Ozdravení čístící ayurvédskou polévkou

 

mungo polevkaCítíte se bez energie, unavení, těžcí, zavodnění, ráno se vám těžko vstává, býváte pesimističtí a bez nálady? Mohl by vám pomoci detox ozdravující mungo polévkou, sestavenou dle zásad ayurvédské medicíny. Chladné měsíce přímo vybízejí k zařazení nejrůznějších polévek do našeho každodenního jídelníčku a když jsou navíc čistící, posilující nebo detoxikační, tím lépe.

 

Polévka z mungo fazolí je velmi výživná a přirozeně detoxikuje tělo. Čistí játra, žlučník a cévní systém tím, že ho zbavuje tzv. ámy, neboli nestrávených toxinů. Pokud jí budete konzumovat několik dní za sebou, začnete přirozeně hubnout a zbavovat se vodnatých otoků, budete se cítit lehčí, jasnější a plni energie.

Vzhledem k tomu, že polévka je opravdu detoxikační, bylo by dobré zařadit jí v době, kdy nebudete tolik zaneprázdnění, stresovaní, nebudete muset absolvovat žádné společenské akce a budete moci více odpočívat.

Můžete si udělat očistu touto polévkou od jednoho do deseti dní, podle potřeby a pocitu. Doporučuji nic neplánovat, vyzkoušet jeden den a uvidíte. Když to půjde i druhý den, tak fajn a tak dál. Řiďte se vždy aktuálním stavem svého těla a celkového psychického rozpoložení. Polévku můžete také jíst například vždy jeden v týdnu, jeden víkend za měsíc nebo celých sedm až deset dní v kuse – to se pak opravdu vyčistíte. Je potřeba však pamatovat na jisté detoxikační příznaky, které vaše tělo může vykazovat jako například únavu, bolest hlavy, kloubů, podrážděnost, malátnost nebo i možné emocionální výkyvy. Jsou to běžné příznaky fyzické a emocionální detoxikace a po skončení rychle odezní a vaše tělo se vám odmění skvělým pocitem. Pokud je žena těhotná, kojí nebo pokud člověk trpí jakýmkoli chronickým onemocněním, je dobré vícedenní detoxikaci probrat s odborníkem. Za sebe ji v těchto případech nedoporučuji. Jako běžné jídlo je ovšem polévka prospěšná všem.

 

Výhody detoxikace:

  • Očista těla od toxinů a zbytků (včetně těžkých kovů) o čištění jemných kanálů v těle
  • Úprava zažívání
  • Snížení otoků a zadržování vody
  • Podpora hubnutí
  • Zostření mysli
  • Navození vnitřního klidu
  • Příval energie
  • Zvýšení vitality

 

mungoChcete-li v průběhu detoxikace pomoci uvolnit hloubko usazené toxiny, vypijte jednu nebo dvě čajové lžičky ghí (přepuštěného másla) rozpuštěného v horké vodě v časných ranních hodinách na lačný žaludek. Pak si ještě můžete dát teplou vodu s citrónem, aby se vám rozjel metabolismus na plné obrátky.
V případě detoxikace pak po zbytek dne jezte pouze mungo polévku a nic jiného! Můžete jíst tolik, kolik budete chtít, abyste uspokojili hlad i chuť, ale je důležité mezi jídly dodržovat rozestup alespoň 3 – 4 hodiny, aby se vše dobře strávilo a nevznikaly další toxiny. Jezte opravdu jen tehdy, máte-li hlad, ne z nudy.

Každou další porci ohřívejte v hrnci (ne v mikrovlnce!) zvlášť, aby se vařením celé polévky stále dokola neochuzovala o cenné látky a pránu (životní energii). Na cesty si jí můžete sebou vzít do termosky a popíjet ji kdekoli během dne.

Budete-li mít chuť polévku si něčím zpestřit, můžete přidat listovou zeleninu (špenát, kapustu, …), dýni nebo cuketu.

Pokud by vás pouhá polévka dle receptu plně nezasytila, můžete přidat trochu naturální rýže a takto si jí dát k obědu, který by měl být největším jídlem dne.

Pro podporu detoxikace ještě můžete provést každý den masáž suché pokožky jemným kartáčkem nebo lufou, pak namasírovat celé tělo a obličej sezamovým olejem (nebo jiným dle vašich preferencí) a poté si dát teplou sprchu. Takový postup odstraňuje také velké množství toxinů z těla kůží.

V průběhu detoxikace je vhodné pobývat v tichých prostorách nebo jen s jemnou relaxační hudbou, v tlumeném světle, více osamotě, chodit na procházky do přírody, číst si, být kreativní a pro sebe.
Je dobré se tou dobou vyhnout televizi, počítačům a dalším rušivým vnějším podnětům, které by vám zachytávaly mysl a odváděly vaší pozornost od sebe.

Je dobré vyzkoušet jógu, protahovací cviky, zhluboka vědomě dýchat, meditovat a hodně odpočívat, neboť detox vždy vyžaduje spoustu energie na očistu.

Až vaše detoxikační dny skončí, je dobré navracet se do normálu po dobu několika dní čistou nezatěžující zásaditou nezpracovanou, nejlépe veganskou stravou, abyste organismus nárazově nepřetížili a trávení se mohlo vrátit do normálu.

Polévku a každé své jídlo se snažte vždy vařit s láskou a radostí a ne v době, kdy jste naštvaní, vystresovaní nebo zlostní. Veškeré emoce se do jídla přenášejí a ovlivňují nás pak v našem těle ještě dlouho poté. Také je dobré jíst jídlo s respektem k přírodě a s vděčností. To vše ovlivňuje tvorbu toxinů v našem těle a celý detoxikační i běžný životní proces.

 

Recept na detoxikační mungo polévku:

Ingredience na 5 porcí:

  • 400 g fazolí mungo
  • 2 l vody
  • ½ lžičky kurkumy (prášku)
  •  2 špetky Ločidla čertova lejna (proti nadýmání, nemáte-li, nic se neděje, použijte saturejku)
  • trochu limetkové šťávy
  • 2/3 polévkové lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 2-3 stroužky česneku
  • Půl cibule
  • Ghí (přepuštěné máslo) nebo olivový olej
  • 1 lžička drceného kmínu, koriandru nebo dalšího koření podle vaší chuti
  • mořská nebo himalájská sůl podle chuti

Postup:

Důkladně fazole propláchneme a namočíme je přes noc nebo po dobu nejméně čtyř hodiny před vařením. Na pánvi rozehřejeme ghí nebo olivový olej, přidáme lžičku kurkumy a 2 špetky Ločidla čertova lejna, pokud máme. Necháme několik vteřin zpěnit a pak přidáme namočené fazole, vodu a trochu čerstvého zázvoru. Na jeden díl namočených mungo potřebujeme asi čtyři díly vody. Necháme mírně vařit zhruba 20 minut, dokud fazolky nepovolí (záleží na délce namáčení, u naklíčených vaříme  5-10 minut) a v případě potřeby přidáme více vody. Vaříme do změknutí fazolí. Pokud používáte tlakový hrnec, polévku budete vařit pouhých 8 minut. Pak hrnec odstavíme a necháme polévku vychladnout po dobu dalších 10 minut přiklopenou. Jakmile jsou fazole uvařené, rozehřejte ještě ghí nebo olivový olej v jiné pánvi, přidáme 2-3 stroužky nasekaného česneku a půlku nakrájené cibule a osmahneme lehce asi minutu, dokud vše nezměkne. Nyní přidáme trochu nastrouhaného čerstvého zázvoru, lžičku kmínu a koriandru, popřípadě další vámi vybrané bylinky (řeřicha, černý pepř, černý kmín, … ne papriku, ta moc zahřívá) a krátce osmahneme. Na závěr přidáme sůl. Nepřidávejte sůl na začátku, protože to dělá fazole tvrdší a pak trvá vaření déle. Poté směs zamácháme do fazolí a polévka je hotová.

Polévku podáváme teplou, v misce zakápnutou limetkovou šťávou a můžeme ji ještě dozdobit čerstvými lístky koriandru.

Tip: Jestli trpíte nadýmáním a vaření luštěnin se saturejkou vám nepomáhá, zkuste vodu v průběhu vaření několikrát vyměnit (to ovšem nejde u toho receptu) nebo nejlepší je vařit naklíčené fazole. Ty pak nadýmání nezpůsobují. Polévku z naklíčených fazolí pak vaříme podstatně kratší dobu.

V  článku Domácí výroba másel ze semínek a ořechů naleznete obrázek s dobou namáčení a klíčení jednotlivých druhů.

Dobrou chuť a dobré zdraví!

 

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

7 Komentářů
  1. Ahoj, super stranka. len by som chcela dodat, ze cibula by sa nemala jest ako potravina, cibula je liek. cibula sposobuje to naduvanie. 🙂 ja uz par rokov nejem cibulu vobec a vyvinula sa mi k nej taka ta averzia ako napriklad ku mäsu – ked ju citim tak mi to hrozne smrdi (hlavne tepelne upravovanu), uplne az citim ten mega intenzivny zapach. 😀

  2. Dobry večer Michaelo,
    Rada bych detoxikovala své tělo a zaujal me vás článek o polevce z mungo fazoli. Mam ale 10ti měsíčního syna a dle jeho potřeby ho jeste kojim. Zajímal by me vás názor na detoxikaci při kojení. Mohu provádět kdyz uz je syn větší?
    Dekuji moc
    Mějte se hezky
    Klára

    1. Dobrý den Kláro,

      v těhotenství a při kojení nedoporučuji detoxikovat tělo, neboť uvolněné toxiny jdou miminku přímo do placenty/do mléka. Navíc silné koření ovlivní chuť mléka. Jezte zatím to, na co máte chuť a počkejte s očistou, až bude miminko větší a nebudete kojit.

      Michaela

  3. Dobrý den Michaelo(Mio),
    zajímalo by mě, jestli nevadí větší množství zkonzumovaných klíčků/den v případě, že je polévka dělaná již z naklíčeného munga? Jaký na to máte názor a dále bych se chtěla zeptat kdy jste narozená, resp.co jste za znamení a v jakém ascendentu a zda-li tomu přikládáte nějakou váhu?
    Děkuji za odpověď a hlavně za neskutečné množství inspirace na Vašich stránkách.
    Mějte se jen krásně
    S pozdravem
    Monika

    1. Milan Moniko,

      jsem toho názoru, že pakliže se nepřejídáme, je v pořádku sníst klíčků na kolik máme chuť. Tělo si samo řekne dost.

      Jinak ja jsem vodnářka s ascendentem vah, descendentem berana, čínský drak, stromovy topol, indiánský vydra a všechno sedi 😉 Neřekla bych, že tomu přikládám váhu, řekla bych, že když je horoskop dobře zpracovaný, sedi a je dobré do něj z časů na čas nahlédnout zejména kvůli nedostatkům a stínum.

      Mějte se krásně.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.