Recept na veganský raw ovesný jogurt

Oves je právem řazen do skupiny tzv. super potravin, neboť je výživný, disponuje vysokým obsahem kvalitního tuku, vitamínů a lehce rozpustné vlákniny a má spoustu blahodárných účinků pro tělo. Dnes vám nabídnu skvělý domácí recept na výrobu ovesného jogurtu, který ocení zejména alergici a vegané. Tento jogurt je raw, jeho výroba je jednoduchá, za pár peněz a navíc je čerstvý a bez přidaných látek. 

Oves má vysokou energetickou a výživovou hodnotu a je ceněn zejména pro vysoký obsah hodnotných bílkovin, vysoký obsah tuku (oproti ostatním obilninám), příznivé složení sacharidů a vysoký obsah lehce rozpustné vlákniny, vitaminu B, E a řady minerálních látek.

Léčivé účinky ovsa:

  • má posilující účinky
  • pomáhá stabilizovat krevní cukr (vhodný pro diabetiky)
  • blahodárně působí na nervovou soustavu
  • tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy
  • snižuje krevní tlak
  • příznivě působí při nemocech srdce
  • působí jako sedativum (uklidňuje při přepracování a stresech)
  • posiluje tělo při únavě, vyčerpání a po nemocech
  • pomáhá předcházet zácpě
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • zmírňuje riziko vzniku srdečních chorob a infarktu
  • působí jako prevence proti rakovině (při rozvinuté rakovině není vhodný, neboť podporuje růst buněk a tedy i těch rakovinných)
  • skvělý pro sportovce, děti, dospívající a nemocné

 

Ovesný jogurt můžete používat jako náhradu za jogurt z kravského mléka všude tam, kde jste zvyklí.

Ingredience:

  • 3 šálky ovesných vloček
  • 3 šálky vody
  • 1/4 lžičky vanilkových semínek nebo extraktu (volitelné)
  • 3 kapky stévie nebo 1 polévková lžíce medu (agáve, javorového sirupu, …) – volitelné

Postup:

Dejte vločky do mísy a namočte je přes noc do trojnásobného množství čisté vody.

Ráno je zceďte přes jemný cedník a propláchněte studenou vodou.

Nechte okapat a dejte do mixéru.

Přidejte opět tři šálky vody a rozmixujte dohladka.

Vraťte do misky, přikryjte utěrkou a nechte 3-4 dny fermentovat při pokojové teplotě.

Každý den ráno a večer směs promíchejte a ujistěte se, že je utěrka pěkně vlhká.

Pokud jste již po 3-4 dnech spokojeni s kyselostí vašeho ovesného jogurtu, přidejte ještě pár lžiček vody, vanilku a sladidlo nebo podle chuti nechte v přirozené formě.

Skladujte v ledničce a spotřebujte nejlépe do 5 dní.

Tip: Skvělý je jogurt například se smrkovým sirupem (zde domácí recept), posypaný na sucho opraženými vločkami, sušeným ovocem, semínky, ořechy, skořicí, drcenými nepraženými kakaovými boby, karobem nebo pokapat melasou. Dostanete tak navíc extra porci zdraví.

Dobrou chuť!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

2 Komentářů
  1. Dobrý den, šel by udělat jogurt z jakýchkoliv vloček? Třeba i ze špaldových, nebo rýžových? Děkuji

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.