Báječný, zdravý, vegan pohankový dort

Volám všechny milovníky pohanky! Tohle je totiž TO, co opravdu CHCETE. Mám tu pro vás naprosto dokonalý recept na bezlepkový pohankový dort. Má jemnou texturu, je lehce sladký, celý rostlinný, bez oleje, rafinovaného cukru, lepku a vysoce zpracovaných přísad, je jednoduchý a pokud máte chuť na bohatou dekadenci, tak i takový může být.  

Pokud ještě nemáte tolik zkušeností s pohankovou moukou, vůbec se jí nebojte. Není sice krásně bílá, spíš šedá, ale tak zdravá! Skvěle se hodí také na palačinky, lívance nebo vafle.

Proto, abyste se nenechali odradit její barvou, je dort bohatě obložen krásnými barvami ovoce a kešu polevou. Ty chutě dohromady prostě nelze jen tak přejít.

Tento dort je s domácí malinovou marmeládou, ale použít můžete jakoukoli máte rádi. Ovoce můžete také libovolně obměňovat podle sezóny a chuti. A nakonec i kešu glazuru můžete udělat třeba z pistácií nebo makadamových ořechů.

Pár mých přátel tento dort označili za naprosto boží a prý ještě nikdy lepší nejedli.

Náplň je kombinací domácí malinové marmelády, skvělá je také rybízová nebo meruňková, s čerstvým ovocem, na kousíčky nakrájeným (čerstvé jahody, borůvky, maliny, ostružiny nebo jakékoli máte rádi). Vrstvy marmelády se nebojte a dejte jí tam poctivě. Do ní pak naskládejte nakrájené ovoce.

Poleva je perfektním doplňkem tohoto dortu. Můžete jí použít také na muffiny, dorty, palačinky a jiné dezerty. Díky ní vytvoříte hezký vzhled, sladkou chuť a přitáhnete pozornost. Recept na její výrobu najdete v článku Recept na zdravou sladkou glazuru.

 

Na recept budete potřebovat kulatou pečicí formu na dort ø 20 cm a pečící papír.

Tento recept je na jednovrstvý dort. Pokud chcete udělat takový, jako je na obrázku, musíte recept a celý postup pečení korpusu zopakovat.

Pro dvouvrstvý dort uděláte tedy recept dvakrát (nebudete zdvojnásobovat dávku). Pokud máte dvě formy, můžete je péct najednou.

Pokud je vás na dort málo, doporučuji jednovrstvý, pokud hodně, dvouvrstvý je skvělou variantou.

  • Doba přípravy: 15 minut
  • Doba pečení: 25-27 minut
  • Celková doba: 40-42 minut
  • Počet porcí: 8-9

Ingredience

Suché přísady:

  • 1 šálek pohankové mouky
  • ½ šálku mandlové mouky
  • ½ šálku v mixéru rozemletých ovesných vloček
  • 1 lžíce lněných semínek (jemně rozemletých)
  • ¼ šálku kokosového cukru nebo javorového sirupu (nebo dle libosti)
  • 2 ½ čajové lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • ¼ lžičky mořské soli

 

Mokré přísady:

  • ¾ šálku neslazeného rostlinného mléka (mandlové, sojové, …)
  • 1 lžička jablečného octa
  • ¼ šálku javorového sirupu
  • 2 lžičky vanilky

 

Doplňkové přísady:

 

Postup:

Předehřejte troubu na 180°C.
Vyložte dno formy pečícím papírem. Se stranami si nedělejte starosti. Jak se dort peče, jde pak dobře ze stran oddělit.

Do malé misky dejte neslazené rostlinné mléko a jablečný ocet, promíchejte a odložte stranou.

Umístěte ovesné vločky do mixéru a nechte mixovat po dobu 20 sekund, dokud nejsou vločky na hrubo nasekané, ale ne na mouku. Nasekané vločky vložte do mísy se všemi suchými ingrediencemi a rozšlehejte.

Do misky s rostlinným mlékem a jablečným octem přidejte všechny ostatní mokré ingredience (kromě mandlového másla a jablečné omáčky), rozšlehejte.

Přidejte k suchým ingrediencím jablečnou omáčku a mandlové máslo a mírně promíchejte. Pak nalijte všechny mokré ingredience do suchých ingrediencí a míchejte, dokud nebude vše dobře promícháno a spojeno v těsto.

Nalijte těsto do formy.

Umístěte do předem rozehřáté trouby, do středového držáku a pečte asi 24 – 27 minut dle výkonnosti Vaší trouby nebo dokud špejle nevyjede po zapíchnutí do středu dortu čistá (neulpívá na ní těsto).

Pak dort vyjměte, nechte vychladnout, čepelí nože objeďte stěny formy a opatrně vyjměte.

Vyndejte i pečící papír zespodu a dort otočte vzhůru nohama, bude se na něj lépe mazat marmeláda a vše bude také lépe držet.

V případě jednovrstvého dortu natřete horní okraj marmeládou, poklaďte nakrájenými kousky ovoce, přelijete kešu glazurou a dozdobíte ještě ovocem.

V případě dvouvrstvého dortu potřete horní vrstvu jednoho korpusu marmeládou, přidáte nakrájené kousky ovoce, přiklopíte druhým korpusem a ten přelijete nejdříve kešu glazurou a pak dozdobíte ovocem.

Uchovávejte v lednici a spotřebujte nejlépe do 4 dnů.

Další skvělé recepty na zdravé sladkosti najdete v sekci Zdravé dezerty a Zdravé zmrzliny.

Dobrou, krásnou, zdravou chuť.

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

1 Komentář
  1. Kde je, prosím, recept na ten báječný, zdravý, vegan pohankový dort? Jak klikám, tak klikám… nic tu nevidím :D. Díky.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.