Co o nás prozrazují naše chutě

sladke slaneUrčitě to znáte. Jsou chvíle, kdy se můžete utlouct po sladkém, pak to musíte vyrovnat slaným, pak cítíte únavu a musíte si jít rychle odpočinout nebo si dát kávu a přitom energie z potravy máte v sobě hodně. A stejně tak chaosu. Tělo je zahlceno, zmateno a poškozeno a přitom potřebovalo něco úplně jiného. Co znamenají a signalizují naše chutě, když jsou v nerovnováze?

 

Sladké

Neodolatelná chuť na sladké signalizuje nedostatek tělesné či duševní energie. Vaše psychika není úplně v rovnováze, zřejmě často podléhate stresům či depresím. Na tělesné úrovni se může jednat o příznak poruchy slinivky břišní nebo o přemnožení kvasinek. Pozor! Do kategorie „chuť na sladké“ nejsou zařazeny pouze cukry obsažené ve sladkostech, ale také fruktóza (ovocný cukr), sacharóza a škroby.

Kyselé

Kyselá chuť povzbuzuje trávicí procesy a činnost jater, ve větším množství však působí na játra a žaludek negativně. Přemírou konzumace kyselých jídel si zaděláváte na pálení žáhy a žaludeční vředy. Častá chuť na kyselé potraviny, stejně jako na potraviny sladké, může být projevem poruchy slinivky břišní.

Ostré

Lidé, kteří se neobejdou bez pepře a ostrého koření, nemívají úplně v pořádku játra a žlučník. Ostrá chuť právě tyto funkce mobilizuje. Reguluje také činnost střev a plic. Nenapravitelní „ostří“ hoši si ale mohou pěkně naběhnout – ostrou chutí překrvená sliznice je náchylnější na alergie a pro své zvlhčení zvyšuje produkci hlenů.

 

Hořké

Hořkým potravinám a nápojům dávají přednost lidé, jejichž tělo volá po detoxikaci. Hořká chuť má totiž čistící schopnosti, ředí krev a pozitivně ovlivňuje i činnost srdce.

Slané

Labužníci razící heslo „sůl nad zlato“ bývají slabí na ledviny a močové cesty. Jsou často nachlazení a právě sůl jim pomáhá odstraňovat hleny a plísně. Větší množství tohoto druhu koření ale způsobuje zadržování tekutin v těle a přetěžování ledvin.

 

V článku Co nám říkají naše chutě, se dočtete podrobněji o každé z chutí.

V článku 5 faktorů, které ovlivňují náš jídelníček – 1.5 faktorů, které ovlivňují náš jídelníček – 2., se dozvíte více o hnacích mechanismech, které nás nutí vybírat si a konzumovat určitá jídla.

Michaela

 

lecitel-saman-jozka-maca
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.