Cukroví na vánoční stůl prostě patří, ale nebojte se, nenabídnu vám zde recepty na tradiční tučné kousky plné bílého cukru a mouky bez mikroživin a čisté energie, které známe z dětství a kterých je všude spousta, ale luxusní pochoutky z kategorie živé stravy, které jsou rychlé na přípravu, zdravé pro tělo, delikátní pro mlsný jazyk a spustí přímo lavinu pocitů štěstí v okamžiku, když je vložíte do úst.
Meruňkové kuličky s pistáciovými oříšky a kokosem
Ingredience na 12 kuliček:
- 300g sušených bio meruněk
- 3 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
- rozemleté pistáciové oříšky
- kokos na obalení
Postup:
Meruňky rozmixujeme v mixéru s citrónovou šťávou na hmotu, ze které vymodelujeme kuličky. Některé obalíme v kokosu, jiné v mletých oříšcích a dáme vychladit do lednice. Jestli nějaké kuličky vydrží, dáme je do lednice.
Sezamové kuličky v kokosu
Ingredience na 10-12 kuliček podle velikosti:
- 1/2 + 1/4 šálku sezamových semínek
- 1/4 lžičky skořice
- 1 lžička koriandru mletého
- sušený kokos na obalení
Postup:
Na tyto kuličky potřebujeme silný mixér, který rozemele sezamová semínka na prášek, který pak smícháme s ostatními ingrediencemi a tvarujeme kuličky, které pak obalíme v kokosu nebo zbylém šálku sezamových semínek.
Dýňové kuličky v mandlích
Ingredience na 8-10 kousků dle velikosti:
- 4 sušené vypeckované datle
- 2 sušené fíky
- 1 polévková lžíce dýňových semínek + ještě na ozdobu
- 1 polévková lžíce chia semínek
- 1 polévková lžíce mandlí
- 1 a 1/2 lžíce kakaa (nejlépe nepraženého)
- 1/4 lžičky vanilkového prášku
- 1/2 lžičky skořice
- 1/4 lžičky hřebíčku mletého
- 1/4 lžičky zázvoru mletého
- mleté mandle na obalení
Postup:
Nejprve namočíme datle a fíky do teplé vody na několik minut, aby zvláčněly a pak je osušíme a smícháme v mixéru s ostatními ingrediencemi. Vzniklou hmotu formujeme do malých kuliček, které pak obalíme v mletých mandlích.
Kakaové kuličky s datlemi
- 1/4 šálku mandlí
- 1/6 šálku kešu
- 5 sušených vypeckovaných datlí
- 1/8 šálku sušeného kokosu
- 1 a 1/2 lžíce kakaa (živého)
- 1/8 lžíce agáve sirupu (nebo medu)
- 1/4 lžíce kokosového oleje
- 1/8 lžičky vanilkového extraktu
- kakaový prášek na obalení
Postup:
Nejdříve namočíme kešu ořechy do vodu asi na 2-3 hodiny a datle na 5 minut. Pak smícháme všechny ingredience v mixéru, dokud se nespojí do husté pasty. Následně opět uděláme malé kuličky, které obalíme v kakau a dáme vychladit do lednice.
Aromatické kuličky se semínky, ořechy a brusinkami
Ingredience na 28 kousků:
1. část přísad:
- 1/2 šálku mandlí
- 1/4 šálku slunečnicových semínek
- 3 lžíce jemně drcených vlašských ořechů
- 3 lžíce kokosových lupínků
- 1 polévková lžíce lněného semínka drceného
- 3 lžíce raw kakaa
- 1/3 lžičky skořice
2. část přísad:
- 1/3 šálku hrozinek sultánek
- 1/3 šálku sušených brusinek (bio)
- 1/4 šálku sušených meruněk (bio)
- 2 sušené datle (předem namočené)
- kakao na obalení
Postup:
1. část přísad dobře rozmixujeme v mixéru. 2. část přísad nyní přidáme a opět promixujeme, dokud není směs lepkavá. Ze směsi tvarujeme kuličky, které obalíme v kakau a dáme do lednice.
Švestkové kuličky s lískovým oříškem
Ingredience na 16 kousků:
- 1 šálek sušených švestek předem namočených
- 16 celých lískových oříšků
- 1/2 šálku jemně drcených mandlí
- kokos, drcené pistácie, kakao k obalení
Postup:
Švestky rozmixujeme na hladkou kaši v mixéru, je-li potřeba, přidáme ještě lžičku vody. Pak je v misce smícháme s drcenými mandlemi. Vezmeme si do ruky lískový oříšek a obalíme ho švestkovou hmotou do kuličky, kterou pak obalíme v kokosu nebo pistáciích nebo kakau. Můžeme obalit každou kuličku v něčem jiném na efekt.
Čokoládovo-pomerančové kuličky
Ingredience na 15-20 kousků:
- 1 šálek makadamových oříšků nebo kešu
- 1 šálek mandlí
- 1/2 šálku kokosových lupínků
- 4 lžíce lněného semínka drceného
- 6 lžic raw kakaa
- 7 datlí předem namočených
- 1 lžička skořice
- 4 lžíce nerozpuštěného kokosového oleje
- 1/2 šálku čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- 2 lžíce medu nebo agáve sirupu
- kůra z 1 bio pomeranče
- Volitelné: 2 polévkové lžíce kakaových kousků – drcené kakaové boby, drcené mandle, kakaový prášek
Postup:
Dejte do mixéru všechny makadamové nebo kešu oříšky a mandle a rozmixujte je. Nepřehánějte to moc dlouho, abyste nevyrobili máslo. Dejte do mísy a přidejte zbytek ingrediencí a vše promíchejte rukama do jemné konzistence. Pak tvarujte malé kuličky a dejte je na 30 minmut vychladit do lednice. Teprve pak je obalte v mandlích nebo kakau.
Matcha kuličky s citrónem
Ingredience na 8 kousků:
- 1/2 šálku makadamových ořechů nebo kešu nebo mandlí
- 1/2 šálku kokosové moučky
- 1 lžička prášku Matcha zeleného čaje
- 1 polévková lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1/2 lžičky citronové kůry
- 1/5 lžíce tekutého sladidla (med nebo agáve sirupu)
- 1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
- na obalení: kokos, mleté pistácie, Matcha prášek, goji
Postup:
Smíchejte všechny ingredience v míse a dobře promíchejte, dokud se všechny nespojí na lepkavé zelený těsto. Pak z něj tvarujte kuličky, které můžete obalit nebo dát na vrch každé goji, oříšek nebo cokoli chcete.
Skořicové kuličky
Ingredience na 16-18 kuliček:
- 1 šálek předem namočených ovesných vloček
- 1 šálek mandlového másla – recept
- 2/3 šálku lněného semínka drceného
- kůra z poloviny bio citronu
- kůra z 1 bio pomeranče
- 2/3 šálku rozinek
- 1/3 šálku datlí
- 1/2 lžičky skořice
- 1/4 lžičky muškátového oříšku mletého
Postup:
Namočte oves do vody nejméně na hodinu. Pak dobře propláchněte a vysušte jak můžete, aby v něm nezůstala voda. Pak přidejte všechny ingredience do mixéru a rozmixujte na konzistenci lehce mazlavého těsta. Poté tvarujte kuličky, dejte do lednice nejméně na hodinu a teprve pak posypte skořicí.
Pomerančové kuličky s kurkumou a chilli
Ingredience na 8 kousků:
- 1/2 šálku makadamových ořechů
- 1/2 šálku kešu oříšků
- 1/4 šálku sušeného kokosu
- nastrouhaná kůra z 1 bio pomeranče
- 1 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- 3 sušené meruňky nakrájené na kousky
- kurkuma na ozdobu
- chili na ozdobu
Postup:
Smíchejte první 3 ingredience v mixéru 1 minutu, až se promění v jemnou, mírně lepkavou hmotu. Pak přidejte pomerančovou kůru a šťávu a opět krátce promixujte. Dejte do misky a navlhčete si ruce, kterýma tvarujte kuličky. Uprostřed udělejte otvor a dejte tam kousek meruňky a opět uzavřete. Hotové kuličky posypte kurkumou a chilli a uložte do lednice.
Citrónové kuličky s brusinkami a kokosem
Ingredience na 8-10 kousků:
- 1/2 šálku mandlí
- 1/2 šálku kešu
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1-2 lžíce medu (podle chuti)
- 1/5 šálku vody
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 šálku kokosu
- 2-3 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- hrst sušených brusinek
- kokos na obalení
Postup:
Vše kromě brusinek dáme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Ze vzniklé hmoty tvarujeme kuličky a do každé zabalíme 2-3 brusinky nebo podle chuti. Vzniklé kuličky pak obalíme v kokosu.
Nechte si chutnat a krásný advent!
Recepty vypadaji uzasne! Jak dlouho lze kulicky skladovat? Predpokladam, ze by mely byt v lednici.
Dobrý den, zajímalo by mě, na jakém mixéru mixujete ty sušené meruňky. Já si právě zničila svůj docela výkonný tyčový mixér. Díky za reakci.
Dobrý den,
používám Klarstein Herakles 1000W. Dělo :))
Michaela
Dobrý den, ráda bych se zeptala, proč mi „vyšly“ sezamové kuličky hořké? Hořký je ten rozemletý sezam 🙁 Moc mi to nechutná. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
to mě mrzí. Ano, hořký může být sezam, záleží na jeho kvalitě a čerstvosti.
Michaela
chtěla jsem se zeptat u koho jste studovala výživovou poradkyni ? Nebo koho byste mi doporučila? Děkuji za tyto recepty. Pěkné a určitě i dobré vyzkouším. Lída
Dobrý den,
studovala jsem v Nutri Academy – Akademie výživy a sportu v Praze, ale určitě najdete i lepší. Mám doplněné vzdělání o jídle také ze Srí Lanky, četbou mnoha knih a vlastní praxe se sebou a s klienty.
Michaela
Také by mě zajímalo, jak dlouho předem je dělat? Díky za info 🙂
Dobrý den,
nejlépe na poslední chvíli, ať jsou co nejčerstvější.
Michaela
Dobrý den, jak dlouho kuličky vydrží? Ráda bych si naplánovala vanoční přípravy 🙂 Děkuju
Dobrý den,
kuličky jsou nejlepší čerstvé, ale vydrží i týden až dva, zaleží na skladování.
Michaela