3 jednoduché recepty na domácí bezinkové limonády

bezová limonádaMáte-li rádi sezónní zdravé pochoutky a navíc za pár korun, je období bezu pro vás přímo stvořené. Z květů bezu se dá udělat spousta dobrot, které vám postupně představím, ale dnes jsem se rozhodla vám nabídnout 3 osvědčené recepty na bezové limonády, které krásně osvěží a zvládne je jednoduše každý.  

 

Květy černého bezu obsahují silice, slizy, třísloviny, glykosidy (sambunigrin a rutin), organické kyseliny (jablečnou, octovou, valerovou) a vitamin C, proto jsou bezové limonády skvělým způsobem, jak tuto sílu přírody do sebe lahodnou formou vstřebat.

 

Květy jsou používány hlavně na:

  • Léčbu nemocí z nachlazení a respiračních onemocnění (chřipka, angína,bronchitida, kašel, rýma, zánět dutin a pod.)
  • Stimulaci pocení – snižuje teplotu a pomáhá nám zbavit se usazeného sekretu v dýchacích cestách (zlepšuje vykašlávání a usnadňuje dýchání)
  • Očistu organismu (pomáhá nám zbavovat se usazených toxinů, především kyseliny močové, léčí neduhy jako je revma a dna a je výbornou prevencí těchto nemocí).
  • Léčbu potíží s močovými cestami a ledvinami (nedostatečná činnost a ledvinové a močové kaménky) a působí močopudně.
  • Léčbu otoků (při nadměrném zadržování tekutin v těle)
  • Léčbu problémů s krevním tlakem a cévami (zlepšuje pružnost cévních stěn a lehce snižuje krevní tlak).
  • Léčbu zažívacích potížích (žaludeční a střevní koliky, plynatost, nevolnost a pomalé trávení, či nedostatečná činnost žlučníku).
  • Zácpu (má mírně projímavé účinky).

 

Rychlá nevařená bezová limonáda – neperlivá

bezinky v míseIngredience:

  • 5 větších květenství černého bezu (jsou-li květy menší, dávku zvyšte)
  • 4 lžíce medu nebo jiného sladidla
  • 1 větší nebo 1,5 menšího citronu
  • 2l vody

 

Postup:

  1. Natrhané květy nejprve rozložíme na tác a dáme na chvíli na světlé místo, nejlépe k otevřenému oknu, aby případní broučci mohli v poklidu odejít zpět do přírody.
  2. Poté si připravíme mísu, do které nalijeme vodu a ponoříme do ní květy. Je lepší květy předtím neomývat, abychom nepřišli o cenný pyl.
  3. Necháme takto květy macerovat zhruba 2 hodiny a kdo chce, může dát mísu do lednice.
  4. Poté květy vyndáme, případná kvítka přefiltrujeme přes jemné sítko, přidáme šťávu z 1 citronu a zamícháme med nebo jiné sladidlo (agáve, stévie, ječný slad, …) podle chuti.

 

bezinky s ovocemTip 1: Můžete přidat kostky ledu a promixovat v mixéru, nakrájet si do džbánku s limonádou kousky ovoce, plátky citrónu, bylinky nebo jedlé květy… zkrátka na co máte chuť.

Tip 2: Kdo chce a má bio citron a dobře umytý, může do mísy s květy přidat na kolečka nakrájený citron a macerovat ho s květy od začátku.

 

 

Bezová limonáda – perlivá s kvasnicemi

bezinková limonádaIngredience:

  • 6 větších květenství černého bezu
  • 300 g třtinového cukru (nebo jiného sladidla)
  • 1 větší nebo 1,5 menšího citronu
  • Oříšek pekařského droždí
  • 4 l vody

 

Postup:

  1. Natrhané květy opět na chvíli rozložíme na tác.
  2. Pak si vymyjeme a vypaříme pětilitrovou nakládací láhev.
  3. Svaříme vodu s cukrem a necháme vychladnout asi na 40 stupňů a přelijeme do sklenice.
  4. Kartáčkem vydrhneme citron a šťávu z něj vymačkáme do sklenice. Kdo chce a má bio citron, může si nakrájet vymačkaný citrón na kousky a vhodit je také do sklenice.
  5. Pak přidáme droždí velké asi jako lískový oříšek a květy bez stonků.
  6. Poté zlehka, aby mohl vnikat a unikat vzduch, přiklopíme a dáme na teplejší místo.

Kvasinky se pěkně namnoží, z cukru vyprodukují oxid uhličitý a už za 24 hodin je perlivá bezová limonáda hotova.

Limonádu přelijeme do uzavíratelných lahví a uskladníme v ledničce.

 

Bezová limonáda – perlivá bez kvasnic

bezinky s vanilkouIngredience:

  • 6 větších květenství černého bezu
  • 400 – 500 g třtinového cukru (nebo jiného sladidla)
  • 1 větší nebo 1,5 menšího citronu
  • 4 l vody

 

Postup je stejný jako u receptu s kvasnicemi, ale bez přidání kvasnic. Proto jsme museli zvednout množství cukru. V této variantě začne limonáda kvasit přirozeně, ale trvá to déle (zhruba týden až deset dní). Nechte proto láhev na teplejším místě a každý den jí jemně protřepejte.

Tip 1: Kdo chce, může do lahve vložit lusky vanilky a udělat si tak luxusní chuť bezovo-vanilkové limonády.

Tip 2: Kdybychom nechali šťávu kvasit ještě pár dní, začal by se tvořit alkohol. Kdo chce vyzkoušet lehké bezinkové vínko, může nechat kvasit déle, ale doporučuji pak hned spotřebovat.


Upozornění:
Limonáda na všechny způsoby připravená má lehce projímavý účinek, což je dáno vlastnostmi bezu a podpořeno kvašením. Po bezové limonádě se také začnete víc potit, což je opět účinek bezu, který nás příjemně ochladí. Bezovou limonádu (bez alkoholu) mohou i těhotné a kojící ženy.

Dávejte si také pozor na množství vypité šťávy, při větším množství se u někoho mohou vyskytnout alergické reakce, malátnost nebo zimnice, stavy podobné otravě. Se všemi bylinkami střídmě, neboť jsou to přírodní léčiva.

 

Hodně zdraví a dobrou chuť!

Michaela Weissová
Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami, zásadotvornou stravu a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci. Díky.

3 komentáře
  1. Michaelo,
    udělala jsem limonádu bez kvasnic a už dnes po čtyřech dnech mi kvasí. Není to problém? Mám jí radši scedit hned? Děkuji Pavlína

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>