Počasí venku je stále studenější a slunce méně a tak si naše těla zaslouží po ránu o něco více energie a rozmanitosti na zahřátí a rozjetí se do celého dne, než tomu bylo v létě, kdy nám stačilo ovoce nebo jednoduché smoothie. Pakliže se stravujete raw veganskou stravou nebo jen chcete vyzkoušet nové chutě a způsoby přípravy, nabízím vám 4 recepty na skvělou sladkou snídani v podobě kaší a pudinků, které jsou plné živin, delikátní chuti a udělají vám moc dobře. Recepty jsou nutričně vyvážené a splňují kritéria zásadotvorné léčivé stravy a navíc je můžete použít i jako svačinu nebo zajímavý zdravý dezert.
Raw pohanka s limetkovým krémem a sezónním ovocem
Ingredience:
- ½ šálku nepražené světlé pohanky
- 1 a ½ šálku filtrované vody na namáčení
- ½ lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
- ½ šálku kešu, namočených na 10-20 min. a propláchnutých
- ½ šálku filtrované vody
- šťáva z poloviny limetky + 2 lžíce
- 1 lžička limetkové kůry (nastrouhaná kůra vápno)
- 2 lžičky agáve sirupu
- Šálek bobulového ovoce (jahody, maliny, borůvky) nebo jiné sezónní ovoce nakrájeného na kousíčky (meruňky, kiwi, khaki, banán, …)
- 1 lžíce dýňových semínek
Postup:
Pohanku necháme namočenou ve ¾ šálku filtrované vody 15-20 minut nebo nejlépe přes noc. Pak důkladně propláchneme a promícháme s čerstvým zázvorem a 2 lžícemi limetkové šťávy a dáme stranou.
Limetkový krém – smícháme namočené kešu, ½ šálku vody, limetkovou šťávu a agáve sirup v mixéru a rozmixujeme dohladka.
Pak nakrájíme ovoce a smícháme se semínky. Do misky pak dáme pohanku, na ni ovoce a přelijeme limetkovým krémem.
Semínka, oříšky i ovoce si můžete libovolně obměňovat, ale je dobré zachovávat poměry.
Chia kaše s ovocem a ořechy
Ingredience:
- 3 lžíce Chia semínek
- 1 šálek mandlového mléka
- 2 lžíce sušených bio brusinek
- ½ – 1 lžička skořice
- Špetka mletého hřebíčku
- Špetka mletého muškátového oříšku
- Špetka mletého kardamonu
- ½ lžičky vanilkového prášku
- 3 kapky stevie
- Ovocná směs sezónní (nakrájené jahody, maliny a borůvky nebo banán, pomeranč, kiwi, ananas,…)
- 3 nasekané mandle, 3 kešu oříšky a lžíce slunečnicových semínek nebo plátků kokosu
- čerstvá máta na ozdobu (volitelné)
Postup:
Nalijeme mandlové mléko do misky a posypeme chia semínky a necháme minutu odstát, dokud nevznikne pudink. Pak přidáme brusinky, koření, Stevii a vanilku a promícháme. Necháme stát 30 až 40 minut nebo přes noc v lednici. Pak navrch nasypeme nakrájené ovoce, ořechy a semínky a dozdobíme mátou.
Borůvkovo-avokádový chia puding s čerstvou pohankou
Ingredience:
- ½ šálku mandlového mléka
- 2 lžíce Chia semínek
- 2 lžíce bio rozinek
- 2 datle vypeckované, nakrájené
- ½ lžičky bio vanilkového prášku
- Skořice na posypání
- Pár kapek stévie
- 1 šálek mražených borůvek
- 1 avokádo
- 2 lžíce mandlového mléka na promíchání
- 1 šálek syrové nepražené světlé pohanky, předem namočené 30-60 minut ve filtrované vodě, dobře propláchnuté
- Šťáva z poloviny limetky
- ½ lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
Postup:
Zkombinujeme ½ šálku mandlového mléka, Chia, rozinky, skořici, vanilku a smícháme a necháme 5-10 minut propojit. Mezitím rozmixujeme avokádo a borůvky v mixéru. Pak přidáme odleželou směs a rozmixujeme vše dohladka. Vzniklý puding nalijeme do sklenky, zasypeme pohankou smíchanou se zázvorem a limetkovou šťávou a ozdobíme mátovým lístkem.
Puding z živé čokolády
Ingredience:
- 1/2 středně velkého avokáda
- 1 vrchovatou lžíci konopných semínek
- 2 lžíce raw kakaového prášku
- 1/4 lžičky čistého alkoholu (volitelné – zvýrazňuje chuť, spíše doporučuji u přípravy receptu jako dezertu)
- 3 kapky tekuté stevie
- 1-2 lžičky agáve sirupu nebo domácího medu
- špetka mořské soli
- 5-10 lžic mandlového mléka
- kakaová drť na ozdobu nebo kousky ovoce
Postup:
Vše rozmixujeme v mixéru na hladkou směs, dáme do misky a ozdobíme kakaovou drtí nebo ovocem.
Borůvkovo-zázvorový puding
Ingredience:
- 1 šálek zmrazených borůvek
- 1 malé avokádo
- 3 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžička citrónové kůry (z ½ bio citrónu)
- 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 5 lžic filtrované vody
- 3 kapky stevie
- ½ lžičky agáve sirup
Postup:
Všechny přísady umixujeme v mixéru dohladka. Nalijeme do misky a ozdobíme kousky ovoce nebo lístkem máty.
Poznámka: Místo borůvek můžeme samozřejmě použít jakékoli jiné sezónní ovoce podle chuti.
Jak jsem napsala již výše, ingredience si můžete libovolně obměňovat podle sezóny i chuti, jen doporučuji se držet uvedeného dávkování pro maximální efekt.
Dobrou chuť.