7 zdravých potravin, které podporují kvasinkové infekce

Pokud se zajímáte o své tělo, mysl, prožívání a život, zajímáte se určitě také o zdravou stravu, která se zdravým pocitem v těle neoddělitelně souvisí. Mnozí jsou toho názoru, že když budou jíst pouze zdravé potraviny, budou zdrávi. Paradoxem tedy je, že i zdravé potraviny ve větší míře mohou způsobovat nerovnováhu v těle, která se může projevit například přemnožením kvasinek kandida, které pak způsobují mnohé nepříjemnosti.

Dnes se zaměřím na lahodné a zdravé potraviny, kterým byste se měli vyhnout, pokud aktuálně trpíte kvasinkovou infekcí a omezit je, pokud se vám kvasinkové infekce chronicky vracejí. V léčbě kvasinkových infekcí hraje téměř největší roli skladba stravy.

Kandida je přirozeně přítomna na kůži a v hlenových membránách, jako jsou ústa, střeva nebo vagína, problém však nastává, když se přemnoží a způsobí tzv. kandidózu. Ta se může projevit v konkrétní oblasti těla (v ústech, krku, na pohlavních orgánech a pod.) nebo jde již o tzv. systémové onemocnění, kdy se kandida dostala do krevního řečiště a putuje tělem.

Vzhledem k tomu, že kandida hraje roli v trávení a vstřebávání živin, může její přerůstání ve střevním traktu vést k různým poruchám trávení, neboť rozkládá střevní stěnu a uvolňuje toxické vedlejší produkty do vašeho systému – často nazývané jako „syndrom propustného střeva“. Tím se ocitá vaše vnitřní mikrobiální prostředí (mikrobiom) v nerovnováze. To má za následek mnoho příznaků, jako je například únava, problémy s trávením, nesoustředěnost, podrážděnost nebo deprese.

Protože kandida žije ve střevě a hraje roli při trávení, není překvapením to, že to, co jíme, je důležité pro celkový pocit zdraví a pohody a určuje tak kvalitu našeho života. Cukr je hlavní viník přerůstání kandidy, protože kvasinkové buňky se jím živí a pak se množí.

Studie z roku 2011, která se zabývala specifickým druhem kvasinek nazývaným Candida albicans ukázala, že cukr podporuje růst kandidových buněk a také konverzi mezi kvasinkovými a houbovými formami. Vzhledem k tomu, že se také ukázalo, že zánět je hlavní příčinou přemnožování kvasinek, je také konzumace protizánětlivé stravy klíčová. Abychom pomohli chránit a vyléčit střevo, je také velmi důležité osvojit si „dietu“, která podporuje zdravou střevní mikrobiologii.

15 důležitých potravin bojujících se záněty

Pokud jde o léčbu kandidózy nebo preventivní přístup, existují určité potraviny, kterým je třeba se vyhnout. Vyřazení potravin evidentně obsahující cukr (sladkosti, koláče, sušenky, pečivo, slazené nápoje, …) je číslem jedna. Možná vás však překvapí i další potraviny, které jsou sice zdraví neškodné, ale při kvasinkové infekci jsou zcela nevhodné.

Protikvasinková dieta – podrobný přehled potravin a přírodní léčby

 

Top 7 zdravých potravin, které přispívají k růstu kandiday:

1. Agáve

Agáve slaví úspěchy všude možně, ale faktem zůstává, že je to stále velmi koncentrovaný zdroj cukru (většinou ve formě fruktózy). Kandida ji úplně miluje, což je špatná zpráva pro vaše tělo. Stejný příběh se týká také medu, javorového sirupu, sirupu z hnědé rýže a dalších sladidel. Je to v podstatě stále cukr, jen s jinými jmény.

 

2. Xylitol

Kromě cukru jsou také umělá sladidla špatně. Zhoršují trávicí systém a znesnadňují udržení zdravého střevního prostředí. Jedná se hlavně o aspartam, sukralózau, xylitol a sorbitol. V ideálním případě byste měli omezit také stevii.

 

3. Nadměrné množství ovoce

Ovoce je nádherným darem země, poskytujícím nám důležité vitamíny, minerály, vlákninu a antioxidanty. Nevýhodou však je, že některé druhy ovoce obsahují spoustu cukru, proto jejich nadměrnou konzumaci v rámci kvasinkové infekce a její prevence spíše nedoporučuji. Jedná se hlavně o banány, datle, hrozny, mango a sušené ovoce. Vyměňte je za veškeré bobulovité ovoce, zelená jablka, grapefruity, limetky, citróny.

 

4. Zelené šťávy

Zelená šťáva je dalším příkladem něčeho, co zní velmi zdravě, ale může podkopat vaše dobré úmysly. Mnoho zelených džusů je vyrobeno z mnoha druhů ovoce a cukr z něj se rychle dostává do krevního oběhu. Zkuste si připravit zelenou šťávu bez ovoce. Přidejte do ní kousek zázvoru a citrónu a kromě chuti dostanete také protizánětlivou podporu.

 

5. Obiloviny

Obiloviny poskytují základní vitamíny a minerály, ale sacharidy z nich uvolněné se rozpadají v těle na cukr, který následně krmí kandidu. Lepek obsažený v zrnech, jako je pšenice, ječmen a žito, může také vyvolat zánět u lidí, kteří jsou citliví na lepek a poškodit tak střevní integritu. Zvláště pokud aktivně pracujete na léčbě trávicího systému a léčbě infekce kandidy, vyřaďte tyto obiloviny ze svého jídelníčku. Potřebujete alternativu? Dejte si celozrnnou rýži, cuketové nudle, pohanku, amarant, quinou, …

Seznam bezlepkových obilovin

13 příznaků alergie na lepek

 

6. Víno

Nejvíce zřejmý důvod, proč je alkohol na seznamu nedoporučovaných potravin pokud jde o kandidu je skutečnost, že obsahuje kvasinky. Cukr ve víně a sacharidy v pivu nepomáhají. Je také důležité zmínit, že alkohol je těžký na gastrointestinální systém a může ovlivnit spánek a zhoršit váš imunitní systém, takže je pak těžší bojovat proti nadměrnému růstu kandidy.

 

7. Kombucha

Zatímco fermentované potraviny a nápoje poskytují probiotické bakterie, které podporují zdravé prostředí ve střevě a které mohou dlouhodobě chránit před kandidózou, pokud se aktivně snažíte vyléčit nadměrný růst kvasinek, omezte je. Důvod? Když máme příliš mnoho dokonce i těchto prospěšných bakterií, mohou se chovat jako potravina pro kandidové buňky. Mimo to má kombucha také malé množství alkoholu, takže to je další důvod, proč ji omezit, v případě léčby aktuální kvasinkové infekce zcela vyřadit.

Pijte hodně čisté pramenité vody, vyzkoušejte perlivou vodu s citrónem, okurkou, zázvorem nebo bylinkami. To vám dá ten správný nákop.

Jednodenní jídelníček na snížení zánětu

Celostní doporučení na přírodní léčbu zánětu

Test odhalení chronického zánětu v těle – 10 otázek

Další články s tipy na léčbu zánětu včetně protizánětlivých receptů naleznete pod tagem Zánět.

Pokud máte problémy s přemnoženými kvasinkami/kandidou, plísněmi, parazity a těžkými kovy, podívejte se na mé řešení pro vás!

Hodně zdraví!

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.