Už několikrát mě odradilo od výroby lahodných nanuků podle mého gusta to, že jsem neměla ta správná udělátka nebo se mi mrazem rozbila a já ztratila chuť kupovat nová plastová, která zase nevydrží, a zbytečný odpad a nervy a tak, znáte to. Tak jsem se rozhodla vymyslet výrobu nanuků bez jejich speciálních formiček a povedlo se. Radost byla veliká a tak vám to sem hned hodím, ať to můžete zkusit taky.
Volbu ovoce a finální složení zmrzliny nechám na vás a vašich možnostech a podělím se o svůj recept. Dělala jsem jahodovo-melounové nanuky ve formě na chléb/paštiku, ale použít asi můžete i cokoliv jiného, co uznáte podle inspirace za vhodné.
Dřívka na nanuky jsem koupila, světe div se, v papírnictví, ale k dostání jsou na mnoha místech přes internet.
Recept na domácí johodovo-melounové nanuky
Ingredience:
- 2 šálky vanilkového jogurtu (já použila kokosovo-sojový Alpro/Provamel, ale můžete použít jakýkoli máte rádi)
- 2 šálky jahod, nakrájené na plátky (čerstvé nebo zmrazené)
- Šťáva a kůra z 1 bio limetky
- Kostky melounů (asi 20 kostek, každá asi 1,5 cm velká)
- 8 až 10 dřevěných dřívek
Postup:
Připravte si nádobu na chléb a vyložte ji potravinovou fólií i přes okraje – viz obrázek.
V mixéru rozmixujte jogurt, jahody, limetovou šťávu a kůru.
Nalijte směs do nádoby a vhoďte do ní celé kostky melounu a promíchejte tak, aby v každé části byly nějaké.
Zakryjte nádobu 2 nebo 3 vrstvami potravinové fólie a ujistěte se, že se folie dotýká vrcholu směsi.
Špičkou ostrého nože udělejte drobné řezy tam, kde chcete umístit dřívka.
Umístěte dřívka do otvorů a postavte je rovně.
Zamrazte na cca 6 hodin.
Až budete chtít podávat nanuky, vezměte hrnec nebo pánev, nalijte do něj horkou vodu po pár centimetrů a nádobu se zmrzlinou do ní ponořte, aby se uvolnily okraje a nanuky šly dobře vyndat.
Vezměte za potravinovou fólii a nadzvedněte zmrazený „bochník“ z nádoby.
Použijte ostrý nůž na řezání nanuků mezi dřívky.
A je to! Nemusíte nic zbytečného kupovat, další krámy – odpad a máte nanuky pro všechny děti i dospěláky.
Poznámka: Používáte-li jogurt s nízkým obsahem tuku, nanuky budou trochu ledové a mají tendenci se snadno rozbít, ale chutnat budou famózně.
Tip: Pokud máte radši sladší zmrzliny, určitě si směs před zamrazením dochuťte dle libosti.
Další lahodné tipy na domácí vegan zmrzliny najdete v sekci Zdravé zmrzliny.
Dobrou osvěžující chuť!