Pesto z mrkvové natě, která se vždycky vyhazuje a v těch lepších případech skončí na kompostu, je skvělou, chutnou, levnou a zdravou variantou, jak si obohatit jídelníček a využít tak vše, co nám příroda nabízí.
Odkud se vzalo? Pochází z kuchařky, která je zaměřená na recepty ze zeleninového a ovocného „odpadu“ Root to Stalk Cooking od Tary Duggan. Recepty se slupkami od brambor a jablek nebo z natí ukazují cestu jinam od obrovského množství jídla, které se u nás vyhodí. Komunální odpad tvoří ze 42 % právě biologicky rozložitelný odpad, ale přitom kontejnery na tento druh odpadu jsem na ulici ještě neviděla. Více o tomto problému na kompostuj.cz.
Toto pesto se dá použít úplně na všechno ve slané kuchyni. Hodí se na saláty, stejně tak i k pečené zelenině, na placky nebo chléb, do polévek, na nudle a všude, kam budete mít chuť. Můžete například vyzkoušet zeleninové nudle z mrkve a cukety. Pokud nemáte spiralizér, dají se jednoduše vytvořit pomocí škrabky na zeleninu. Nudle pak smícháte ve velké míse a zalijete pestem.
Ingredience:
- natě z jednoho svazku mrkve (nejlépe v bio kvalitě nebo ze zahrádky)
- 1/4 hrníčku olivového oleje lisovaného za studena
- 1 stroužek česneku
- 1/4 hrnku kešu ořechů
- 1/4 hrnku lískových ořechů
- šťáva z půlky citrónu nebo z jedné limetky
- pár lístků máty (volitelné)
Postup:
Jediné co z natě nepoužijeme jsou hlavní stonky. Ostatní nakrájíme na menší kusy. Nať smícháme s prolisovaným česnekem, ořechy, olejem, šťávou z citronu, mátou a rozmixujeme na hladkou pastu.
Pesto pak dáme do uzavíratelné sklenice a skladujeme v lednici.
Dobrou chuť.
Michaela
Michaelou, náhodou jsem narazila na Vaše stránky a moc mě potěšily. Děkuji a budu navštěvovat.
Jo a jdu vyzkoušet Vaše pesto z mrkvove nate,te mam opravdu hodně.
I Vaše jóga mě zajímá, takže budete asi muj ranní Cup of tea.
Krásná prace!
U nás na dědině jsou povinně i popelnice na bioodpad, bohužel jen u rodinných domků. Někdo zjistil, že na kompostu se dá slušně vydělat 😀