Milujete chuť sýra, ale vzdali jste se klasických mléčných výrobků? Mám pro vás jednoduchý recept na senzační veganský sýr z ořechů, který je lehounce nasládlý a má příjemnou ořechovou příchuť. Ten v žádném obchodě neseženete!
Ingredience
- 1 šálek kešu ořechů namočených přes noc, propláchnutých a osušených
- 1/4 šálku neslazených kokosových lupínků, namočených alespoň na 15 minut a osušených
- 1 polévková lžíce sladkého bílého misa
- 1/4 šálku čerstvé citronové šťávy
- 1/2 lžičky agáve sirupu
- špetka soli
Příprava
Vložte všechny ingredience do mixéru nebo mísy a vymixujte z nich hladkou směs. Je potřeba každou chvilku mixování zastavit a stírat hmotu ze stěn, aby se promixovalo opravdu vše. V tzv. blenderu se sýr dělá mnohém lépe.
Vystelte mělkou misku nebo pánev plátýnkem nebo utěrkou. Nalijte sýr do misky, seškrábněte veškerou hmotu ze stěn na dno a uhlaďte tak, aby se hmota dostala do všech rohů. Když je sýr usazen na dně, přendejte plátýnko přes hořejšek, zatižte něčím těžším (dřevěným prkýnkem, …) a umístěte do lednice.
Nechte sýr v lednici odpočinout minimálně 24 hodin a více.
Poté opatrně vyjměte sýr z mísy, odstraňte plátýnko a rychle běžte pro lahodný kus bagety nebo semínkové placky a ochutnejte tu krémově smetanovou konzistenci lahodného domácího, s láskou připraveného a jen vašeho sýra.
Navrch můžete dozdobit čerstvými bylinkami nebo kouskem zeleniny.
Dobrou chuť!