Máte-li k dispozici šípky, určitě si je nasbírejte. Jsou to velmi cenné plody, plné vitamínu C a lykopenu (druh karotenu, předstupeň vitamínu A). Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitamínu C, jsou šípky nejlepším přírodním lékem proti paradontóze a onemocnění dásní, působí preventivně proti infekcím a nachlazení, zpevňují cévy, pomáhají při bolestech žil a křečových žilách, zlepšují zásobování tělesných buněk kyslíkem, pečují o dobré nervy a schopnost soustředění a v neposlední řadě stimulují libido a potenci.
Sbírejte vyzrálé, tvrdé a dobře vybarvené šípky bez stopek, které pak můžete ušit v sušičce nebo na plechu při nízké teplotě v troubě. Skladujte je pak v uzavřené sklenici v temnu a suchu.
Nenasbírejte však všechny šípky v okolí, neboť ty poskytují potravu pro ptáky v chladných měsících.
Kromě zdravého šípkové čaje si můžeme udělat také lahodný šípkový sirup.
I když vařením šípků přijdeme o velkou část cenného vitamínu C, stále nám v něm ještě hodně zbude a navíc nám sirup poskytne ještě spoustu dalších cenných látek, které nám pomohou se rychleji uzdravit, takže se toho nebojte.
Šípkový sirup užíváme při nachlazení a při onemocnění močových cest.
Šípkový sirup s mixérem
Ingredience:
- 1 kilo očištěných čerstvých šípků
- 750 g cukru
- voda
Postup:
Očištěné a stopek zbavené šípky nasypte do mixéru a zalijte vodou tak, aby byly všechny ponořené, ne však více. Rozmixujte dohladka.
Konzistence by měla být polévková, kde je více šípků než vody.
Pak přelijte směs do pánve a přiveďte k varu.
Jakmile se začne vařit, ihned odstavte a nechte ještě macerovat po dobu 15 minut.
Poté přes plátýnko nebo bavlněnou plenu přeceďte sirup do sklenice.
Obsah plátýnka vraťte opět na pánev, přidejte trochu vody a proces opakujte.
Opakovat takto můžete celkem třikrát a stále budete mít plnohodnotný sirup.
Vzniklý sirup je velmi podobný rajčatové polévce.
Nyní přidejte cukr a opět vzniklý sirup zahřejte, aby se cukr dobře rozpustil. Není potřeba již vařit a přicházet tak dále o cenné složky sirupu.
Pak nalijte sirup na menších uzavíratelných lahví, neboť po otevření se musí skladovat v lednici a rychle spotřebovat.
Neotevřené lahve uchovávejte na chladném a tmavém místě.
Tip: Tento sirup je skvělý jako teplý, ale i jako studený nápoj/šťáva. Hodí se také jako zdravější sladidlo na palačinky, do kaší a jogurtů, na zmrzlinu a podobně.
Šípkový sirup se skořicí a hřebíčkem bez mixéru
Pro ty, kdo nemají výkonný mixér nebo si chtějí med ještě ochutit, nabízím ještě další variantu výroby.
Ingredience:
- 1 šálek čerstvých šípků
- 1/2 šálku hnědého cukru
- 1 celou skořici
- 5 hřebíčků
- 2 šálky vody
Přidání skořice a hřebíčku dodává šípkovému sirupu ještě více hojivých a antibakteriálních účinků.
Postup:
Šípky je lepší nejdříve rozdrtit a nasypat do hrnce. Já je vařím i celé.
Zalijte je vodou, přidejte hřebíček a skořici a společně povařte na mírném ohni 10 minut.
Šťávu dobře přeceďtě přes sítko a pak přes plátýnko a ještě rukou dobře promačkejte.
Ještě do teplé šťávy přidejte cukr a dobře promíchejte, aby se cukr dobře rozpustil.
Vzniklý sirup nalijte do uzavíratelné skleněné lahve a uchovávejte v lednici.
Máte-li chuť vyzkoušet i další domácí zdravé sirupy, mrkněte do sekci Zdravé sirupy, kde jich najdete spoustu.
Recept na domácí šípkový med naleznete v článku Recepty na šípkový vařený a nevařený léčivý med.
Hodně zdraví!