S velkou radostí sdílím prvních deset receptů od Zuzky Švédové, kterou jsem vám již na těchto stránkách představovala. Zuzka je nutriční terapeutkou, která pomáhá lidem nejen s úpravou živin v jídelníčku, ale také s hubnutím a pomocí při léčení nejrůznějších onemocnění také prostřednictvím živé stravy a její přednášky o zdravé kuchyni, která je převážně raw, začínají být proslulými již téměř po celých Čechách, Moravě i Slovensku.
Se Zuzkou jsme se rozhodly vám dnes představit prvních deset receptů pro inspiraci a možná i změnu názoru, že zdravě se může rovnat velmi lahodně 🙂
Jablečné vita placky
Jablka postrouháme, přidáme k nim len, slunečnici (vcelku), Goji, rozinky, karob, skořici a ovesné vločky. Ze směsi tvarujeme placičky a sušíme v sušičce, případně na topení, na slunci 🙂
Mrkvové placičky
Všechno smísíme a sušíme do 42° C, na topení, na slunci, v sušičce…
Salát z Quinoi a avokáda
Na 4 porce:
- 225 g quinoy
- 1/2 l zeleninového vývaru
- 1/2 salátové okurky
- 1 červenou cibuli
- 2 zralá avokáda
- 250 g cherry rajčátek
- 50 g zelených oliv
- 5 lžic olivového oleje
- 3 lžíce citrónové šťávy
- 1 chilli paprička, jemně nasekaná
- 10 g čerstvého koriandru, jemně nasekaného
- mořská sůl a černý pepř
Quinou opláchneme v horké vodě a 10 – 15 minut povaříme v zeleninovém vývaru. Nakonec necháme okapat v sítku. Okurku, cibuli a avokáda oloupemea nakrájíme na kostičky. Cherry rajčátka nakrájíme na půlky. Olivy vypeckujeme a nasekáme. Zeleninu dáme do mísy, přidáme quinou a vše smícháme. Z oleje, citrónové šťávy, chili, koriandru, soli a pepře připravíme zálivku. Zálivkou přelijeme salát a dobře promícháme.
Hummus
- 400g cizrny
- 2 stroužky česneku
- 10ml citrónové šťávy
- 1/4 l vody
- 1/2 šálku tahini (pasta ze sezamových semínek)
- Himalájská sůl
Uvařenou cizrnu rozmixujeme doměkka, přidáme prolisovaný česnek, citrónovou šťávu, vodu, sůl a tahini. Směs zpracujeme na jemný krém, který můžete použít jako pomazánku na chléb, k plnění pity nebo ji servírovat jako dip ke kouskům zeleniny.
Kaše z ovesných vloček
Všechno namočíme. Dochutíme Melasou, skořicí, strouhaným jablíčkem. PLNÉ ŽELEZA 🙂
Příprava tibetské medicíny
Česnek rozkrájíme, prolisujeme a zalijeme 200 gramy 90% lihu. Nádobu pevně uzavřeme a uložíme v temnu a chladu na dobu 10 dnů. Hmotu přes plátno procedíme, zbytek vymačkáme a získanou tekutinu slijeme do lahvičky. Za dva až tři dny začínáme léčbu, pijeme po kapkách.
Postup užívání
Den snídaně oběd večeře
1. 1 kapka 2 kapky 3 kapky
2. 4 kapky 5 kapek 6 kapek
3. 7 kapek 8 kapek 9 kapek
4. 10 kapek 11 kapek 12 kapek
5. 13 kapek 14 kapek 15 kapek
6. 15 kapek 14 kapek 13 kapek
7. 12 kapek 11 kapek 10 kapek
8. 9 kapek 8 kapek 7 kapek
9. 6 kapek 5 kapek 4 kapky
10. 3 kapky 2 kapky 1 kapka
11. 15 kapek 25 kapek 25 kapek
12. 25 kapek 25 kapek 25 kapek
– další dny po 25 kapkách 2x denně až do využívání uvedené dávky léku. Léčbu neopakovat dřív než po pěti létech.
Mandlové mléko
Mandle namočíme přes noc. Rozmixujeme ve vodě, přecedíme přes plátýnko. Můžeme dále přimixovat banán. Zbytek mandlí dáme do salátu. Je to nálož vápníku a doporučuje se popíjet spíše v odpoledních hodinách, kdy se Ca vstřebává nejlépe.
Cuketové špagety
- 2 hrsti namočených sušených rajčat
- 1 stroužek česneku
- 3 čerstvá rajčata
- 20g slunečnicových semen
- 5 lžic vody
- 2 lžíce olivového oleje
- bazalka, oregano
- 1 cuketa na špagety
Nejprve si připravíme rajčatovou omáčku jednoduše tak, že všechny ingredience vložíme do mixéru, přilijeme pár lžic olivového oleje, vodu a necháme najemno rozmixovat. Na spiralizéru vytvoříme špagety z cukety, které pak přelijeme omáčkou. Úžasné pro děti, pro celiaky…
Jahodová zmrzlina se stévií
Všechno rozmixujeme a užíváme 🙂
Určitě vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo, případně se podělte o názory či vaše recepty, které mohou zase obohatit nás. Díky! 🙂
V případě zájmu o sestavení jídelníčku nebo konzultaci, můžete kontaktovat přímo Zuzku na telefonních číslech uvedených na plakátu nahoře.
Přeji nám všem, ať se naše jídlo stane naším lékem a branou k pevnému zdraví a stále se rozpínajícímu vědomí.
Díky za tyto stránky, jsou dobrou inspirací. Rád bych doplnil jeden názor… Živá strava nejen přináší organizmu látky, které ve vařené stravě nejsou, ale trénuje tělo ke schopnosti rozložit živou buňku. Tyto schopnosti pak může využít k likvidaci nežádoucích bakterií a patogenů.
Podobně jako venkovská babka si poradí se živým králíkem a za chvíli je dobrá pečínka. Zato špičkový kuchař z hotelu by v podobné situaci asi zklamal. Je školený jen na porcované maso.
Nejraději mám krátkou přípravu jídla. Oblíbená je strouhaná mrkev, červená řepa, jemně nakrájená cibulka a olivový olej. I do vařených jídel si rád přidám trochu kyselého zelí nebo čerstvou cibulku.
Dobrý den, nádherné stránky…prosím odkial berete tieto doporučenia kombinácíí potravín? Som v 6týždennom oočistnom kurze s webom Jíme jinak, ale tak nejak cítim že to nieje uplne moj smer, varit 3krát denne, naviac to pri dvoch detoch (2mes. a 2,5roku) ani nestíham. Už dlhšie sa pohrávam s myšlienkou o raw strave, a čítam knihu od Victorii Boutenko 12kroku k syrové strave, stále mám ale málo informácíí. Zkúšala som recepty na zelené mixované zmesi, sú výborné, mám ale po nich za hodinu zase hlad. Naviac na webe Jíme jinak som čítala že sa nemá miešat ovocie a zelenina…tak sa v tom začínam strácat. Možete mi poradit knihy a weby kde sa dozviem viac?
Další dotaz, co papáte teraz v zime? Tu chemiou vyhnanú zeleninu z Kauflandu? Bio na Vysočine zoženiem len tažko…
A další…ten krásny šalát z guinoy asi nieje uplne Raw…alebo?
Dobrý den Lucko,
toto jsou recepty z kuchyně Zuzky Švédové, která je skvělou nutriční terapeutkou, nezastávající striktně žádný ohraničený směr stravování. Musím říci, že její doporučení mi velmi vyhovují, i když je obohacuji o své vlastní oblíbené složky. Stále jím to, na co mám chuť, ať je zima nebo léto, neboť vnímám potřeby svého milovaného těla a doporučuji to každému. Kurzy jsou fajn, ale zaposlouchejte se do sebe a budete určitě vědět, co jíst a kdy 😉
Jinak salát s quinoou není raw, neboť quinoa je uvařená a jestli si pohráváte s myšlenkou na raw, mrkněte na stránky vitarian.cz.
Mějte se krásně,
Mia
Dobrý den,
krásné a záslužné stránky.
Jen nesouhlasím s doporučením míchat obiloviny s čertvým ovocem, jelikož tato kombinace v trávící soustavě nevhodně kvasí.
MJ
Hezký den Magdo,
máte pravdu, ne pro každého je to vhodná kombinace.
Záleží na typu stravování, na které jsme zvyklí, na poměr a množství jídla a na míře vyčištění našeho těla.
Z vlastní zkušenosti mohu říci, že znám několik lidí, kterým tato kombinace nezpůsobuje žádné obtíže a velmi si jí chválí. Jsou to lidé z řad nevitariánů, stravující se „klasickým“ způsobem.
Jako všechno, je to individuální 🙂
Moc díky za názor!
Mia
Hezký dobrý den,
nevhodných kombinací je více, dle literatury by se nemělo ovoce míchat s tukem, příliš sladké ovoce s kyselými druhy, sušené s čerstvým, živočišná bílkovina s rostlinnou bílkovinou, bílkoviny se sacharidy a tak dále a tak dále…
Pokud však člověk nemá žádné trávicí těžkosti a sem tam si dá, například k snídani ovesnou kaši s nastrouhaným jablkem, myslím, že to jeho zažívání udělá dobře. Samozřejmě, pokud jsou na místě trávicí těžkosti, je třeba být obezřetný a nevolit zatěžující kombinace.
Bylo by dobré zaměřit se také na přemíru vlákniny, které je v alternativním stravování, zvláště u vitariánských jídelníčků, přespříliš. Ve větší míře je totiž kontraproduktivní…
Strava je krásná, ale je třeba na ni nazírat jako na komplex, vše se vším souvisí.
Krásný den.
Zuzana