Jednoduchá meditace

buddhaMnoho z nás vlastně neví, jak do meditace vstoupit, co je klíč a kde najít zámek. Pro každého začínajícího je důležité trpělivé vedení někoho, kdo už nějaký čas medituje a kdo může pomoci se zklidněním, navedením a spoustou otázek.

Z vlastní zkušenosti vím, že jen z knížek se do skutečné meditace člověk jen těžko dostává a nejlepší je navštěvovat nějaké vedené kurzy a nechat k sobě přijít toho správného učitele pro nás.

Než se však tak stane, ráda bych vám představila jednoduchou meditaci, kterou můžeme provádět kdykoli během dne – brzy ráno nebo večer před spaním a zvládne ji opravdu každý. Trvá jen pár minut a má blahodárný vliv na zklidnění mysli, pocitů a uvolnění těla.

Základní pozice je vzpřímený sed. Můžeme sedět na židli nebo na zemi na patách či v tureckém sedu tak, aby to pro nás bylo pohodlné. Narovnáme záda, vytáhneme hlavu z krku směrem k nebi, bradu jemně přitáhneme ke krku, ruce opřeme volně o stehna dlaněmi vzhůru – můžeme spojit prsty do nějaké mudry (viz článek o mudrách) nebo je spojíme dlaněmi o sebe na prsou v oblasti duše a uvolníme se v ramenou.

Zrak rozostříme, několik sekund vnímáme pouze vlastní dech. Potom se zhluboka nadechneme, zavřeme oči a procítíme oblast kolem prsní kosti, s výdechem pociťujeme, jak se z oblasti kolem prsní kosti rozšiřuje pocit volnosti paprskovitě do celého těla. Při dalším nádechu si v duchu řekneme: „Jsem důvěra“ a vydechneme, při dalším nádechu si v duchu řekneme: “Jsem zdraví“ a vydechneme, při dalším nádechu si v duchu řekneme:“ Jsem štěstí“….. Potom zvolna uvolníme ruce i meditační pozici a pomalu se rozhýbeme, nebo ulehneme ke spánku, pokud meditaci děláme večer.

Uvidíte, jak hezky se vám bude usínat a jak hezky se probudíte.

Kvalita dne záleží na ránu, kvalita rána na večeru. Když se budete snažit na několik minut ráno a večer o tuto jednoduchou koncentraci a vizualizaci, odrazí se to velmi rychle i na stavu vašeho života a prožívání.

 

Zkuste a uvidíte sami. S láskou doporučuji 🙂

 

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.