Podzim se nádherně zbarvuje nejen venku na stromech, ale také množstvím nejrůznějších odrůd jablek, která nám nabízí. Teplá šťavnatá jablka v kombinaci se skořicí, zázvorem, kokosovým olejem, vlašskými ořechy a dalšími ingrediencemi jsou podle ayurvédy skvělou sezónní, naše útroby prohřívající, pochoutkou.
Jablka se skládají z vody (84,4 %), sacharidů (14,5 %), tuku (0,6 %) a proteinu (0,2 %). Jsou tedy nízkokalorická, ve 100g zhruba 58 kcal. Ve slupce obsahují mnoho výživných látek jako jsou nenasycené tuky, vitamíny a minerály.
Jablka jsou bohatá na vlákninu, mají blahodárný účinek na náš metabolismus, zlepšují zažívání, podporují činnost mozku a snižují špatný cholesterol. Obsahují také velké množství draslíku (K), který je nezbytný pro:
- udržení správné hladiny vody v těle
- správný přenos v nervovém systému
- zásobování mozku kyslíkem
- zachování funkčnosti ledvin a svalů
Jedno jablko denně a produkty z něj, drží doktory dál od těla.
- Čerstvé jablko působí proti kašli a bolestem na hrudníku, zlepšuje celkový zdravotní stav a zvyšuje koncentraci
- Neoloupané jablko působí blahodárně na dásně.
- Domácí jablečný mošt zlepšuje fungování srdce.
- Jablečný ocet napomáhá k redukci tělesného tuku a pomáhá odstraňovat akné
- Jablečný čaj pomáhá při problémech se spánkem a márelaxační účinek.
Pečená jablka po ránu jsou vhodnou snídaní pro období studených měsíců, kdy bychom měli podle ayurvédy a čínské medicíny omezit čerstvé ovoce a vždy ho alespoň krátce oblanšírovat nebo opéct. Prohřejí nám tak tělo, vyživí naše orgány a doplní energii.
Recept na pečená jablka:
Jablka je vhodné péct ve formě na muffiny nebo na menším plechu, kam pod jablka nalijeme trochu vody. V případě formy zhruba jednu polévkovou lžíci pod každé.
Ingredience:
- 4 jablka
- 1/3 šálku ovesných vloček
- 1/3 šálku sušených brusinek
- 1/3 šálku nasekaných vlašských ořechů
- 1/3 šálku javorového sirupu (agáve)
- 1/4 lžičky skořice
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička strouhané pomerančové kůry bio
- špetka mořské soli
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce kokosového oleje
Příprava:
Předehřejte troubu na 190°C. Uřízněte vršek jablka a vydlabejte trochu střed, ale ne až úplně dolů. Pokapejte okraje citrónovou šťávou, abyste předešli zhnědnutí. Rozmixujte všechny zbylé ingredience kromě kokosového oleje. Když je vše dobře rozmixováno, naplňte směsí jablka a nahoře udělejte kopeček jako na obrázku. Na každou hromádku směsi dejte půl lžíce kokosového oleje.
Nyní překryjte jablka alobalem nebo jinou fólií a dejte ještě na 25-45 minut do trouby dopéct, aby krásně změkla a šla dobře propíchnout vidličkou. Minutáž závisí na velikosti vašich jablek.
Vyzkoušejte rychlé a zdravé veganské pečení, které milují hlavně děti a nechte si všichni chutnat.
Teprve teď ve věku 86 jsem pochopila své životní zrable
Žuˇzˇo teprve teĎ v 86 jsem pochopila mé životní trable, děkuji
ˇZuˇzo