Chcete sobě a dětem udělat radost zdravými svátečními nápoji, kterými je můžete potěšit na Vánoce, Silvestra a po celou zimu? Tak se nechte inspirovat třemi recepty na slavnostní nealkoholické koktejly, které udělají dobře vám i dětem.
Veškerá pozornost v oblasti sváteční gastronomie je zaměřená převážně na jídlo, ale dáte si ke zdravému jídlu na oslavu vodu?, colu?, džus z krabice?, panáka?… A co vaše děti? Dají si umělohotmotný kupovaný sirup?
Udělejte zdravou změnu a doplňte své dobroty také o lahodné nápoje pro každou příležitost.
Pomerančové nealkoholické šampaňské
Ingredience na 6 sklenek:
- 1 láhev jemně perlivé minerální vody nebo perlivé jablečné šťávy (použít můžete 1/2 minerálky a 1/2 jablečného moštu, variantou pro dospěláky může být také cider)
- 2 bio omyté pomeranče, nakrájené na tenké plátky
- 6-8 snítek rozmarýnu, na ozdobu
- 1 šálek medu nebo jiného vámi preferovaného sladidla
Postup:
Do skleněné karafy nalijte minerálku a jablečný mošt. Přidejte na plátky nakrájené pomeranče, rozmarýn a med a vše dobře promíchejte.
Dejte do lednice přes noc, aby se chutě propojily.
Před naléváním do sklenek, otiskněte okraj sklenky v hnědém cukru na efekt.
Tip 1: Použít místo pomerančů můžete také mandarinky.
Tip 2: Přidat do nápoje můžete také kandované pomeranče.
Tip 3: Velmi dobře chutná, když do karafy vymačkáte také jeden celý pomeranč.
Jablečný nealkoholický svařák
Ingredience na 6-8 sklenek:
- 6 šálků jablečného moštu
- 1 šálek čerstvého pomerančového džusu
- 4 tyčinky skořice, plus 1 na ozdobu
- 6-8 hvězdiček badyánu, plus další na ozdobu
- 2 lžíce hnědého cukru, medu nebo agáve, …
- Šťáva z jednoho citronu
Postup:
Smíchejte všechny ingredience ve velkém hrnci.
Přiveďte k varu a snižte teplotu. Nechte probublávat po dobu zhruba 30 minut, aby koření pustilo vůni.
Pak nalijte do hrnečků nebo sklenek a ozdobte skořicí a badyánem.
Tip: Přidat můžete také kousky jablek nebo jablka vydlabat a nalít svařák do nich.
Horká jemně zázvorová raw čokoláda
Ingredience na 4 šálky:
- 4 šálky mandlového mléka (použít můžete i sojové nebo jakékoli jiné)
- ½ šálku kakaa (nejlépe nepraženého)
- ½ šálku hnědého cukru, medu nebo jiného sladidla
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky nového koření
- ½ lžičky sušeného zázvoru
- ½ lžičky vanilkového extraktu nebo čerstvé vanilky
- ¼ lžičky mořské soli
- kokosová šlehačka (volitelné)
Postup:
Mléko jemně zahřejte v hrnci.
V samostatné misce smíchejte kakao, cukr, skořici, nové koření a zázvor.
Metličkou do mlék vmíchejte obsah misky, dokud se vše krásně nepropojí.
Nalijte do hrnečků a ozdobte šlehačkou nebo skořicí.
Podávat můžete s domácími sušenkami.
Tip: Udělejte si své domácí rostlinné mléko. Recepty naleznete v sekci Rostlinná mléka.
Dobrou chuť vám i dětem a krásnou zimu.