Kokosová mouka rozhodně není totéž jako strouhaný kokos, který běžně zakoupíte v supermarketu. Díky nižšímu obsahu sacharidů a vyššímu podílu bílkovin a vlákniny ji bez problému můžete použít také v protikvasinkové dietě. Výhodou domácí výroby kokosové mouky mimo jiné také to, že kromě mouky budete mít také domácí kokosové „mléko“, které je velmi zdravé a chutné.
Výhodou kokosové mouky je to, že velmi dobře saje tekutiny a tudíž je vhodná na zahušťování a pečení a oproti například mandlové mouce je mnohem levnější. Doma vyrobená kokosová mouka je také o mnoho levnější než ta kupovaná.
Nejdříve bude potřeba, abyste si vyrobili kokosové mléko podle receptu v článku Domácí výroba kokosového mléka.
Hotové mléko nalijte do plastové nebo skleněné uzavíratelné nádoby a uchovávejte v lednici maximálně 4 dny. Před každým použitím mléko dobře promíchejte, aby se krém (tuk), který se usazuje na stěnách a nahoře, promíchal s vodou, která se drží dole. Tento proces je přirozený a nemusíte se ho obávat. Na kvalitu mléka to nemá žádný negativní dopad.
Recept na kokosovou mouku
čas přípravy: 5 minut + 40-120 minut sušení
Ingredience:
- kokosová drť z výroby mléka
Postup:
Pokud používáte drť, ze které jste udělali mléko, je třeba ji nejprve vysušit. Dejte ji tedy na plech na pečící papír.
Předehřejte troubu na 120°C a sušte drť 45-60 minut. Poté vyndejte, prohrábněte prstem a zjistěte, zda-li je drť už zcela suchá. Pokud ne, dejte ji ještě dosušit.
Pokud ano, tak ji obraťte a sušte dalších zhruba 20 minut.
Poté mouku vložte do mixéru a mixujte na plný výkon 30-60 sekund.
ZDRAVOTNÍ BENEFITY KOKOSOVÉ MOUKY
Pomáhá udržovat optimální hladinu cukru v krvi
Při konzumaci kokosové mouky nedochází k výkyvům hladiny cukru v krvi, má nízký glykemický index (45) a obsahuje méně než 10% stravitelných sacharidů. Pomalý rozklad sacharidů zabraňuje nárůstu krevního cukru a zlepšuje uvolňování inzulínu.
Je bohatá na vlákninu a zlepšuje trávení
Zhruba 60% kokosové mouky tvoří vláknina. Vláknina je potřebná pro správné fungování trávení a pomáhá navodit dlouhodobější pocit sytosti, což je v dietě velmi žádoucí.
Obsahuje množství vitamínů a minerálních látek
V kokosové mouce najdeme vitamíny B1, B2, B6, E a C. Z minerálních látek je zdrojem manganu, hořčíku, vápníku, železa a draslíku.
Je hypoalergenní a bezlepková
Kokosová mouka je přirozeně bezlepková a bývá dobře snášena jedinci s nejrůznějšími potravinovými alergiemi (samozřejmě s výjimkou alergie na kokos).
Je zdrojem zdravých tuků
V kokosové mouce nalezneme tzv. MCT tuky (mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem), jejichž výhodou je, že se v játrech přeměňují přímo na energii, namísto toho, aby se uložily do tukových zásob.
Snižuje hladinu cholesterolu v krvi
Pravidelná konzumace kokosové mouky může přispět ke snížení LDL („špatného“) cholesterolu v krvi a tím i rizika vzniku srdečních onemocnění.
Můžete hned vyzkoušet domácí semínkový chléb, vhodný i při protikvasinkové dietě, kde se kokosová mouka používá – Recept na chléb při protikvasinkové dietě.
Hodně zdraví a dobrou chuť!