Kamut je velmi zdravá obilovina s mnohostranným využitím, kterou můžeme použít jako přílohu, do polévky nebo jako samostatné jídlo. Kamut má zhruba o 30% více proteinu než pšenice a také zvýšený obsah vitamínů E, B1, B2, fosforu, hořčíku, zinku, kyseliny pantotenové, mědi a komplexních sacharidů.
Nedávný výzkum prováděný Mezinárodní asociací pro potravinové alergie (IFFA) dokonce naznačil, že „pro většinu senzitivních osob může být kamut vynikající náhradou běžných druhů pšenice“. Pacienti s celiakií ovšem musí při eventuálním zařazování kamutu do svého jídelníčku postupovat velmi obezřetně, nejlépe po poradě s lékařem, protože testy prokázaly, že zhruba 30% osob s alergií na pšenici je alergický rovněž na kamut.
Zde vám nabízím nutričně vyvážený a lahodný recept na kamut s „krémovou“ omáčkou z bílých fazolí a se zeleninou, kterou můžete libovolně obměňovat podle sezóny a chuti. Je to jídlo zásadotvorné, které vám dodá čistou energii a udělá dobře po těle.
Krémový kamut s baby špenátem a cherry rajčátky
- 1 ½ šálku kamutu
- 2 šálky čerstvého nebo mraženého hrášku
- 1 velká bílá cibule, nakrájená na kostičky
- 1 lžíce panenského kokosového oleje
- 3 stroužky česneku, drcené
- 1 ½ šálku vařených bílých fazolí nebo 1 plechovka cannellini fazolí, propláchnutých
- ½ hrnku mandlového mléka
- Šťáva z čerstvého citronu
- ¼ – ½ lžičky mořské soli
- 2 šálky čerstvého baby špenátu
- extra panenský olivový olej
Dáme vařit hrnec s osolenou vodou. Na pánvi orestujeme cibuli na kokosovém oleji 5-7 minut a 2 minuty před koncem přidáme 2 stroužky česneku. Polovinu této směsi dáme do mixéru a zbytek do střední mísy stranou. Dáme vařit kamut dle návodu (cca 8-10 minut) a 2 minuty před koncem tam vhodíme hrášek. Spaříme špenát a pokapeme ho olivovým olejem a osolíme. Do mixéru dáme fazole a mandlové mléko a rozmixujeme na pastu, pak přidáme poslední česnek a citrónovou šťávu a ještě chvilku promixujeme. Do mísy s cibulí dáme uvařený kamut s hráškem a špenát a prolijeme fazolovým dipem z mixéru. Zdobíme čerstvou pažitkou nebo jinými čerstvými bylinkami, hrubou mořskou solí a na čtvrtinky nakrájenými rajčátky.
Dobrou chuť!
Michaela
Autor: Michaela Weissová, zdroj informací: bezpecnostpotravin.cz, foto: Pinterest, www.slunecnyzivot.cz
Pokud máte chuť sdílet článek na vašich stránkách, směle do toho, jen prosím o uvedení jména autora, případných zdrojů, odkazu na www.slunecnyzivot.cz a této poznámky.