3 recepty na zdravé svačiny v chladných měsících – 2. díl

pohanková granolaMám tu pro vás 2. díl se třemi tipy na zásadotvorné svačiny, které jsou vhodné právě v chladnějších měsících, kdy je třeba tělu dodávat více energie. Zásadotvorné jídlo, které by mělo optimálně tvořit 70% naší stravy, podporuje rovnováhu v těle, vysokou míru energie a také tělo léčí. V 1. díle, který naleznete v článku 3 recepty na zásadotvorné svačiny v chladných měsících – 1. díl, jsem vám představila první 3 recepty, kde převažovaly svačiny na slano. Dnes to trochu otočíme a nabídnu vám převahu sladších chutí, které jsou však stejně zdravé i chutné. Nechte se inspirovat.
 

Brusinkovo-jablečné kešu tyčinky

brusinkovo kešu tyčinkyIngredience:

  • 1 šálek vypeckovaných datlí nebo fíků
  • ½ šálku nasekaných kešu oříšků
  • ½ šálku kešu másla (viz recept)
  • ¾ šálku sušených brusinek
  • ½ šálku nastrouhaného jablka

Postup:

Rozmixujeme dobře všechny ingredience v mixéru. Ze vzniklé směsi vytvarujeme tyčinky, které dáme na tác a necháme je přes noc v lednici. Druhý den jsou krásně ztvrdlé a přímo určené ke konzumaci.

 

Pohankovo-dýňová granola

pohanková granolaIngredience:

  • 2 šálky naklíčené pohanky
  • 1 šálek dýňových semínek
  • ½ šálku rozinek nebo brusinek
  • 1 šálek kešu nebo vlašských ořechů – dle vaší chuti (mohou být nasekané)
  • ½ šálku křížal (volitelné)
  • Lžíce sekaných mandlí

Postup:

Všechny ingredience dáme do mísy a dobře promícháme, aby se vše rovnoměrně zkombinovalo. Vzniklou kaši můžete sníst jen tak nebo ji zalít trochou teplé vody nebo rostlinného mléka, podle chuti. Přidat můžete i na kousky nakrájené sezónní ovoce.

Pohanku můžete použít i lámanku, kterou přes noc namočíte do vody a ráno do ní jen vmícháte ingredience. Vodu určitě z pohanky neslívejte, vyplavila se do ní velká část rutinu, který je skvělým pomocníkem v prevenci a léčbě žilních a cévních onemocnění.

 

Thajské nori krekry s chilli

Ingredience:

SONY DSC
Nori krekry
  • 4 raw nori plátky (řasa, kterou seženete ve zdravé výživě)
  • 2 hrnky slunečnicových semínek namočených alespoň 4 hodiny
  • hrst čerstvého koriandu
  • 1/2 hrnku vody
  • 1 lžička čerstvé bazalky
  • 1 lžička agávového sirupu (nebo jiného přírodního sladidla – stévie, med, slady, …)
  • 2 lžičky tamari omáčky
  • 3 lžičky římského kmínu
  • ½ lžičky chilli koření
  • 3 lžičky cibulového prášku
  • 2 lžičky sušeného česneku nebo věší stroužek čerstvého
  • 1 lžička mletého sušeného zázvoru
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 lžičky šťávy z limetky
  • sůl

Postup:

Rozmixujeme všechny suroviny a rozložíme je zhruba v 3 mm silné vrstvě na nori plátky. Přikryjeme směs z obou stran nori plátkem a vytvoříme „sandwich“.  Krekry sušíme v sušičce přibližně 8 hodin – záleží na vás jak moc je chcete mít křupavé. Netrváte-li na vitariánské verzi, můžete je usušit i v troubě.

 

Dobrou chuť.

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.