Pokud přemýšlíte nad zdravými veganskými paštikami/pomazánkami, plnými skvělé chuti, mám tu pro vás delikátní recept, se kterým se můžete blýsknout také jako s dárkem!
Kvalitní jídlo je jedním z nejoblíbenějších dárků, o to víc, připravíte-li ho doma a krásně ozdobíte. Pokud vám jde jen o obsah skleničky pro vás samotné, úplně vás chápu. Čerstvá domácí pomazánka je prostě dar. Na snídani, svačinu i večeři, na plátky zeleniny, domácí chléb nebo zdravé krekry, po celý rok, pro každého.
Určitě vám doporučuji nakoupit si čerstvé bylinky, ale i se sušenými to zvládnete dobře. Sušené bylinky vám doporučuji nejdříve trochu hydratovat, aby zesílily ve vůni.
Toto veganské paté je bezlepkové a hodí se na speciální příležitosti i na všední den,
Recept na čočkovou pomazánku s bylinkami – 4 sklenice
Ingredience:
- 1 šálek červené čočky, na hodinu předem namočené a propláchnuté
- 2 šálky filtrované vody
- 1 šálek nastrouhané mrkve
- 1 cibule, na jemno nakrájené
- 3 stroužky česneku, drcené
- 1 šálek červené paprik (kapie), nakrájené na kostičky
- 1 rajče, nakrájené na kostičky
- 2 lžíce panenského kokosového oleje
- 2 lžíce čerstvého kopru, nakrájeného
- 2 lžíce čerstvého rozmarýnu, na jemno nakrájeného
- 2 lžičky čerstvého koriandru, nakrájeného
- 6 lžic čerstvé bazalky, nakrájené
- 1 lžička mořské soli
- 1/2 lžičky uzené papriky (koření)
- šťáva z 1/2 citronu
Postup:
Dejte čočku a strouhanou mrkev s 2 šálky filtrované vody do středně velkého hrne a povařte po dobu 10 minut.
Odstraňte z tepla a nechte přiklopené.
Osmahněte na pánvi cibuli, česnek a papriku na kokosovém oleji po dobu 3 minut, dokud nezměknou a pak přidejte rajče a prohřejte 2 minuty.
Pak dejte do mixéru čočku s mrkví a obsah pánve a promixujte.
Přidejte bylinky, uzenou papriku, citrónovou šťávu a opět promixujte. Bylinky by měly být stále viditelné.
Lžící naplňte 4 uzavíratelné skleničky směsí a dejte do trouby na 45 minut na 180°C nezavřené proschnout.
V průběhu pečení zkontrolujte, zda-li se směs ze skleniček nezvedá přes okraj a kdyžtak trochu lžící směs zatlačte dolů do sklenky.
Nechte vychladnout, zavřete víčkem a ozdobte del fantazie.
Nechte zhruba 3-5 dní odležet nebo pomazánky můžete zmrazit až na 3 měsíce.
Podávejte při pokojové teplotě se zeleninou, chlebem nebo krekrami.
Dobrou chuť!