Jak jednoduše klíčit ve sklenicích

Čerstvé klíčky a zelené výhonky obsahují velkou spoustu vitaminů, bílkovin, minerálů, enzymů a čisté energie, které náš organismus právě teď velmi ocení. Nakličování je velmi jednoduché a dnes vám ukáži způsob, jak můžete svou porci zdraví nechat vzklíčit ve sklenicích. 

Klíčením vzrůstá množství vitaminů B i C, železa, hořčíku a dalších minerálů, vznikají aminokyseliny a mastné kyseliny a hlavně velké množství energie, které semínko musí vyvinout ke vzniku nové rostliny a tu my dostaneme do svého těla.
 
Co potřebujeme:

  • sklenici
  • 1/4 šálku fazolí dle vlastního výběru
  • gáza

Postup:

Semena důkladně propláchneme pod proudem vody, dokud neteče čistá voda.

Vložíme do sklenice, zalijeme čistou vodou, uzavřeme a necháme přes noc namočené, aby nabobtnaly a probudily se.

Druhý den ráno fazole slijeme, propláchneme a přidáme čerstvou vodu.

Zakryjeme ústí sklenice gázou a zagumičkujeme nebo použijeme oříznutá víčka.


Umístíme nádobu na teplé místo a necháme ji v klidu po dobu dalších 6-8 hodin.

 

Fazole ještě nabobtnají. Poté slijeme a propláchneme čistou vodou a necháme klíčit po dobu 24 hodin.

Pak odstraníme gázu, propláchneme fazole pod studenou vodou, vložíme zpět do sklenice a opět necháme odpočinout na teplém místě po dobu dalších 6-8 hodin.

Po 48 hodinách začnou vykukovat první klíčky, i když k životu se semena probouzejí různě dlouho, záleží na druhu.

Důležité je každé ráno a večer proplachovat studenou vodou, aby se zabránilo zapaření a zápachu.

Fazole musí zůstat vlhké po celou dobu procesu klíčení. Jsou-li suché, proces klíčení se ukončí, ony vyschnou a můžete je vyhodit.

Pokud chcete mít na klíčcích výhonky, nechte je odpočívat ještě další den či dva.

 

V článku Jak jednoduše naklíčit luštěniny a které jsou k tomu vhodnénaleznete další užitečné rady k nakličování v míse.

Pokud si nejste svými nakličovacími schopnostmi i přes jeho jednoduchost jistí, můžete použít automatické klíčidlo, které udělá téměř vše za vás.

Hodně zdraví!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

1 Komentář
  1. Kromě munga a adzuky nejsou jiné fazole vhodné – jsou v syrovém stavu jedovaté. Ale chcete-li klíčky tepelně upravovat, pak lze použít i např. sójové boby či fazole.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.