Zmrzka! Patří neodmyslitelně k létu, ať jsme malý mlsouni nebo velcí gurmáni a ta doma vyrobená, z kvalitních a zdravých surovin, tak ta je vůbec k nezaplacení. Jestliže chcete vyzkoušet báječné ovocné potěšení, které je spíše sorbetem než klasickou smetanovou bombou, zde nabízím skvělý recept, kterým ohromíte nejen děti, ale vykouzlíte úsměv ve tváři všem vašim hostům.
S přípravou této dobrůtky začínáme nejpozději den před jejím podáváním. Na 8 kousků budeme potřebovat 8 papírových nebo plastových kelímků a 8 dřívek.
Ingredience:
Melounová část
2 1/2 šálku na kostičky nakrájeného a vypeckovaného melounu
1/4 šálku cukru (kokosový, třtinový, …)
Citrónová část
1/2 šálku vody
1/4 šálku cukru
1/2 šálku čerstvé citronové šťávy
1/4 šálku pomerančové šťávy
1/4 lžičky vanilkového extraktu
Borůvková část
2 šálky čerstvých borůvek
1 šálek vody
5 lžic cukru
1 lžička čerstvé citronové šťávy
Příprava:
Melounová část:
Rozmixujte meloun s cukrem na pyré a přendejte do mísy. Poté začněte plnit kelímky asi 3 lžícemi do každého (záleží na velikosti) a dejte na 2 hodiny zamrazit. Až směs trochu ztuhne, vyndejte je a zapíchejte do všech dřevíčka a poté opět vraťte na 1 hodinu do mrazáku. Můžete přikrýt potravinou fólií nebo alobalem, aby ovocná směs nenatáhla okolní pachy a dřevíčka lépe držela.
Citrónová část:
Rozpusťte cukr v 1/2 šálku vody a poté přidejte citronovou šťávu, pomerančovou šťávu a vanilku. Tuto směs pak přidejte rovnoměrně (3 lžíce) na zmrzlou melounovou část s dřívkem a vraťte na 2 hodiny do mrazáku.
Borůvková část:
Rozmixujte borůvky s vodou a cukrem v mixéru, dokud se cukr nerozpustí a pak přidejte citrónovou šťávu. Hotovou směs přidejte rovným dílem (3 lžíce) na předešlou citrónovou část a zamrazte na finálních 8 hodin, aby se vše hezky spojilo.
Před samotným podáváním rozstřihněte kelímky nůžkami, pakliže nejdou samovolně stáhnout a ještě na chvíli dejte zpět do mrazáku a je to.
S jednotlivými částmi si můžete libovolně hrát – měnit ovoce (místo borůvek dát jahody nebo třešně), poměry, ingredience, přidávat koření, mrazit smoothie nebo rostlinná či ořechová mléka oslazená agáve, medem nebo kokosovým cukrem či ovocem a experimentovat dle libosti. Tohle je jen jeden z nápadů, který milují obzvláště děti, protože je to „cuc na kládě“, u kterého nemusí způsobně sedět u stolu, ale mohou s ním běžet dál.
Dobrou chuť.
❤ Mia ☮
Autor: Mia Weissová, www.slunecnyzivot.cz
Článek (či jeho části) je možné sdílet v nezměněné podobě, pokud bude připojeno jméno autora, zdroje, aktivní odkaz na www.slunecnyzivot.cz a celá tato poznámka. Díky!