účinky máty peprné:

  • zvýšení tělesné kondice
  • frigidita
  • impotence
  • posílení nervové soustavy
  • žaludeční potíže
  • krvácení
  • křeče žaludku, žaludeční křeče
  • kolika trávicího traktu
  • anorexie, nechutenství
  • žlučové kameny – bolesti žlučníku
  • bolesti zubů, bolesti dásní
  • zánět zubu, zánět dásně
  • zápach z úst
  • vyrážky
  • zánět kůže
  • utlumení tvorby mateřského mléka (neměly by jí těhotné a kojící ženy!)

Především se máta léčebně uplatňuje u všech druhů žaludečních obtíží. Zastavuje  zvracení, uvolňuje křeče žaludku, léčí koliky a choroby střev, zlepšuje chuť k jídlu, tiší  bolesti při žlučových kamenech, zlepšuje vylučování žluči a odstraňuje plynatost. Pro  příjemnou chuť a všestranně dobré vlastnosti ji lze použít i do denního čaje, ovšem ne mnoho, neboť má intenzivní chuť.

Hlavní obsahovou složkou máty je mentol, který vyvolává pocit chladu (je vhodná především v létě) a znecitlivuje,   proto se máta při vnějším použití osvědčuje k výplachům a kloktání při bolestech zubů a dásní a zároveň zpříjemňuje a čistí dech.

 

 Ingredience na sirup:

  • 500 g čerstvých mátových lístků (nebo vámi zvolených bylinek)
  • 2 velké bio citrony nakrájené na kolečka
  • 1 l převařené vody, používá se až po vychladnutí na pokojovou teplotu
  • 700 g medu (kdo chce, může použít třtinový cukr nebo jakékoli jiné preferované sladidlo)
  • 2 lžičky kyseliny citronové (nebo více citronové šťávy – ze 2 větších citrónů)
  • šťáva z 1/2 citronu

 

Postup:

mátaMátu propláchněte a vložte do hrnce. Citrony nakrájejte na kolečka a vložte do hrnce. Vše zalijte vodou. Nechte 24 hodin louhovat pod pokličkou při pokojové teplotě.
 
Namočené lístky a citrony přeceďte a rukama ještě vymačkejte. Do přecezeného výluhu přidejte med nebo cukr, citronovou šťávu z 1/2 citronu a kyselinu citronovou nebo šťávu ještě ze 2 citrónů. Lehce zahřejte nejlépe do 42°C a med nebo cukr dobře promíchejte, aby se rozpustil a vznikl sirup.
 
Vzniklý sirup nalijte do sterilních lahví a kdo chce, může přidat čajovou lžičku čistého alkoholu a otřít jím ještě hrdlo lahve a víčko.
 
Skladujte v lednici nebo nalijte do sáčků na led a dejte do mrazáku.
 
 

Osvěžující mátová limonáda

mátová limonádaNalijte do sklenky sirup, přidejte led, kousky ovoce (na kolečka omyté limetky nebo maliny, …), zalijte sodou, ozdobte lístky máty, zapíchněte brčko a je to.

Také vlahý čaj se dá sirupem osladit a ozdravit. To používám hlavně v zimě a sirupy střídám.
 
Ovocný salát zakápnutý mátovým sirupem je moc fajn, stejně tak dobře se hodí do smoothies, na zmrzlinu nebo na palačinky.
 

Poznámka:

Bylinné čaje a sirupy jsou přirozenými léčivy, které bychom neměli používat dlouhodobě. Stejný druh bylinek bychom neměli konzumovat déle než 6 týdnů.

Dětem se sirupy radí podávat až od jednoho roku. Pozor si musí dávat alergici.

Další báječné domácí sirupy naleznete v sekci Zdravé sirupy.
 
 
Dobrou chuť!

Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami, zásadotvornou stravu a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci. Díky.

10 komentářů
  1. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mám zabito podle receptu ale volal do mám na spodku není to ponořené. Nevadí to. Děkuji Jackie

  2. Z ikei sklenice mám a bohužel jedna z nich neodolala. Ale jen jedna. A Bernard, dokážu pochopit tu oběť ;), také jich pár mám, jen mi trošku vadí, že nejsou průhledné.. nicméně, moc děkuji a velice si vážím vašich odpovědí.. přeji vám vše dobré. Lukas

  3. Oblíbila jsem si 0,5 l láhve s patentním uzávěrem od piva Bernard. Je zálohovaná pouze 7,- Kč a etikety hsou snadno sundat…má to jedinou chybu…manžel se prý musí kvůli mým sirupům hrozně obětovat 🙂

  4. Zdravím Vás Michaelo, mohl bych Vás požádat o tip na lahve? Bohužel nemůžu najít vhodné, které by nepouštěly vzduch a sirupy v nich neplesnivěly. Ne každá, ale občas se stane. Stejně tak bych Vás požádal o tip, jak je sterilizivat. Jinak moc děkuji za recepty. Některé jsou opravdu výtečné. Předem děkuji. Lukáš

    1. Dobrý den Lukáši,

      díky, mě se velmi osvědčily šroubovací láhve od vína Jacob´s Creek 🙂

      Jinak já lahve vyvařím a proliji alkoholem, navíc otřu vatičkou namočenou v alkoholu i víčko zevnitř a když sirup do lahví naliji, otřu jí i hrdlo a kápnu do sirupu trošku. V sirupu to není cítit.

      Michaela

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.