Jaký pán, takový pes

psiPokud v angličtině přečteme slovo dog (pes) pozpátku, vznikne god (Bůh). Bohu připisujeme vlastnosti jako je milosrdnost, trpělivost, odpouštění, Láska… Když se podíváme na přirozené vlastnosti psů, tak jsou to věrnost, oddanost, trpělivost, odpouštění a láska. Naši psi nás učí bezvýhradně milovat tím, že jsou za všech okolností stále s námi.

My lidé, bychom neměli nikdy zapomínat na naši schopnost splynout s kolektivním duchem živočichů. Jejich energie je zásadním zdrojem našeho dalšího růstu. Psi jsou pro nás příkladem a inspirací toho, jak jít životem. Začínají nás učit přesně ve chvíli, kdy jsme ochotni začít vnímat, dávat pozor a pozorovat je. Já osobně jsem jim vděčná za mnohé a bez nich už bych si svůj život nedokázala představit. Cítím, že člověk a zvířata (veškerá příroda) patří k sobě od počátků věků a jsou Jedno.

 

psi2Za léta zkušeností jsem pochopila, že honění koček, ptáků a slepic je pro psa kořist a zábava – nic osobního. Že milují se vyválet v něčem aromatickém, což jim působí blaho a zvedá sebevědomí. Že čicháním si k zadku zjišťují, jak se který kámoš má, co jedl a jestli je šťastný nebo smutný. Že zahrabávání potravy je instinkt daný Matkou Přírodou po milióny let, jako příprava na možné horší časy a zábava zároveň. Že naše ponožky a nošená trička jim o nás hodně řeknou – míru stresu, zdravotní stav, co jsme jedli, jak se cítíme. Že jim páchne z tlamy, když mají nevyváženou stravu s převahou cukrů – obilovin, které jsou teď majoritně zastoupeny ve všech komerčních krmivech pro psy a na které nejsou od přírody stavěni. Že nás milují bez ohledu na to kolik nám je let, kolik vážíme, kolik máme peněz nebo jestli jsme zrovna šťastní – bezpodmínečně. Že když s nimi mluvíme, tak oni rozumí. Že potřebují stejnou rovnováhu jako člověk. Že největším potěšením pro každého psa je, když může dělat něco společně se svým pánem a to nejlépe venku. Že psími soutěžemi si něco dokazují páníčci, ale pro psa to žádný význam nemá – jen nás láskyplně následuje. Že čím jednodušší a pozitivnější povely dáváme, tím nám psi lépe rozumějí. Že občas potřebují dostat obyčejnou kost, ze které načerpají živiny a vzbudí se v psi3nich prapředek vlk. Že pro ně nejsou auta pochopitelná, byť mnozí z nich jízdu autem milují, ale mnozí končí pod jejich koly. Že když s nimi nejsme a myslíme na ně, je pro ně celá situace lehčí. Že žijí v přítomném okamžiku TADY A TEĎ a soustředí se jen na to co mají, ne na to, co jim schází. Že mají sny, stejně jako lidé. Že olíznutí je projevem lásky a funguje stejně jako lidský polibek (občas by vzbudil i mrtvého 🙂 ) Že pískací hračky v nich evokují pískání umírajícího zvířete a to v nich nabuzuje lovecké instinkty, proto s ní ještě více třepou a trhají ji. Že občas mají blechy a ty jim pomáhají udržovat tělo v rovnováze – zvyšují jejich obranyschopnost a pak samy odejdou. Že nám pomáhají se vyhrabat z nemocí nebo těžkých životních zkoušek. Že vidí svět barevný ne skrze svůj zrak, ale skrze své vnitřní smysly – cítěním vibrací. Že tak i vnímají naše energetické pole – auru. Že když my do nich kamenem, tak oni do nás chlebem. Že nejdůležitější pro krásný odchod zvířátka z tohoto světa je láska jeho pána až do konce jeho dní a v poslední chvíli žádný smutek a provinilost, neboť poslední náš pocit se v okamžiku smrti vtiskne do duše našeho milovaného přítele. Že nám stále připomínají, jak je život radostný. Že jsou tu proto, abychom si my vzpomněli na to, co znamená slovo LÁSKA.

 

psi1Pochopila jsem, že když psa chlácholíme v jeho strachu, tak ten strach jen potvrzujeme a pes nepochopí, že se nemá bát, ale že je to správně, že se bojí, když ho chválíme a hladíme. Tím vznikají nevyrovnaní psi. Že je dobré po psovi často něco chtít, pak ho chválit, oceňovat a odměňovat – tím vzniká radost na obou stranách. Že když se budeme starat lépe sami o sebe, odrazí se to i na našem psovi a vůbec celém okolí.

Klíčem k úspěchu je úcta, důvěra, láska, trpělivost a důslednost. 

Každé stvoření na této planetě má božské vědomí a každé ho vyjadřuje vlastním osobitým způsobem. Stejný duch, který prostupuje lidmi, je i ve zvířatech. Všichni jsme Jedno. Mezi druhy neexistuje žádný fyzický nebo duchovní předěl. 

Vnímám, že jak se sama vyvíjím, tak i „moji“ psi jsou v průběhu mého života jiní.

Souvisí to s tím, že vše, včetně našich vzorců strachu, nálady, vlastností a přístupu k životu přebírají a stávají se tím, kým jsme i my sami. Jako všechno, jsou i oni naším báječným a neklamným zrcadlem 🙂 Na procházkách můžeme krásně vidět, jak jsou psi svým majitelům více než podobní a to nejen vizáží, ale i nejrůznějšími neurózami nebo naopak svobodným a radostným vyzařováním. I když potkáme psi jedné rasy, budou odlišní, v závislosti na tom, s kým a jak žijí.

 

maja

Občas si ani neuvědomujeme, jak moc na našeho psa působíme.

Všechny problémy psa jsou problémy jeho pána, ať si to připustíme či nikoliv.

Nemůžeme být odborníky na vše a tak je dobré hledat informace. Vzhledem k tomu, že mě poznávání komunikace se psi velmi baví, narazila jsem na internetu na zajímavý seriál příběhů psů a jejich pánů – Dog whisperer, kterým k oboustranné harmonii pomáhá milovník a znalec psí duše Cesar Milan.

V případě, že si nejste jistí nějakým chováním vašeho psa nebo zkrátka jen chcete zlepšit vzájemné pochopení se, podívejte se na některé díly tohoto obdivuhodného seriálu, který přikládám.

maja2Jen tak mimochodem, já mám doma blázna, který nezná vodítko, venku lítá nespoutaně, poslouchá na slovo, miluje mě za hrob i já jí, občas naráží do věcí na chodníku, protože čumí na mě, ráda plave, běhá a skáče do výšky, ve Stromovce lítá přes koleje za zajícem a budí všeobecný rozruch, na hluk a stres reaguje nejistě a miluje své zvířecí kámoše.

Vybrala si mě sama, když jsem přišla do útulku pro úplně jiného psa a později jsem zjistila, že už jsme spolu kdysi žily, takže se kruh uzavřel. Jsme kámošky, rozumíme si, víme co od sebe můžeme očekávat a ona si hlídá mě.

Přeji nám, aby jsme měli pokoru se od svých zvířecích kamarádů učit lásce a radosti ze života.

Michaela a Mája 🙂

Autor: Michaela Weissová, slunecnyzivot.cz

Článek (či jeho části) je možné sdílet v nezměněné podobě pokud bude připojeno jméno autora, aktivní odkaz na slunecnyzivot.cz a celá tato poznámka. Díky!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

8 Komentářů
  1. Hezky napsané, až na toho Cesara Millana. Také jsem ho dřív sledovala, než jsem narazila na video, kde se pouští do chudinky fenky u krmení takovým nechutným způsobem, který mě přesvědčil o tom, že jeho metody jsou opravdu založené především na agresi a zastrašování a něco takového nechci se svým psem pěstovat. S čistým svědomím mohu doporučit jedině dle mého názoru skutečného odborníka, a to Rudolfa Desenského.

  2. Tohle je nejkrásnější článek,který jsem kdy o pejscích četla,má v sobě obrovskou pravdu,i když mi chvílemi skoro tekly slzy.Mnohokrát za něj děkuji.Osobně mám 3 pejsky 7 let a už si bez nich život vůbec neumím představit.Děkuju

  3. To bylo tak nádherný:-) musela jsem se smát ale zároven i brečet… mímu krysaříkovi jsou čtyři ale už ted si říkám co budu dělat až tu jednou nebude..:-( vím že sem si ho pořídila a počítala s tím že ho nebudu mít na vždy…bohužel…jsem štastná že ho mám…a přesně tak jaký pán takový pes- můj je štastnej nebýt jeho nevylezu z baráku díky němu se provětrám vyvětrám si hlavu a on je štastnej že mi může nosit klacky:-)moc děkuju za tento krásný článek…a přeji jen to dobré..

  4. ĎAKUJEM ZA KRÁSNY ČLÁNOK. PRED DVOMA ROKMI NÁM ODIŚIEL NÁŠ MILÁČIK DO PSIEHO NEBA. STÁLE TU JE S NAMI, NIKDY NA NEHO NEZABUDNEME. TO SA JEDNODUCHO NEDÁ. BOL TO KRÁSNY, ROZUMNÝ ORIEŠOK. BOL SO MNOU V RADOSTI, V SMÚTKU. AJ TERAZ SA MI DO OČI TLAČIA SLZY.
    DAKUJEM VÁM ZA VAŠU STRÁNKU, OBJAVILA SOM JU DNES A STRÁVILA JEJ ČÍTANÍM PRÍJEMNÉ CHVÍLE.

    PRAJEM VÁM KRÁSNY DEŇ.

    ALŽBETA ŽILINA

    1. Krásný den Bětko i Vám 🙂

      díky za zprávu. Vím, co cítíte, mám podobné zážitky. Z vlastní zkušenosti vím, že po čase je nový psí kamarád nejlepším lékem 😉

      Hodně štěstí!
      Mia

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.