Jak se léčit a harmonizovat zdraví díky orgánovým hodinám

Čínská medicína označuje přírodu jako makrokosmos a lidské tělo jako mikrokosmos. Lidské tělo je propojeno s přírodou, kdy spolu obě složky korespondují ve velice sepjatém vztahu a lidské tělo se přírodě plně přizpůsobuje a funguje podle ní. Díky orgánovým hodinám a sladění vašich činností podle aktivity či útlumu jednotlivých orgánů, můžete harmonizovat své zdraví a úroveň vaší energie.

Celý den, tj. 24 hodin, můžeme rozdělit na tzv. orgánové hodiny podle jednotlivých biologických rytmů, které se promítají v našem těle do jednotlivých orgánů. Podle těchto rytmů dokážeme zjistit, který orgán disponuje v dané chvíli největší energetickou činností, ale i naopak, který má v dané chvíli útlum, to znamená, že jeho činnost je minimální. V zásadě to je tak, že za 24 hodin je daný orgán 12 hodin aktivní a 12 hodin vykazuje minimální činnost. Orgánové hodiny nám ukazují pouze vrcholy činnosti, tj. maximální a minimální biologické hodnoty orgánů.

Tyto cykly můžeme nejlépe vnímat na svém těle při onemocnění, proto dochází v průběhu dne ke kolísání příznaků nemocí. Dále orgánové hodiny slouží při léčení, kdy je můžeme využít v dané době k urychlení léčby.

Orgánové hodiny jsou v našich podmínkách stanoveny v tabulce na zimní čas, při letním musíme hodinu připočítat, protože tělo neumí vyhodnotit umělý posun v čase. Při užívání léků se tělo řídí vnitřním rytmem a k dosažení maximálního účinku léčiva dochází při maximální činnosti daného orgánu. Na tuto orientaci v čase a orgánech nám slouží uvedená tabulka.

 

Popis orgánových hodin

00:00 – Půlnoc

Okolo půlnoci dostává signál pokožka na hlavě, aby stimulovala růst vlasů. Právě tehdy je totiž vylučován v nejvyšší míře růstový hormon STH. Vlasy nám povyrostou v průměru o 0,35 mm za den. Pokud stihneme už o půlnoci spát, účinky se zesilují a rychleji regenerujeme.

O půlnoci se také uvolňuje nejvíce hormonu progesteronu, takže se těhotným ženám nejčastěji spouští porod. 

01:00

To je kritická hodina pro lidi nemocné dnou. Koncentrace močových kyselin v krvi a ostatních tělesných tekutinách je totiž nejvyšší za celých 24 hodin.

Mezi 23.00 – 01.00

V tuto dobu začíná maximálně pracovat žlučník.  Lidé, kteří mají potíže se žlučníkem, se mohou dočkat spuštění bolesti ve formě žlučníkového záchvatu nebo pobolívání nebo se v tuto dobu budí a nemohou usnout.

Souběžně v této době vykazuje srdce minimální činnost a to je pro tělo signál, že je v útlumu. V této souvislosti, pokud jsme vzhůru a například jedeme autem, tělo vyžaduje pro různé reakce vyšší soustředění, než v jiném časovém období.

02:00

V tuto dobu se aktivuje antidiuretický hormon vasopressin, který se stará o zadržování vody v organismu, a tak potlačuje potřebu jít na záchod.

03:00

Zužují se dýchací cesty a tak trpí astmatici. Tělo produkuje nejvíce histaminu, látky způsobující křeče. Proto je třeba vzít si před spaním vitamíny skupiny B a C vitamín.

Mezi 01.00 – 03.00

Mezi 01:00 a 03:00 hodinou naplno pracují játra a tím pádem začíná probíhat v těle největší detoxikace z celého dne. V této době také navazují problémy se žlučníkem z předchozího cyklu. Pro tuto dobu platí co neméně zatěžovat játra alkoholem, kávou, kouřením. V této době má celé tělo největší útlum z celého dne. Sníží se tlak, zpomalí se pulz, dech je pravidelný a hlubší s delšími periodami. Tělo se dostává do největšího klidu a odpočinku.

Minimální činnost v tuto dobu má tenké střevo, to znamená, že je důležité nezatěžovat tělo jídlem.

04:00

V tuto hodinu dosahuje váš krevní tlak minima a tělo dostává nejméně kyslíku.

05:00

Jste příliš unavení, než abyste vstávali? Pokud jste nešli spát před půlnocí, hormon spánku melatonin právě teď vykazuje vysokou aktivitu.

Mezi 03.00 – 05.00

Protože v této době jsou plíce v maximální činnosti, tak špatně spí kuřáci, astmatici, nemocní na průdušky, s rýmou a záněty dýchacích cest. Přetrvává stále nižší tlak, mozek je zásoben jen minimálně, tělo má nejpomalejší aktivitu.

Minimum činnosti vykazuje močový měchýř. Také v této době se v našem myšlení projeví největší strach a úzkost, každá maličkost nabývá obrovského významu. I ledviny začínají přicházet do největšího klidu a jejich vylučování se dostává na nejnižší bod činnosti.

06:00

Tělo dostává signály pro start do nového dne. Vylučují se hormony, které zrychlují srdeční tep a zvedá se krevní tlak. Léky proti vysokému krevnímu tlaku působí nejlépe právě teď. Traduje se, že páry, které si přejí počít dítě, mají o této hodině ideální šanci.

07:00

Těžká doba pro nemocné autoimunitními onemocněními. Hormony, které se starají o zklidnění zánětů, jsou právě nyní na své nejnižší hodnotě.

Mezi 05.00 – 07.00

V průběhu této doby je nejvhodnější se pomalu probouzet a začít nový den. Krevní tlak pomalu stoupá, pulz začíná být rychlejší a tělo aktivnější. Pomalé probouzení je proto, že nemocní se cítí v tuto dobu dost špatně. Tlusté střevo začíná maximálně pracovat a je dobré v této době si vypěstovat návyk na vyprazdňování.

Minimální činnost vykazují ledviny, a proto jsou v tuto dobu v největším klidu.

08:00

Krevní tlak a tep se stále zvyšují, do těla je vylučován stresový hormon kortisol. Velké riziko infarktu a propuknutí migrén.

09:00

Trávicí trakt jede naplno a proto je vhodné se kvalitně nasnídat.

Mezi 07.00 – 09.00

Začíná pracovat žaludek a proto je v tomto období nejlepší přijmout nějaké vitamíny a minerály. Odpočinek těla již skončil a můžeme v pohodě začít přijímat i větší množství potravy. Začne stoupat psychická aktivita i schopnost pracovní činnosti a koncentrace. Tělo potřebuje být v teple, proto není vhodná studená sprcha, došlo by ke snížení funkce žaludku.

Minimální činnost vykazuje obal srdce.

10:00

Mozek vykazuje velkou aktivitu, nejvíc ale funguje krátkodobá paměť. Nastává vhodná doba na konference a zkoušky.

11:00

Imunitní systém se přebudovává a začíná slábnout. To je největší šance pro viry a bakterie. Kolem jedenácté dopoledne se proto určitě vyhněte přeplněným čekárnám u lékaře, veřejné dopravě a hromadným akcím.

Mezi 09.00 –11.00

Do maximální denní činnosti se dostává slezina a slinivka. Je to nejvhodnější doba pro konzumaci sladkostí bez vlivu na obezitu, protože tělo dokáže sladkosti bez problémů v tomto čase strávit. Je vhodné si dopřát i dostatek ovoce. Je to doba, kdy nejvyššího duševního výkonu. Slinivka ovlivňuje příznivě hladinu cukru v krvi.

Minimální činnost bude u tří ohřívačů. Z těchto důvodu bude fyzický výkon částečně o malinko horší.

12:00

Krevní tlak je na svém maximu a hrozí nebezpečí infarktu. Je ten správný čas udělat si pauzu a projít se na čerstvém vzduchu. Pacienti s vysokým krevním tlakem by neměli zatěžovat organismus tučnými jídly a alkoholem.

13:00

V této době je nejvyšší vylučování moči, a proto možná častěji běháte na záchod.

Mezi 11.00 –13.00

Maximální činnost vykazuje srdce. Dobré je nezatěžovat tělo velkým množstvím potravy, pokud máte sklony k infarktu, tak to je nejrizikovější doba z celého dne. Pozor na úrazy, u starších lidí je vhodná procházka, nebo krátký spánek. Dostavuje se mírná únava.

Minimální činnost je u žlučníku.

14:00

Kvůli procesu trávení cítíme pokles energie a tak je dobré udělat si pauzu.

15:00

Chcete si trhat obočí? Zajít k zubaři? Tak toto je ideální hodina. Díky nejvyšší hodnotě vylučování endorfinu jsme citliví na bolest o něco méně.

Mezi 13.00 – 15.00

V této době se snižuje citlivost zubů, začíná se zvyšovat fyzická aktivita celého těla. Kolem 15. hodiny začíná maximální efektivita smyslových orgánů, které zajišťuje meridián tenkého střeva. Vyšší naladění na duševní a psychické aktivity.

Minimální činnost mají játra.

16:00

Ideální doba na učení. Právě v této chvíli nám nejlépe funguje dlouhodobá paměť.

17:00

Pokud chcete něco dělat manuálně, vyhraďte si na to čas v pět odpoledne. Vědci zjistili, že v této chvíli máme nejpevnější stisk ruky.

Mezi 15.00 – 17.00

V této době má maximální činnost močový měchýř a je dobré pít bylinné čaje. Trávicí systém je schopný přijmout vydatné jídlo. Hladina cukru v krvi stoupá. V 17:00 hodin pracovní činnost stoupá, ale jen na krátkou dobu. Aktivita těla dosahuje druhého výkonnostního vrcholu. Tato aktivita močového měchýře má dobrý vliv na vylučování.  Organizmus má větší schopnost regulovat v těle teplotu a fyzickou zátěž. Je to vhodná doba k návštěvě sauny.

Minimální činnost mají v této době plíce.

18:00

Tělo je unavené. Klesá puls a krevní tlak. V této době jsou játra nejméně prokrvena a špatně odbourávají alkohol.

19:00

Ideální chvíle na večeři. Naše chuťové a čichové buňky pracují naplno, takže si jídlo vychutnáte.

Mezi 17.00 – 19.00

Je velmi vhodné nepřijímat vše, co ledvinám škodí, tj. cukr, sůl, chemikálie obsažené v lécích, jídle, pití, káva, alkohol, vyvarovat se stresu a chladu. Od 18. hodin je člověk odolnější vůči vnějším bolestivým vlivům, zvyšuje se práh bolesti. Psychická svěžest je v tuto dobu poměrně dobrá, ale kolem 19. hodiny se citlivým jedincům na bolest hlavy mohou tyto bolesti objevit. Je to v souvislosti přirozeného stoupání krevního taku v těle, může nastávat psychická labilita a zvyšovat se nervozita.

Minimální činnost má v této době tlusté střevo.

20:00

Pokud trpíte na pálení žáhy, vezměte si medicínu právě teď. Produkce žaludečních kyselin je totiž na svém maximu. Také je to ideální doba pro užití medicín na revma.

21:00

Pokud máte chuť na sklenku kvalitního vína, tak si ji dejte právě teď. Jaterní enzymy odbourávající alkohol jsou na nejvyšší hodnotě. Také smysly jsou nejaktivnější díky ústupu adrenalinu.

Mezi 19.00 – 21.00

Člověk velmi dobře vnímá po duševní stránce – meditace, hudba, kniha, divadlo, … Řidičům se v této době nejlépe cestuje, protože reakce jsou nejbystřejší. V těle nastává tzv. dynamická rovnováha, která odolává a vyvažuje vnější podmínky. Nejúčinněji působí antibiotika a mazání bolestivých míst mastmi. Ještě do 21. hodin pracuje výborně paměť, psychika je srovnaná a můžeme odvést dobrou duševní práci.

22:00

Imunitní systém je na vrcholu a naše citlivost na bolest je největší.

23:00

Doba vhodná k usínání.

Mezi 21.00 – 23.00

Je to doba, kdy se tělo připravuje na spánek a proto je vhodné nejíst, nekouřit a umožnit tělu volný průběh spánku. Vlivem dráhy tří ohřívačů, který ovlivňuje rozvádění krve po organizmu, nastává zklidnění. Objevuje se pokles tlaku a pokles teploty. Po 23. hodině už většina lidí spí a do 01:00 hodiny se spánek prohlubuje.

Minimální činnost má slezina a slinivka.

 

Porovnejte si orgánové hodiny se svým denním a nočním rytmem a uvědomte si, jak se chováte v uvedených časech. Pokud jste v souladu, získáváte pro sebe maximum energie, pokud v rozporu, zbytečně si ubližujete.

K úplné harmonizaci vašich energetických drah s orgánovými hodinami můžete využít léčivého cvičení tzv. Orgánové sestavy, kterou naleznete v článku Orgánová sestava.

Hodně zdraví!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.