Chia semínka nikam neodešla, ale teprve nedávno se vrátila do našeho povědomí jako blahodárná výživa. Chia semena byla poprvé zahrnuta do lidské stravy asi 3.500 let př.n.l. Aztéky a Mayi. Chia byla považována za magická svou schopností zvyšovat odolnost a energii v průběhu času.
Stejně jako jsou populární superfruits jako Goji nebo Acai bobule, jsou také Chia semena považována za „super“ potraviny, protože obsahují maximum živin a minimum kalorií. Jedna lžíce má jen 60 kalorií. Chia semínka jsou plná vlákniny, omega mastných kyselin, vápníku, antioxidantů a bílkovin, což je dokonalý doplněk každé zdravé stravy.
Tato úžasná magická malá semínka mohou být konzumována celá nebo mletá na prášek a přidaná do jakéhokoli pokrmu. Chia semena absorbují vodu až na desetinásobek své váhy, takže vytvoří gel, kterým lze zahustit omáčky nebo smoothie a navodit nám tak pocit sytosti na delší dobu. Absorbovaná voda v semínku hydratuje naše tělo déle, než voda v tekutém stavu. Chia často používají sportovci před výkonem, aby se vyhnuli dehydrataci a udrželi si vysoký výkon.
Chia konopné řezy/tyčinky jsou nabité bílkovinami, vápníkem, zdravými tuky a vlákninou a jsou tak ideální jako plnohodnotné občerstvení a dokonce i jako snídaně. Jsou přirozeně bezlepkové (i s některými druhy ovesných vloček) a mohou být i ve veganské variantě jen tím, že vyměníte sladidlo.
Ještě než přejdeme k samotnému receptu, uvedu zde u každé suroviny 5 rychlých faktů, čím je každá použitá potravina zajímavá ze zdravotního hlediska. To vás ještě více naláká 🙂
5x o konopných semínkách:
- zdravý poměr omega -6 a omega- 3 tuků
- obsahuje 10 esenciálních aminokyselin
- obsahuje 11 g syrové veganské bílkoviny
- pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi
- přírodně potlačuje chuť k jídlu
5x o Chia semínkách:
- vynikající zdroj zdravých omega mastných kyselin
- obsahují lehce stravitelné bílkoviny
- velký zdroj antioxidantů
- skvělý zdroj vlákniny
- obsahují o 500 % více vápníku než mléko
5x o lněném semínku:
- vysoký obsah omega – 3 esenciálních kyselin
- obsahuje rozpustnou a nerozpustnou vlákninu
- velmi vysoký obsah lignanů (fytoestrogenů)
- má antioxidační a protizánětlivé účinky
- posiluje kardiovaskulární systém
5x o ovsu:
- poskytuje vynikající zdroj vlákniny
- pomáhá udržet optimální hladinu cukru v krvi
- snižuje hypertenzi a vysoký krevní tlak
- blahodárně působí na nervovou soustavu a činnost štítné žlázy
- pomáhá snižovat špatný cholesterol
5x o mandlích:
- regulují hladinu cholesterolu a krevní tlak
- obsahují spoustu proteinu, vápníku a vlákniny
- vysoký obsah antioxidantů
- snižují riziko srdečních chorob
- působí jako přírodní energetický „nakopávač“
5x o kvalitním medu:
- anti-bakteriální, anti-plísňové, anti- virové vlastnosti
- posiluje imunitu
- obsahuje přírodní antioxidanty, které blokují volné radikály
- podporuje regenerační spánek
- velmi vysoký obsah vitamínů řady B: B1, B2, B3, B5 a B6
5x o kokosovém oleji:
- velmi vysoký obsah kyseliny laurové
- bohatý na antioxidanty
- obsahuje přírodní mikrobiální a anti-bakteriální látky
- zlepšuje metabolismus a pomáhá předcházet únavě
- může přispět ke zlepšení stavu cholesterolu
Chia-konopné tyčinky recept
Složení
- 3 1/2 šálku ovesných vloček (pokud je potřeba, použijte bezlepkové)
- 1/2 šálku semena konopí
- 1/2 šálku Chia semínka
- 1/4 šálku lněného semínka (čerstvě mletého)
- 3/4 šálku mandlí (čerstvě mletých na malé kousky)
Tekuté přísady:
- 1/2 šálku surového medu (nebo jiné tekuté sladidlo pro vegany – agáve sirup, ječmenný slad, …)
- 1/2 šálku jablečného kompotu nebo přesnídávka nebo rozemletá jablka jako smoothie
- 3/4 šálku mandlového mléka (v bio obchodech nebo recept na domácí viz níže)
- 1/2 šálku kokosového oleje v tekutém stavu
- 1 1/2 lžičky vanilkového extraktu (v bio obchodech)
Příprava:
- Rozemelte lněné semínko, aby uvolnilo živiny a stalo se lépe stravitelným.
- Dejte mandle do mixéru a rozemelte na malé kousky.
- Ve velké míse smíchejte všechny suché přísady dohromady (oves, semena konopí, Chia semena, mleté lněné semínko, mleté mandle, popřípadě a kokos, máte-li na něj chuť).
- Ve středně velké míse smíchejte všechny mokré ingredience dohromady (surový med nebo jiné tekuté sladidlo, jablečné pyré, mandlové máslo, tekutý kokosový olej a vanilkový extrakt).
- Vezměte mokrou směs a zkombinujte ji ve velké míse se suchou směsí a míchejte, dokud se dobře nespojí, v případě potřeby pomocí rukou.
- Dejte směs do skleněné zapékací misky nebo na plech na pečící papír a pevně přitiskněte ke dnu.
- Dejte do lednice nebo mrazáku, aby směs ztuhla.
- Poté ji nakrájejte na velikost tyčinek nebo čtverečků podle chuti a podávejte.
- Uchovávejte v chladničce, při pokojové teplotě změknou.
Tipy:
Tip # 1: Tento recept je na 6 velkých müsli tyčinek nebo na 12 čtverečků (viz foto) nebo na 48 malých čtverečků.
Tip # 2: Přidejte další 1/4 šálku rozpuštěného kokosového oleje pokud chcete, aby vaše tyčinky byly více kompaktní a vláčnější.
Tip # 3: Tyčinky se dají i velmi dobře zamrazit, skladovat ve vzduchotěsném obalu a uskladnit v lednici nebo v mrazáku. Přirozeně opět roztají a změknou při pokojové teplotě.
Recept na domácí mandlové mléko
Mandlové mléko je vysoce zásadité, takže navrací naše tělo do vnitřní acidobazické rovnováhy – odkyseluje. Obsahuje cenné minerály, především vápník, draslík, fosfor a hořčík. U kojících matek podporuje tvorbu mléka. Pomáhá při osteoporóze a harmonizuje nervovou soustavu.
Mandle obsahují kolem 50% tuku (34,1% mononenasycené a 11% polynenasycené), 20-25% bílkovin (více než maso 15-20%) a asi 10 % sacharidů.
Ingredience:
- 100 g mandlí
- 750 ml filtrované vody (popř. jiné kvalitní vody bez chlóru)
Postup:
- Mandle propláchněte ve studené vodě.
- Vložte do mixéru a zalijte vodou.
- Rozmixujte a sceďte přes jemné sítko nebo plátno.
Tipy:
Tip # 1: Když budou mandle loupané, mléko bude jemnější. Můžete použít i mix půl na půl.
Tip # 2: Je lepší, když mandle budou předem třeba přes noc namočeny ve vodě. Jsou pak lépe stravitelné.
Tip # 3: Zbytek mandlí po scezení můžete použít do salátů, na výrobu chleba nebo do pomazánky.
Tip # 4: Mandlové mléko neohřívejte na více než 42 °C, přišli byste tak o cenné enzymy a další důležité látky.
Tip # 5: Pakliže si budete dělat mandlové mléko samotné, můžete do něj přidat vanilku, med, kakao nebo agáve sirup. Popřípadě si udělat ovocný koktejl rozmixováním s banánem nebo jiným oblíbeným ovocem.
Užijte si samotnou přípravu, i lahodnou konzumaci těchto revitalizujících pokrmů a těšte se ze života.
❤ Mia ☮
Autor a Překlad: Mia Weissová, zdroj: thehealthyfamilyandhome.com, www.slunecnyzivot.cz
Článek (či jeho části) je možné sdílet v nezměněné podobě, pokud bude připojeno jméno autora, zdroje, aktivní odkaz na www.slunecnyzivot.cz a celá tato poznámka. Díky!
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat jak, resp. čím melete seminka? Dekuji
Rozmixuji je v mixéru.
Michaela
Jak dlouho vydrží chia, pokud jsou namočené v mléce?
Milá Lucko,
do druhého dne určitě, další den už ne. Doporučuji si dělat vždy čerstvé.
Měj se,
Michaela
Uzasna stranka, uzasne recepty. Vdaka
Jak dlouho vydrzi mleko v lednicce? A moc nerozumim odmerovani prisad v salku. Tzn. Kolik ma salek obsah?:)
Dekuji
Zavřené mléko ve skleněné lahvi v lednici tak 3-4 dny.
A je jedno kolik má šálek obsah, když použijete stejný šálek na odměření všech ingrediencí 😉
V ingredienciách je napísané mandľové maslo, a návod je ne prípravu mandľového mlieka. Poprosím o upresnenie, čo tam vlastne má byť. Ďakujem za odpoveď aj za recept.
Stefany, díky za upozornění.
Je to mandlové mléko 🙂
Mia
Ďakujem za odpoveď. Vyskúšam urobiť.
Mia, ďakujem… „piekla“ som cez víkend a sú fantastické 😀 <3
No tak to mám velkou radost! 🙂
A zachovala jste uvedené poměry nebo jste experimentovala?
v podstate áno, pretože som nevedela, ako sa to všetko spolu bude správať, ale v pohode 🙂 … je to fantastické, vláčne, chutné… a myslím, že ďalší pokus bude Raw čokoládový dort z červené řepy… 😀
Tak si to užijte, tvorbu i papání a hodně zdraví!
🙂