Z času na čas se nám může stát, že nás tlačí žaludek z nevhodného zkombinování potravin, přejedení se, z jídla v restauraci nebo na návštěvě, na které nejsme zvyklí nebo z nervů a stresu a to je pak dobré si udělat mátový nebo fenyklový čaj, dát si pivo Plzeň nebo žaludeční likér, který nám žaludek utiší.
Nabízím vám recept na klasický žaludeční likér, který je svým složením stejný jako ty na žaludek prodávané, jen s tím rozdílem, že je čerstvý a vy přesně víte, jak, z čeho a za jakých podmínek jste si ho vyrobili.
Používám na něj své sušené bylinky, když náhodou nějakou nemám, tak v bylinkářství ji mají vždy.
Recept na žaludeční tinkturu
Ingredience:
- 2 g natě pelyňku
- 3 g natě zeměžluče
- 4 g natě máty peprné
- 4 g kořene anděliky
- 3 g natě meduňky
- 2 g oddenku puškvorce
- 5 g semen anýzu
- 1 g skořice
- 5 ks hřebíčku
- 1 l konzumního lihu nebo čistého alkoholu (vodka, grappa, …)
Postup:
Bylinky dáme do uzavíratelné lahve nebo sklenice a zalijeme alkoholem.
Necháme 3 týdny macerovat v temnu a každý den důkladně protřepeme.
Po 3 týdnech slijeme a bylinky ještě rukou vymačkáme.
Pokud chcete, můžete si z této tinktury udělat likér přidáním cukrového sirupu. Já však nechávám bez cukru.
Ingredience na cukrový sirup:
- 0,5 l vody
- 500 g cukru
Postup:
Vodu s cukrem přivedeme k varu a stáhneme teplotu na mírný var.
Až se bude tvořit pěna, lžící ji sebereme.
Vaříme zhruba 5 minut a pak odstavíme a sirup přefiltrujeme přes jemné sítko.
Hotový sirup přilijeme k tinktuře a dobře promícháme.
Smícháme v poměru 70 % tinktury a 30 % cukrového sirupu.
Další domácí léčivé recepty naleznete v sekci Přírodní léky.
Hodně zdraví.