8 kroků k zahájení vašeho cvičení jógy doma – funguje to!

jogaPřed sedmi lety jsem se stala lektorkou hatha jógy a ještě mnohem dříve předtím jsem se o ní velmi zajímala a cvičila ji na mnoha místech a to i mimo Evropu. Na začátku, když jsem jógu objevila a chodila na vedené lekce, řešila jsem, jak převést praxi z hodin pod vedením, do každodenního života plného povinností, stresu a společné domácnosti, aby se mi jóga stala denním chlebem a mohla jsem se individuálně posouvat, objevovat se a léčit.

Jóga má vliv na způsob, jakým lidé přemýšlí, pohybují se, jedí, myslí a pracují. Vede k většímu naslouchání sebe i okolí, k empatii, vědomosti, bytí v přítomnosti, trpělivosti, otevřenosti, přenastavuje vzorce myšlení, nastavuje a posouvá hranice  mnoho dalšího. Nejenom co lektor, to jiná jóga, ale také co každý člověk, to jiná jóga. Proto je skvělé, mít možnost cvičit si doma, podle svých potřeb. Jóga je velmi léčivá pro tělo i duši, ale její účinky v plné míře pocítíte jen tehdy, budete-li ji cvičit také doma, sami.

Pocítíte, kde jsou vaše individuální hranice mysli a tudíž pružnost těla, budete vnímat, jak rychle se vaše tělo posouvá, vyhovíte si v ásanách právě tak, jak vaše tělo ten den potřebuje, dle vašeho životního stylu a tempa. Zjistíte, jak omezení nebo naopak nekoneční jste a co všechno jste schopni dokázat, rozhodnete-li se proto.

Pokud jste zvědaví a těšíte se na nové objevy vašeho vnitřního i vnějšího světa, které nestojí ani korunu a nikdo jiný kromě vás vám je nemůže zprostředkovat, nechte se inspirovat těmito šesti kroky, které vám pomohou se naladit na vaši (milovanou) jógu také doma a cvičit ji pravidelně. Budete déle, zdravěji, bez bolestněji a veseleji žít, věřte mi.

 

Rozhodněte se

Prvním a nejdůležitějším krokem je rozhodnout se, že to dnes vyzkoušíte. Nejde o nic jiného, než to vyzkoušet, pouze dnes, třeba chvilku. Pokud můžete začít třeba ráno o víkendu, abyste nikam nemuseli a věděli, že máte klid, budete mít skvělé podmínky pro to, se uvolnit také mentálně. Pokud není víkend reálný, zkuste si zacvičit večer. Začněte uvolněným dýcháním, pak se položte na záda a jemně se protahujte. Bude na vás, budete-li chtít pokračovat nebo ne. Pokud nevíte co cvičit a máte již nějakou praxi, zkuste třeba několikrát zopakovat pozdrav slunci.

 

Nestanovujte si na začátku přemrštěné cíle

Cvičit každý den je báječný ideál, ale ne vždy nám to vyjde a to i když nejsme líní nebo plně vytížení. Každý den se může stát plno neočekávaností a tak vyjde-li vám cvičení, buďte za to vděční a dejte si ho jako dárek. Pokud ne, nevyčítejte si to a zaměřte se na to, že se těšíte na zítra, že to nejspíš vyjde. Těšte se na jógu, vnímejte její příjemné benefity a to, jak se po ní cítíte. Berte ji jako když jdete na rande.

 

Vytvořte si posvátný prostor

joga2Jógu cvičím vždy na stejném místě, které se pravidelnou praxí zposvátňuje a při každém dalším cvičení, už jen v momentě, kdy si lehnu na podložku, mě samo vede k tomu, co budu cvičit, neboť historie se stává vzorcem a my sami si můžeme zvolit, zda ho budeme následovat, kultivovat nebo měnit.

Pokud se dobře cítíte ve své ložnici, co se týče klidu, prostoru a atmosféry, nechť je vaším jógovým místem právě ložnice. Když je venku teplo, cvičte venku, nadechujte přírodu, čerstvý vzduch a čerpejte energii ze země. Vše, co potřebujete, je prostor bez rozptylování, i když časem vám už nebude vadit ani to.  a

 

Ať je to příjemné!

Udělejte si kolem sebe krásno. Já zapaluji svíčky, rozsvěcuji lampičky, pouštím meditační hudbu, občas zapaluji vonná dřeva a kadidla, jsem vždy upravená, mám pohodlné, ale hezké oblečení,… To vše vás motivuje si váš čas užít, vychutnat a žít z něj do dalšího dne nebo dní. Cílem je cítit se dobře.

Tip: Kdo chce, může si vytvořit také malá oltář, na který poklade květiny, kamínky, mušle, třeba sošku Buddhy nebo cokoli máte rádi. Takový oltář vám pak pomáhá koncentrovat vaší energii na splnění vašich záměrů a pociťovat vděčnost, která je k nim klíčem.

 

Nastavte si čas 

Snažte se cvičit ve stejnou dobu každý den. To posiluje vaše rozhodnutí a stává se z něj zdrav zvyk. Udělejte si místo ve svém kalendáři a naplánujte si cvičení. To, že to třeba nevyjde je věc druhá, ale počítejte s tím. Tato rutina vám bude zpříjemňovat celý den, včetně vaší nálady a tělesného pocitu prozářenosti a uvolnění. To stojí za to!

 

Vytvořte si přátelský systém

joga5Pokud máte rádi jógu a chcete ji cvičit doma, ale nemůžete se k tomu stejně dokopat, domluvte se s kamarádkou, kamarádem nebo přáteli, kteří také cvičí a cvičte společně. Navštěvujte se v pravidelné dny a časy a cvičte spolu. Berte to jako jakoukoli jinou povinnost, udělejte to posvátným. Budete se navzájem motivovat.

 

Po druhé lekci se zavažte k nastavení a dokončení své každodenní praxe

Po prvotním osahání toho, že to jde, cvičit doma, si stanovte, kolik času chcete věnovat józe každý den. Může to být pět, deset, dvacet minut, půl hodiny, hodina, záleží na vás a s přibývající praxí se tento čas bude také nejspíš zvyšovat, protože nebudete mít dost toho skvělého pocitu a také se budete chtít někam dostat, něčeho dosáhnout. Ať to třeba bude vypilovaný pozdrav slunci, vyzkoušení všech ásan a jejich dotažení k „dokonalosti“ vašich možností těla a mysli nebo jen každodenní antistresový rituál. Jóga se vám bude každý den proměňovat stejně jako nálada a stav těla, se kterým se ráno probouzíme a stanovený čas vás podrží. I když budete cvičit organicky podle daného pocitu v teď, stejně si dejte čas, který dodržíte.

 

Nepřemýšlejte, praktikujte

Nenechte se stahovat svou myslí. Neříkejte si: „Dnes ne, jsem unavená/ý. Dnes ne, mám toho moc. Dnes ne, bolí mě hlava. Dnes ne, nevím, co cvičit. Dnes ne, protože se mi nechce.“

Nechte se motivovat vaší historickou praxí a skvělých pocitů z ní vycházející (jinak byste už podruhé na jógu nešli), svou aktuální lektorkou/lektorem, kterého vidíte každý týden a který vás postupně vede dál a podporuje, svými přáteli, kteří jógu praktikují a vypadají, cítí se i působí uvolněně a příjemně, videi na youtube, kterých je nepřeberné množství a tak můžete vyzkoušet různé styly. Jen prostě začněte cvičit a poslouchejte své tělo v pohybu, ne na gauči.

Některé dny se budete cítit jako lehcí ptáci, jindy jako silní býci, jiné dny jako nehybní lenochodi a je to normální. Důležité je vědět, že jóga je tu pro každý den, že ani jeden, ani druhý, ani třetí, ani další den není o nic lepší nebo horší než dny ostatní a že vše leží jen mezi ušima.

Krásné dny a hodně odhodlání.

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.