Tento recept je silně léčivý a využívá síly přírodních antibiotik, jako je zázvor a česnek a bojuje hlavně s chřipkovými stavy, s nachlazením, prochladnutím, infekcí horních cest dýchacích, bolestmi krku i z kouření, posiluje imunitu a odstraňuje také nadbytečný hlen v organismu. Říkám „nadbytečný“, tedy zahlenění, nikoliv hlen jako takový, který je pro organismus velmi důležitý, neboť má ochranné účinky. Nadbytečný hlen je domovem virů, přemnožených bakterií a kvasinek, plísní, hub a parazitů, takže pryč s ním!
Zdravé přínosy česneku
Česnek obsahuje allicin, který je známý pro své antimikrobiální, antivirové, antifungální a antioxidační vlastnosti. Také ovlivňuje tělo tím, že snižuje krevní tlak, podporuje trávicí systém, oběhový systém a imunitní systém, bojuje s alergiemi, reguluje hladinu cukru v krvi, zbavuje tělo parazitů, snižuje zánět, předchází obezitě, bojuje s infekcemi horních cest dýchacích a další.
Zdravé přínosy zázvoru
Zázvor byl používán po celá staletí k léčbě nachlazení, horeček, trávení, zánětů, nevolnosti, zvracení, artritidy a mnoho dalšího. Již několik studií dokázalo, že zázvor má protizánětlivé, antioxidační, antimikrobiální a antifungální vlastnosti, které jsou užitečné mimo jiné také při léčbě příznaků nachlazení a chřipky.
Recept na protichřipkovou polévku
Ingredience
- 2 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 4 stonky jarní cibulky, jemně nakrájené (nebo cibuli/pórek)
- 4 střední mrkve, nakrájené na kostičky
- 1 pol. lžíce na jemno nastrouhaného zázvoru nebo podle chuti
- 4 stroužky česneku, loupané a pokrájené
- 1 chilli paprička nakrájená na plátky
- 2 stonky řapíkatého celeru (volitelné)
- 1 středně velká hlavička brokolice rozdělená na menší růžičky (volitelné)
- 1/4 šálku (50 g) quinoi (volitelné)
- Sůl a pepř podle chuti
Na ozdobu
- Čerstvá jarní cibulka nakrájená na kousky
- Čerstvý koriandr nebo petržel nebo jiná čerstvá bylinka
Postup
Cibuli, 2 stroužky česneku a zázvor dejte do velkého hrnce a zahřejte při nízké teplotě po dobu 2 minut.
Přidejte vývar a zeleninu a přiveďte polévku k varu.
Jemně vařte dokud není zelenina měkká.
Před koncem přidejte nakrájenou chilli papričku a povařte 5 minut. (volitelné, ale doporučuji!)
Na závěr přidejte zbylé 2 stroužky drceného česneku a zamíchejte.
Polévku podávejte takto nebo jí můžete rozmixovat v mixéru na krém.
Podávejte ji vždy horkou.
Tip: Pokud máte rádi kokosové mléko, doporučuji ho do polévky při vaření přidat (800 ml). Celou polévku zjemní, dodá živiny a asijský šmrnc.
Poznámky: Volitelné ingredience můžete použít nebo nemusíte, záleží na vás. Já je do polévky dávám nebo obměňuji třeba quinou za pohanku, amarant, rýži a podobně, aby polévka více zasytila.
Někdy dělám polévku z kuřecího vývaru, neboť ten je při nemoci velmi léčivý a někdy do ní přidávám kousky masa a někdy ne. Opět nechám na vás. Pokud jste vegany/vegetariány, pochopitelně dělejte vývar zeleninový, i s ním je polévka skvělá!
Základ je vývar, cibulka, zázvor a česnek, ostatní zeleninu volte podle sezóny a dostupnosti, na nich léčivá schopnost polévky nestojí.
Pokud nemáte v nemoci hlad, můžete si udělat také pouze vývar s česnekem , zázvorem a chilli bez zeleniny a quinoi.
Pokud nemáte rádi pálivé, můžete vyměnit chilli papričku za špetku skořice, která se také skvěle léčivá.
Další recepty na skvělé polévky naleznete v sekci Zdravé polévky.
Hodně zdraví a dobrou chuť!