6 tipů na léčbu syndromu neklidných nohou

nohyLidé trpící syndromem neklidných nohou zažívají během noci nepříjemnosti, spojené s nervovými záškuby v nohách, nejvíce bolestí v lýtkách, které jsou tak silné, že nedovolí člověku klidně spát. Tento syndrom je natolik nepříjemný, že může vést až k depresi, úzkosti, podrážděnosti, dlouhodobému vyčerpání a spánkové deprivaci. Příčiny jsou individuální, od poruch vzniklých u pacientů po dialýze až po těhotenství.

Situaci zhoršuje konzumace alkoholu, kouření a chudokrevnost. V odborných kruzích se diskutuje o možném vlivu těžkých kovů, nedostatku zinku a zvýšené hladině homocysteinu.

Protože doposud není zcela jasně poznán mechanizmus neklidných nohou, nemůže být ani přesně stanovena léčba. Proto se zde pokusím nastínit možné tipy z přírodní léčby, které by vám mohly výrazně ulevit.

 

Správný jídelníček

Jezte zdravě, pestře a kvalitně. Přijímejte vitamíny z ovoce, zeleniny, klíčků, zelených potravin, ořechů, semínek, zdravých olejů a podobně. Vyhýbejte se těžkému smaženému jídlu, polotovarům, konzervám, uměle barveným potravinám, chemickým stabilizátorům a konzervantům v potravinách a všemu umělému. Nepijte před spaním alkohol a nápoje obsahující kofein.

Seznam léčivých účinků ovoce a zeleniny

Seznamte se s králem antioxidantů

 

Teplá koupel

Koupel v teplé vaně před spaním po dobu alespoň 15 minut, výrazně přispěje k uvolnění psychickému i fyzickému a lepšímu spánku. Dojde k prokrvení a prohřátí těla, cévy se roztáhnou, nervy uvolní a vy budete lépe spát. Doporučuji přidání pár kapek éterického oleje z levandule, heřmánku, šalvěje, meduňky nebo vanilky. V těhotenství pouze levandule, heřmánek a vanilka a v nižším dávkování.

 

Zchladit nohy

Pokud nemáte chuť na teplou koupel, můžete si zchladit nohy. Dojde k prokrvení cév v nohách, k zamezení otoků a je to skvělá prevence křečových žil a bolestí spojených s žilním systémem. Nejlepší je sprchovat si lýtka chladnou vodou jak dlouho vydržíte nebo jak je vám příjemné. Můžete si také potřít před spaním nohy ledovou kostkou po dobu zhruba jedné minuty nebo přiložit chladivý sáček s ledem nebo s něčím z mrazáku. Vhodné jsou například i pohankové polštářky, umístěné do mrazáku na 30 minut.

 

Kombinace tepla a chladu

koupelMnozí lidé se pro udržení svého celkového zdraví otužují. Otužovat můžete také jen své nohy, jako prevenci proti bolestem nebo již v rozběhnutém syndromu neklidných nohou.

Připravte si teplou koupel a ponořte do ní na dvě minuty nohy až po kolena. Poté nohy sprchujte studenou vodou nebo na ně přiložte sáček s ledem. Můžete zůstat u jednoho provedení, vhodnější je však alespoň třikrát postup zopakovat. Krásně se vám uvolní napětí v lýtkách a zpevní pleť.

 

Pohyb

Pohyb je základním stavebním kamenem snad pro vše. Pohyb = Život, a to nejen ve vašich nohách. Praktikováním každodenního mírného cvičení můžete přispět k odeznění syndromu neklidných nohou. Půl hodiny svěží chůze přispěje k prokrvení a okysličení těla a lepšímu spánku. Necvičte však před spaním. Také protahování pomáhá k většímu klidu nohou během spánku. Nemáte-li možnost chodit nebo cvičit, tak alespoň přešlapujte z paty na špičku a obráceně a to několikrát denně v několika opakováních.

 

Vitamíny a minerály

Podle mnohých expertů je syndrom neklidných nohou důsledkem nedostatku některých látek v těle. Mezi ně patří:

Kyselina listová – vitamín potřebný pro tvorbu červených krvinek, které jsou nezbytné k okysličení krve. Syndrom neklidných nohou je spojován s poklesem kyslíku. Příjem kyseliny listové nebo potravin, který vitamín obsahují, přispěje k potlačení syndromu.

Vitamíny skupiny B – tyto vitamíny jsou skvělým prostředkem k likvidaci toxického homocysteinu. B vitamíny se doporučuje užívat i při nadměrné psychické i fyzické zátěži. Hodí se i pro posilování imunity a jsou doplňujícím vitamínem pro léčbu velkého množství chorob. Jejich vyrovnaná hladina ve vašem těle může velmi příznivě ovlivnit také syndrom neklidných nohou.

Více o přírodních zdrojích vitamínů v článku Sestavte si svůj zdravý jídelníček – přírodní zdroje vitamínů

Železo – při jeho nedostatku se mohou rozvinout kromě bolestí hlavy, snížení koncentrace, slabostí nebo vypadávání vlasů také problémy se svaly a krví. Začněte jíst játra, fazole, libové hovězí maso, tmavě zelenou zeleninu, třtinovou melasu, šťávu ze švestek, sušené meruňky, ořechy, semena dýní, pšeničné klíčky,otruby, mořské řasy, datle a fíky.

Čím je železo pro krev, tím je zinek pro nervy.

Zinek – vstřebává se lépe ze živočišných zdrojů než ze zdrojů rostlinných. To musí mít na paměti vegetariáni a vegani, aby u nich nedošlo k nedostatku zinku v organismu. Zinek je nesmírně důležitý pro správné fungování imunitního systému. Je obsažen v libovém mase, játrech, mléku, vaječných žloutcích, mořských rybách, v chlebu z hrubé mouky, v sušených luštěninách a dalších potravinách.

Hořčík – nedostatek hořčíku vede ke svalovým křečím. Zvyšte příjem hořčíku, který je například obsažen v některých minerálních vodách.

Více o přírodních zdrojích železa, zinku a hořčíku, naleznete v článku Přírodní zdroje minerálních látek

 

Mnoho lidí se syndromem neklidných nohou mají sedavé zaměstnání. Je rozumné během sezení u počítače, přerušit práci alespoň na 5 minut, pokud už hodinu sedíte a protáhnout se. Projděte se, napijte se, udělejte pár dřepů, použijte schody místo výtahu a podobně.

Lidem se syndromem neklidných nohou kromě výše uvedeného také pomáhají různé formy rehabilitace, lymfatické masáže a nošení kompresních punčoch.

Základem je však pohybová aktivita a doplnění potřebných vitamínů a minerálů.

Hodně zdraví!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

5 Komentářů
  1. Trpím syndromem už několik let a žádné léky mi nepomohli.V noci si několikrát sorchuji nohy studenou vodou a masírují.Slyšely jsem,že se syndrom nechá odstranit operativně čichem do mozku .

  2. Joo, škoda, že všechny tyhle věci dodržuju a stejně kvůli tomu usnínám mezi 2 – 3 v noci…

  3. Dobrý den, paní Michaelo, to, k čemu se tu vyjadřujete, může být cokoliv, jen ne SNK.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.