Jestliže milujete chuť chleba, pečiva, toastů a sendvičů, ale rozhodli jste se v rámci svého zdraví nebo postavy se jich vzdát, tleskám vám. Čeho se však vzdát nemusíte, je báječná chuť raw placek, které například s veganskými sýry, pomazánkami a zeleninou, chutnají vážně skvěle a plně nahradí tolik milované i proklínané klasické pečivo. Jsou zdravé, nabušené makro i mikro živinami, zvládnete si je připravit sami doma a to vcelku rychle a budete mít jistotu, že svému tělu i chuťovým pohárkům dáváte to nejlepší.
Mám na tomto chlebu ráda, že do něj mohu použít mrkvovou dřeň po odšťavení mrkvové šťávy, která by se jinak vyhodila. Jestliže jste si odšťavili mrkev spolu například s jablkem nebo okurkou, můžete použít i vzniklý mix těchto dření, dostanete nezaměnitelně dobrou chuť placek. Jestliže neodšťavujete, rozmixujte kousky mrkve v mixéru a vzniklou směs použijte místo dřeně z odšťavovače. Jediný rozdíl bude v tom, že placky budete muset sušit o něco déle, neboť těsto bude vlhčí.
Jednoduše zkombinujte mrkvovou dřeň s ořechy, semínky a vodou, vytvořte těsto, které potom rozprostřete na pečící papír na plech a je to.
Doba schnutí je dle výšky těsta (tedy rozměrů plechu/sušičky) zhruba 4 hodiny (v sušičce) a jestliže netrváte na vitariánské verzi, můžete dát placky usušit i do trouby na nejnižší stupeň. Nechte placky schnout do doby, než se dostatečně zpevní a půjdou dobře od papíru. Potom je nařežte nožem na kousky a ještě je dejte schnout alespoň 2-4 hodiny, možná i déle.
Pokud je necháte vysychat dlouho, vzniknou vám spíše křupavé krekry. Placky by měly být měkké a poddajné.
Ingredience na zhruba 18 placek:
- 1 šálek lněného semínka rozemletého nebo lněné mouky
- 1/2 šálku celého lněného semínka
- 2 šálky mrkvové dřeně nebo rozemleté mrkve (jablečné)
- 1/2 šálku dýňových semínek
- 1/2 šálku slunečnicových semínek
- 1 lžička mořské soli
- 1 a 1/2 šálku voda
- můžete přidat oblíbené bylinky nebo koření pro zpestření
Postup:
1. Umístěte všechny přísady kromě vody do velké mísy a promíchejte.
2. Pomalu přidejte 1 a 1/2 šálku vody, dokud se směs nestane „těstovou“.
3. Nechte vzniklou směs zhruba 10 minut odstát, aby lněná semínka zgelovatěla – vytáhla vlhkost.
4. Rozdělte směs na 2 půlky a rozvrstvěte je na 2 pečící papíry.
5. Dejte do sušičky nebo do trouby na dobu 4 hodin a pravidelně placky kontrolujte.
6. Nakrájejte placky nožem na 9 kousků na každém papíře.
7. Dejte opět do sušičky nebo trouby na dobu 2-4 nebo více hodin, dokud nejsou placky suché, ale poddajné.
8. Nechte placky zchladnout a skladujte v uzavřeném sáčku v lednici.
Ještě tu pro vás mám jeden skvělý video recept na raw semínkové placky s pohankou.
Dobrou chuť.
Prosím Vás, na kolik stupňů se mají placky v troubě sušit? Děkuji.
Prosím Vás, jak dlouho placky v lednici cca vydrží? Děkuji za odpověď a skvělý recept 🙂
Dobrý den,
vše záleží na čistotě zpracování, ale týden bez problémů.
Michaela
Tyhle placky jsou super. Dáváme si je k polévce a salátům, děti si je berou do školy a na výlety a jsou skvělou volbou ďobání ke sledování filmu :))
Simona