3 skvělé recepty na zimní zeleninová jídla

plněná dýněPro toho, kdo má strach, že v chladných měsících konzumuje méně zeleniny nebo toho, komu dochází inspirace k novým zdravým jídlům, jsem připravila tři vynikající recepty ze zeleniny a hub, které vám udělají moc dobře a navíc dodržují systém tzv. zásadotvorného stravování, tudíž nepřekyselují organismus a naopak mu dodávají mnoho prospěšných látek.

Vyzkoušejte, určitě si moc pochutnáte.

 

 

Pečená sezónní zelenina s česnekovým krémem 

zelenina1Ingredience na 4 porce:

  • 2 svazky ředkviček, rozříznutých na poloviny
  • 12 růžičkových kapustiček, na poloviny
  • 8-12 topinamburů nebo batátů
  • 1 větší řepa, na čtvrtky
  • 3 mrkve nakrájené na kousky
  • Sladká paprika, na čtvrtky
  • 1/2 dýně na kostičky
  • 2 stonky čerstvého rozmarýnu
  • 10 lístků čerstvé šalvěje
  • 2 lžíce kokosového oleje, roztátého
  • 1 lžička hrubé mořské soli

 

Ingredience na česnekový krém: 

  • 2 velké stroužky česneku, na polovinu, pečené 30 minut
  • ½ šálku kešu nebo mandlí, předem namočených na 30-60 min. a propláchnutých
  • ½ šálku vody
  • 2 lžíce za studena lisovaného olivového oleje
  • 1/8 lžičky mořské soli
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 24 rozmarýnových jehliček
  • 2 lístky šalvěje
  • 1 malý stroužek česneku

 

Postup:

Předehřejeme troubu na 180°C a upečeme česnek potřený troškou kokosového oleje. Nyní omyjeme, očistíme a nakrájíme všechnu zeleninu, kterou dáme do zapékací mísy nebo na pekáč se solí, rozmarýnem, šalvějí a kokosovým olejem a dobře promícháme. Česnek vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Do trouby dáme péct zeleninu na 40-60 minut, dokud není na skus. Omáčku připravíme tak, že všechny ingredience smícháme v mixéru do hladka. Podáváme společně.

 

 

Polovina pečené dýně plněné bazalkovými rajčaty a česnekovo-mandlovým sýrem  

plněná dýněIngredience na 4 porce:

  • 2 střední dýně (hokaido)
  • 12 rajčat, na kostičky nakrájených
  • 4 pórky nebo 1 velká cibule na kousíčky
  • 3 stroužky česneku, drcené
  • 1 a ½ lžíce extra panenského olivového oleje
  • špetka soli
  • špetka stevie v prášku
  • 8 lžic nasekané čerstvé bazalky
  • Volitelné – 6 sušených rajčat v oleji, na kostičky nakrájené

 

 

Ingredience na mandlový sýr s česnekem: 

  • 2/3 šálku mandlí
  • 1 stroužek čerstvého česneku
  • 1/4 lžičky soli

Vše rozmixujeme v mixéru.

 

Postup na dýni:

Rozřízneme dýně na půl, vydlabeme semínka a upečeme lícem dolů na plechu se 2 šálky vody, cca 1 hodinu při 150°C, dokud není měkká na vidličku. Na pánvi si zatím orestujeme na olivovém oleji cibuli s česnekem a pak přidáme rajčata, popřípadě i ta sušená a vaříme na nízké teplotě asi 6-8 minut do změknutí. Pak přidáme polovinu nakrájené bazalky, sůl a špetku prášku stevie (volitelné). Pak dáme polovinu této směsi do mixéru a rozmixujeme a dáme zpět do pánve a promícháme. Poté vyjmeme dýně z trouby a naplníme je směsí z pánve, posypeme čerstvou bazalkou a mandlovým sýrem a podáváme.

 

 

Mandlové žampióny

zampionyIngredience:

  • 2 velké žampiony
  • 1 velký stroužek česneku, drcený
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ červené cibule, nakrájené na kostičky
  • 45g jemně sekaných mandlí
  • ½ lžičky skořice
  • 3 lžíce vody
  • 15 g petržele
  • Špetka mořské soli a černého pepře

 

Postup:

Předehřejeme troubu na 175 °C. Očištěné kloboučky žampiónů bez nožiček dáme na plech vnitřkem nahoru. Rozdrtíme česnek a rozdělíme rovnoměrně na houby. Nalijeme 1 lžíci olivového oleje do dlaní a potřeme prsty celé kloboučky. Houby pečeme asi 8 minut, až změknou. Mezitím si připravíme nádivku tak, že osmahneme cibuli na zbývající lžíci oleje doměkka. Pak přidáme nasekané mandle, skořici a dále restujeme zhruba 3-4 minuty. Přidáme 1 lžíci vody a promícháme, za chvíli přidáme další lžíci vody. Nakonec přidáme petrželku a dochutíme solí a pepřem. Vyndáme houby a naplníme nádivkou. Pak je opět do trouby vrátíme a pečeme dalších 4-5 minut nebo dokud nejsou dozlatova. Podáváme se zeleným salátem.

 

Dobrou zdravou chuť!

 

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

1 Komentář
  1. Milá Michaelo, je mi 73 let , mám moře otázek a je mi líto, že jsme Vás „ulovila“ až teď. Nejím maso z etických důvodů cca dvacet let a „mám na co si vzpomenu“, přesněji přestává mi sloužit krátkodobá paměť, ale tuším, že by to šlo spravit, kdybych měla jednoduchý itinerář, co jíst , aby se mnou zase začala hlava víc kamarádit a já si víc užívala radosti z přítomnosti. Nejsem počítačová šikula, ale mám mladší kamarádku, která mému tělu ulevuje co týden masáží a posílá modré žížaly na které když kliknu, tak mi v počítači přistane nějaká nápověda, co mi rozdovádí chuť do života. Může i za Vás, za což jsem ji ještě nestihla ani poděkovat, protože se proklikávám k dalším informacím, které mi žel ukradne ta nejčerstvější….je možné od Vás koupit knížku , ke které by se mohla moje utahaná paměť bezbolestněji vracet? Vaše receptíky jsou boží, takže bych ráda napsala Jéžíškovi, aby mi udělal radost snadnějšími návraty k informacím co mě můžou polepšit a hlavně, šustění papíru je pro mě slastnější než stálé vykání s elektronikou. Děkuji za Vaši bohulibou činnost a jdu si honem opsat jeden receptík, protože už mám hlad jak za mlada. Milena Buri

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.